Sernik z dyni

Opublikowano: 17.05.2022 r., 21:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z dyni polany sosem karmelowym
Sernik z dyni
Sernik z dyni to szybkie i smaczne ciasto. Dzięki użyciu dyni hokkaido ma piękną pomarańczową barwę i jest niezwykle aromatyczny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 60 min
257 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (90 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Puree z dyni (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Budyń (proszek) waniliowy, bez cukru, 1 opakowanie (40 g)
  • Cukier (160 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Przepis na sernik z dyni krok po kroku

W malakserze zmiel herbatniki. Masło rozpuść w rondelku.

Wymieszaj masło i herbatniki. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę cynamonu. Przełóż je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dobrze dociśnij i wyrównuj.

W dużej misce zmiksuj twaróg razem z puree z dyni na jednolitą masę.

Dodaj jajka, cukier oraz budyń w proszku. Ponownie zmiksuj.

Przelej na masę z ciasteczek, która jest już w tortownicy.

Ciasto piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto stygnie, przygotuj z białej czekolady i śmietanki polewę i polej nią ciasto.

Jak oceniasz przepis na sernik z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat sernika z dyni

Sernik z dyni to szybkie i smaczne ciasto. Dzięki użyciu dyni hokkaido ma piękną pomarańczową barwę i jest niezwykle aromatyczny.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry, serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik z dyni. Jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski placek ten trafił głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik z dynią hokkaido.

Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę. Dodatkowe składniki do ciasta to ser twarogowy, jajka, budyń, herbatniki i masło. Można podać je również z dodatkiem polewy przygotowanej z białej czekolady i śmietanki.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Sernik z dyni to świetny pomysł na zaskoczenie gości tradycyjnym ciastem w zupełnie nowej odsłonie.

Alergeny w serniku z dyni

Lista alergenów dla sernika z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z dyni

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
190.83
257.62
Białko (g)
7.12
9.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
19.22
25.95
Węglowodany przyswajalne (g)
18.92
25.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
9.73
13.14
Tłuszcze nasycone (g)
6.10
8.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.89
3.91
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
0.99
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.56
69.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
148.97
201.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.72
2.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.64
79.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.44
31.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
661.75
893.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
297.84
402.09
Potas (mg)
159.25
214.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.72
94.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.56
207.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.97
13.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z dyni 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z dyni

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
90 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Puree z dyni
500 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
7.78
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy, bez cukru, 1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
52.50