Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, blaszka do pieczenia, malakser, łyżka

Przepis na kremowy sernik z dynią krok po kroku

Herbatniki pokrusz w malakserze i przełóż je do miski. Następnie do ciastek dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

Dno tortownicy wyłóż masą ciasteczkową i uformuj ją palcami. Następnie tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowo-dyniowej.

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki oraz włókna, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą ku górze.

Blaszkę z dynią wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut.

Upieczoną dynię pozostaw do przestudzenia, pokrój w kostkę i zblenduj ze skórką przy pomocy blendera na gładkie puree.

Następnie do puree z dyni dodaj śmietankę 30% i ubijaj przy pomocy blendera do połączenia składników.

Jajka wybij do czystej miski, dodaj do nich cukier i przy pomocy miksera utrzyj je na puszystą masę.

Do masy z jajek dodaj budyń, twaróg oraz masę dyniową i dokładnie wymieszaj składniki.

Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłóż masę serowo-dyniową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj piankę.

Do miski wlej śmietanę 18%, dodaj do niej cukier puder oraz sok z cytryny i składniki chwilę ubijaj przy pomocy miksera.

Masę śmietanową ułóż na wierzch podpieczonego sernika i piecz przez kolejne 15 minut.

Po upływie tego czasu piekarnik wyłącz i uchyl jego drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do przestudzenia.

Następnie upieczony i przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i schłodź w lodówce lub chłodnym miejscu.

Kremowy sernik z dynią podany na białym talerzyku.
Kremowy sernik z dynią - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kremowy sernik z dynią

W skrócie
Kalorii w porcji
282 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
57

Wartości odżywcze kremowego sernika z dynią

na 100g gotowej potrawy

Kremowy sernik z dynią to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Dodatek dyni wzbogaca wypiek w wiele składników odżywczych oraz pomaga włączyć do diety większą ilość warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
188.19
282.29
Białko (g)
6.56
9.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
19.91
29.86
Węglowodany przyswajalne (g)
19.49
29.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.26
13.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
9.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
4.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.57
3.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.41
71.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
131.68
197.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
3.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.05
69.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
1.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.66
45.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
626.01
939.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
319.54
479.31
Potas (mg)
148.68
223.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.87
106.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
172.59
258.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.60
15.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremowego sernika z dynią 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremowym serniku z dynią

Lista alergenów dla kremowego sernika z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat kremowego sernika z dynią

Kremowy sernik z dynią to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz podać jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na kremowy sernik z dynią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbatniki kakaowe, masło, dynia hokkaido, śmietanka 30%, cukier drobny, cukier wanilinowy, twaróg sernikowy, budyń w proszku, jajka, śmietana 18%, cukier puder oraz sok z cytryny.

A jak zrobić kremowy sernik z dynią? Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj do nich pokrojone w kostkę masło i zagnieć. Dno tortownicy wyłóż masą ciasteczkową i uformuj ją palcami. Tortownicę wstaw do lodówki. Kawałki dyni piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Upieczoną dynię zblenduj ze skórką przy pomocy blendera na gładkie puree. Do puree z dyni dodaj śmietankę 30% i ubijaj przy pomocy blendera do połączenia składników. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i przy pomocy miksera utrzyj je na puszystą masę. Do masy z jajek dodaj budyń, twaróg oraz masę dyniową i dokładnie wymieszaj składniki. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłóż masę serowo-dyniową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut. W tym czasie przygotuj piankę: do miski wlej śmietanę 18%, dodaj do niej cukier puder oraz sok z cytryny i składniki chwilę ubijaj przy pomocy miksera. Masę śmietanową ułóż na wierzch podpieczonego sernika i piecz przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącz i uchyl jego drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do przestudzenia. Następnie upieczony i przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i schłodź w lodówce lub chłodnym miejscu.

Podsumowując: wiesz już jak upiec pyszny sernik z pieczoną dynią. Smaczny sernik jest dobry do spożycia po przestudzeniu i doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto z twarogu i dyni doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas wielu imprez. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania kremowego sernika z dynią

Koszt składników
55.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
450 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
6.75
Za 450 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Dynia hokkaido
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
55.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kremowy sernik z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób