Przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową krok po kroku

Składniki dla 200 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duży garnek, słoiki

Puree dyniowe przełóż do garnka i podgrzewaj z ksylitolem, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna.

Dodaj galaretki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 10-15 minut.

Gorący dżem przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj

dżem z dyni z galaretką pomarańczową
dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Koszt przygotowania dania
36.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
7 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dżemie z dyni z galaretką pomarańczową

Dynia to bardzo wartościowe, zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Świeża, sezonowa dynia dostępna jest głównie w sezonie jesiennym, dlatego warto przygotowywać z niej domowe przetwory, dzięki którym jej smak będzie mógł towarzyszyć Ci przez cały rok. Jednym z bardzo prostych i smacznych sposobów na przygotowanie dyni jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Idealnie sprawdzi się na zimę jako dodatek do słodkich dań na przykład owsianek, pankejków, racuchów, naleśników, czy gofrów. Jak zrobić dżem z dyni z galaretką pomarańczową do słoików, aby był naprawdę pyszny i dobry na wiele okazji? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do tego, aby powstała pyszna, domowa konfitura dyniowo pomarańczowa to puree dyniowe, ksylitol oraz galaretki pomarańczowe. Jeśli nie masz gotowego puree dyniowego, możesz wykorzystać też świeżą dynię i zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem jest równie smaczny, ale jednocześnie mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny. Warto wybrać również galaretki bez dodatku cukru i w razie potrzeby dosłodzić dżem ksylitolem lub erytrytolem. Jeśli lubisz charakterystyczny smak dyni i chcesz cieszyć się nim dłużej niż wyłącznie podczas krótkiego sezonu jesiennego, koniecznie musisz wypróbować przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pyszny, wyjątkowy dżem dyniowo-pomarańczowy na zimę!

Wartości odżywcze dżemu z dyni z galaretką pomarańczową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kalorie)
77.15 kcal
7.72 kcal
Białko
1.75 g
0.18 g

Węglowodany w dżemie z dyni z galaretką pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany
13.76 g
1.38 g
Węglowodany przyswajalne
13.28 g
1.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
0.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz
2.58 g
0.26 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
0.09 g
Tłuszcze nienasycone
1.70 g
0.17 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
0.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
0.08 g
Cholesterol
1.83 mg
0.18 mg

Składniki mineralne w przepisie na dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód
122.34 mg
12.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni z galaretką pomarańczową 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z dyni z galaretką pomarańczową

Lista alergenów dla dżemu z dyni z galaretką pomarańczową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Cena przygotowania dżemu z dyni z galaretką pomarańczową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
2000 g
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 5
31.11
Za 2000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Koszt składników
60.60
Jak oceniasz przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99.4% osób