Ciasto dyniowe z kremem

Opublikowano: 04.09.2022 r., 18:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto dyniowe z kremem
Ciasto dyniowe z kremem
Połączenie ciasta dyniowego z kremem jest niezwykle pyszne i charakterystyczne. Jeśli nigdy nie próbowałeś, koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
368 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Dynia (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na ciasto dyniowe z kremem krok po kroku

Dynię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i olej.

Wbij jajka i połącz wszystkie składniki. Dodaj startą na tarce dynię.

Wlej ciasto do foremki do pieczenia, upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Mascarpone zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem.

Przełóż ciasto przygotowanym kremem.

Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z kremem

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli ciasto dyniowe z kremem. Koniecznie poznaj mój przepis.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić ciasto dyniowe z kremem?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, jajka, mąka, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mascarpone, cukier puder i śmietanka kremówka.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Dokładny przepis na ciasto dyniowe z kremem poznasz nieco niżej, będzie to idealny pomysł na pyszne ciasto do kawy. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest to najlepsze połączenie.

Alergeny w cieście dyniowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta dyniowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta dyniowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz posypać orzechami włoskimi na wierzchu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
368.07
368.07
Białko (g)
3.98
3.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.38
35.38
Węglowodany przyswajalne (g)
34.89
34.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.25
23.25
Tłuszcze nasycone (g)
11.08
11.08
Tłuszcze nienasycone (g)
12.17
12.17
Cholesterol (mg)
48.12
48.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
1.15
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.16
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.85
17.85
Potas (mg)
130.59
130.59
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.36
52.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
2.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego z kremem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dyniowego z kremem

Koszt składników
49.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Dynia
250 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mascarpone
300 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
49.40