Dynia to owoc czy warzywo?

Dynia to owoc czy warzywo
Dynia to owoc czy warzywo
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2023 r., 15:37 | Autor: Magda Panek

Dynia to roślina jednoroczna. Pomiędzy rozłożystymi liśćmi wyrastają duże, pomarańczowo zabarwione dynie, które z botanicznego punktu nazywa się jagodami. Dlatego dynię zalicza się do owoców. Jednak powszechnie uważana jest za warzywo.

Dynia to owoc czy warzywo? Co jeszcze warto wiedzieć?

Dynia to produkt, który posiada szerokie zastosowanie w kuchni. W dalszej części dowiesz się, do czego zaliczamy oraz skąd pochodzi dynia. Możemy przygotować z niej potrawy na słodko lub na słono. Dynia będzie doskonałym produktem do przygotowania tradycyjnych zup lub zrób formie kremu. Na jej bazie możemy przygotować także placki dyniowe, kotlety warzywne, sosy do makaronów, smarowidła do kanapek lub puree dyniowe. Dynię możemy również wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków (np. sernika dyniowego lub tarty dyniowej), muffinek lub babeczek oraz przetworów na zimę (np. dżemu z jabłek i dyni lub dyni w occie). Dodatkowo w kuchni możemy wykorzystać pestki z dyni - prażone doskonale pasują jako chrupki element zup krem oraz dodatek do sałatek.

A więc dynia to owoc czy warzywo? Dynia to roślina jednoroczna. Pomiędzy rozłożystymi liśćmi wyrastają duże, pomarańczowo zabarwione dynie, które z botanicznego punktu nazywa się jagodami. Dlatego dynię zalicza się do owoców. Jednak powszechnie uważana jest za warzywo.

A skąd pochodzi dynia? Początkowo dynie uprawiane były przez rdzenne ludy zamieszkujące obie Ameryki. W XVI wieku dynie przywędrowały do Europy (prawdopodobnie z Meksyku).

Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest produktem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który nadaje jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dodatkowo beta-karoten jest zaliczany do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest niezwykle ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witaminy A, E oraz C zaliczane są do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Pestki dyni bogate są natomiast w cynk, siarkę, magnez, wapń praz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podsumowując, jeśli zastanawiasz się, czym jest dynia, to już znasz, odpowiedz na to pytanie. Warto wiedzieć, że dynia ma właściwości odżywcze i warto włączyć ją do diety. Wykorzystanie dyni w kuchni to doskonały pomysł na przygotowanie zarówno dań na słodko, jak i na słono. Z dyni przygotujesz pyszne wypieki, które świetnie sprawdzą się jako deser podany z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Jako ciekawostka warto wiedzieć, że dynie wykorzystywane są również do dekoracji – szczególnie w okresie halloween przygotowuje się z nich lampiony. Dodatkowo na rynku znajdziemy piękne dynie, które uprawiane są wyłącznie do celów ozdobnych.

Zobacz pytania podobne do dynia to owoc czy warzywo?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto