Ciasto z dynią i jabłkami

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z dynią i jabłkami podane na ciemnym talerzu.
Ciasto z dynią i jabłkami
Ciasto z dynią i jabłkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
333 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jogurt naturalny - 1 małe opakowanie (180 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Jabłko - 2 małe sztuki (300 g)
  • Dynia (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm, łyżka

Przepis na ciasto z dynią i jabłkami krok po kroku

Masło roztop w garnuszku i pozostaw je do przestudzenia.

W misce utrzyj jajka z dodatkiem cukru przy pomocy miksera.

Następnie do masy jajecznej dodaj część mąki, roztopione masło, jogurt, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Następnie do masy dodawaj partiami, pozostałą mąkę ciągle miksując masę.

Dynię przetnij na pół, usuń z niej nasiona i zwłóknienia, dokładnie umyj i obierz ze skóry.

Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dynię dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto z dynią.

Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm.

Plastry jabłka ułóż na wierzchu ciasta i posyp je odrobiną cynamonu.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z dynią i jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z dynią i jabłkami

Ciasto z dynią i jabłkami to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz podać jaką słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto z dynią i jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny, jajka, masło, jabłka, dynia, cynamon, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasto z dynią i jabłkami? W misce utrzyj jajka z dodatkiem cukru. Do masy jajecznej dodaj część mąki, roztopione masło, jogurt, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Składniki dokładnie. Do masy dodawaj partiami, pozostałą mąkę ciągle miksując masę. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dynię dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto z dynią. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Plastry jabłka ułóż na wierzchu ciasta i posyp je odrobiną cynamonu. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień.

Podsumowując: wiesz już jak upiec proste ciasto z dynią i jabłkami. Ciasto świetnie sprawdzi się, aby przemycić wartościowe warzywa do diety niejadków. Ciasta przygotowane na bazie dyni możesz podać jako słodką przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto z dyni i jabłek doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cieście z dynią i jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z dynią i jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z dynią i jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z dynią i jabłkami to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Dynia oraz jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
201.91
333.14
Białko (g)
5.12
8.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
26.48
43.69
Węglowodany przyswajalne (g)
25.94
42.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
8.78
14.48
Tłuszcze nasycone (g)
5.71
9.43
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
5.05
Cholesterol (mg)
67.32
111.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
182.04
300.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.12
132.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.32
Ryboflawina (mg)
0.20
0.33
Niacyna (mg)
1.34
2.21
Foliany (µg (mcg))
37.50
61.88
Beta karoten (µg (mcg))
747.76
1233.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
28.71
47.36
Potas (mg)
167.21
275.90
Wapń (mg)
39.88
65.80
Fosfor (mg)
78.36
129.30
Magnez (mg)
13.78
22.74
Żelazo (mg)
1.43
2.36
Cynk (mg)
0.55
0.90
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dynią i jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z dynią i jabłkami

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny
180 ml
1 małe opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jabłko
300 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Koszt składników
29.30