Mokre ciasto dyniowe

Opublikowano: 04.09.2022 r., 18:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mokre ciasto dyniowe
Mokre ciasto dyniowe
Mokre ciasto dyniowe to świetny pomysł na deser lub przekąskę do kawy w rodzinnym gronie. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
340 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (250 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na mokre ciasto dyniowe krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku.

Wsyp cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Mus z dyni przełóż do miseczki i wlej rozpuszczone masło.

Odlej połowę musu, jedną z nich wymieszaj z żółtkami.

Białka ubij na sztywną pianę.

Mąkę przesiej przez sitko dodaj mokre składniki i ubite białka jaj. Wymieszaj całość.

Przełóż masę do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na mokre ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat mokrego ciasto dyniowego

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli mokre ciasto dyniowe. Koniecznie poznaj mój przepis.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić mokre ciasto dyniowe?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, jajka, mąka, cukier, masło, proszek do pieczenia. Najlepsze ciasto wychodzi z dyni hokkaido.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

W pierwszej kolejności rozpuść masło w rondelku. Wsyp cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mus z dyni i wlej rozpuszczone masło. Odlej połowę musu, jedną z nich wymieszaj z żółtkami. Jajka podziel na białka i żółtka, białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mokre składniki i ubite białka jaj. Wymieszaj całość. Przełóż masę do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Gdy ciasto ostygnie, posyp cukrem pudrem.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na mokre ciasto dyniowe, będzie to dobry pomysł na deser do kawy.

Alergeny w mokrym cieście dyniowym

Lista alergenów dla mokrego ciasto dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze mokrego ciasto dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz dodać orzechy włoskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
340.48
340.48
Białko (g)
3.71
3.71
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
42.61
42.61
Węglowodany przyswajalne (g)
42.15
42.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.95
17.95
Tłuszcze nasycone (g)
11.76
11.76
Tłuszcze nienasycone (g)
6.19
6.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.24
5.24
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
0.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.22
93.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
246.07
246.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.87
1.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
157.21
157.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.51
1.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.69
48.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
659.51
659.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
22.82
22.82
Potas (mg)
195.64
195.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.74
54.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.04
113.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.91
7.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
1.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mokrego ciasto dyniowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mokrego ciasto dyniowego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
250 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
34.00