Piernik z dyni

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik z dyni ułożony na drewnianej desce do krojenia.
Piernik z dyni
Piernik z dyni to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 85 min
325 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, blaszka keksowa 24 cm, pojemnik blendera

Przepis na piernik z dyni krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.

Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i dokładnie ubij na puszystą masę.

Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Do masy dodaj również mąkę, olej, mleko, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 20 gram przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodaj puree z dyni i składniki wymieszaj przy pomocy miksera.

Ciasto przelej do formy keksowej, wyrównaj je i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem możesz udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na piernik z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat piernika z dyni

Piernik z dyni to doskonała propozycja na ciasto, które możesz przygotować w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne ciasto z kremem dyniowym oraz z przyprawą do piernika świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na piernik z dyni Nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania piernika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, mleko, kakao, soda oczyszczona oraz przyprawa do piernika.

A jak zrobić piernik z dyni? Kawałki dyni upiecz w piekarniku i zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i dokładnie ubij na puszystą masę. Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, olej, mleko, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 20 gram przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj puree z dyni i składniki wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przelej do formy keksowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować ciasto piernikowe z dynią. Najlepsze ciasto jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Piernik z dyni doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbatę lub kakao.

Alergeny w pierniku z dyni

Lista alergenów dla piernika z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

W przepisie na piernik z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze piernika z dyni

na 100g gotowej potrawy

Piernik z dyni to doskonały pomysł na przemycenie do diety warzyw. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni w różnych formach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
250.08
325.10
Białko (g)
6.02
7.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
31.48
40.92
Węglowodany przyswajalne (g)
30.80
40.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
11.75
15.27
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
2.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.74
12.67
Cholesterol (mg)
48.38
62.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.66
56.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
26.68
34.68
Potas (mg)
178.17
231.62
Wapń (mg)
42.33
55.03
Fosfor (mg)
94.27
122.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.39
29.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
2.46
Cynk (mg)
0.67
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z dyni 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z dyni

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
36.00