Ciasto dyniowe z jabłkiem

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dyniowe z jabłkiem podane na paterze.
Ciasto dyniowe z jabłkiem
Ciasto dyniowe z jabłkiem to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które szukają tradycyjnego, prostego ciasta w nieco świeższej odsłonie. To takie właśnie jest.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
449 kcal
Kcal w porcji
137 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłko (270 g)
  • Puree z dyni (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, rondelek, forma do babki

Przepis na ciasto dyniowe z jabłkiem krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę.

Żółtka ubij z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Do ciasta dodaj puree z dyni oraz cynamon, a także ekstrakt waniliowy i lekko wymieszaj do połączenia składników.

Jabłka obierz i pokój w dużą kostkę. Dodaj je do masy na ciasto.

Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto wylej do formy, możesz wcześniej lekko natłuścić ją odrobiną oleju.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z jabłkiem

Ciasto dyniowe z jabłkiem to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które szukają tradycyjnego, prostego ciasta w nieco świeższej odsłonie. To takie właśnie jest.

Przepis na ciasto dyniowe z jabłkiem to dobre rozwiązanie na najlepsze ciasto, które jest proste, a przy okazji ciekawe. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. To wypiek, który łączy dynię, jabłka i mąkę z olejem. Wykonanie ciasta jest naprawdę proste. Ciasto z puree z dyni jest dużo lepsze i łagodniejsze niż to z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, jednak by było bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na dowolny słodzik.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto dyniowe z jabłkiem, które będzie pyszne, a przy okazji nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie. Choć w większości przepisów używa się raczej tartych owoców, w tej wersji najlepiej skorzystać z krojonych jabłek. Dzięki temu ciasto będzie dużo smaczniejsze, a aromat pysznych owoców jeszcze lepiej wyczuwalny. Dzięki temu to ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom. Najlepiej sprawdzą się w nim jabłka, które są nieco kwaśne, ze słodką nutą. Można na przykład użyć papierówek, które, choć nie są dostępne cały rok, smakują po prostu fantastycznie. Oprócz nich idealnym wyborem będą również antonówka, czy szara reneta. Mają odpowiednio wyważoną kwaśność, dzięki czemu wspaniale odnajdują się w cieście. Ten przepis będzie idealną inspiracją dla Ciebie. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten pyszny wypiek nie ma sobie równych wśród deserów. Ze względu na duży udział jabłka jest znacznie zdrowszy niż inne ciasta. Jeżeli chce się z niego zrobić bardziej fit wersję, można zamienić cukier na dowolny słodzik.

Alergeny w cieście dyniowym z jabłkiem

Lista alergenów dla ciasta dyniowego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta dyniowego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(137g)
Energia (kcal)
328.17
449.59
Białko (g)
4.72
6.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(137g)
Węglowodany (g)
35.97
49.28
Węglowodany przyswajalne (g)
34.29
46.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
2.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(137g)
Tłuszcz (g)
18.94
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
12.44
17.05
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
8.90
Cholesterol (mg)
76.23
104.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(137g)
Witamina A (µg (mcg))
165.27
226.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.81
160.03
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.21
Ryboflawina (mg)
0.15
0.21
Niacyna (mg)
1.16
1.59
Foliany (µg (mcg))
29.31
40.16
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
362.85
497.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(137g)
Sód (mg)
35.37
48.46
Potas (mg)
206.82
283.34
Wapń (mg)
37.93
51.97
Fosfor (mg)
108.96
149.28
Magnez (mg)
34.68
47.52
Żelazo (mg)
2.07
2.83
Cynk (mg)
0.75
1.02
Miedź (mg)
0.24
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego z jabłkiem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dyniowego z jabłkiem

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
270 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 270 g
Puree z dyni
150 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 150 g
Koszt składników
35.10