Babka z dyni

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka z dyni z lukrem
Babka z dyni
Babka z dyni piżmowej to świetny wypiek na jesień. Ta smaczna babka to idealne domowe ciasto, które wykonasz w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
277 kcal
Kcal w porcji
89 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Puree z dyni 1 szklanka (300 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder (60 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło do posmarowania formy (10 g)
  • Bułka tarta do posmarowania formy (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, rózga, miska, forma do babki

Przepis na babkę z dyni krok po kroku

Puree z dyni wlej do miski. Dodaj olej i jajka. Zblenduj całość, aż składniki się połączą.

Dodaj przesiany cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

Wymieszaj rózgą delikatnie by usunąć grudki.

Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, by dokładnie pokryła powierzchnie formy.

Wlej ciasto do formy.

Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na babkę z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat babki z dyni

Pyszna babka z dyni piżmowej to świetny wypiek na jesień. Ta smaczna babka to idealne domowe ciasto, które wykonasz w kilka chwil.

Ten sprawdzony przepis na babkę z dyni wykonasz w kilka chwil. Na początku puree z dyni wlej do miski. Dodaj olej i jajka. Zblenduj całość, aż składniki się połączą. Dodaj przesiany cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj rózgą delikatnie by usunąć grudki. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, by dokładnie pokryła powierzchnie formy. Wlej ciasto do formy. Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić babkę z dyni.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Ta dobra babka nie uda się bez puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.

Ta najlepsza babka z dynią to również świetny pomysł na włączenie warzyw do diety.

Alergeny w babce z dyni

Lista alergenów dla babki z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze babki z dyni

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(89g)
Energia (kcal)
312.13
277.79
Białko (g)
4.63
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(89g)
Węglowodany (g)
27.73
24.68
Węglowodany przyswajalne (g)
26.84
23.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(89g)
Tłuszcz (g)
20.40
18.16
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
17.47
15.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.23
10.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.24
4.67
Cholesterol (mg)
70.86
63.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(89g)
Witamina A (µg (mcg))
180.35
160.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.71
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.32
Witamina E (mg)
0.71
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.23
35.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.19
50.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1020.38
908.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(89g)
Sód (mg)
78.98
70.30
Potas (mg)
226.46
201.55
Wapń (mg)
52.41
46.64
Fosfor (mg)
110.52
98.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.02
9.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.36
2.10
Cynk (mg)
0.51
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z dyni 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z dyni

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
300 g
1 szklanka
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 300 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
10 g
do posmarowania formy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Bułka tarta
10 g
do posmarowania formy
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
34.00