Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Opublikowano: 30.04.2023 r., 16:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Poznaj przepis na pyszny, domowy dżem z dyni z galaretką, idealny jako zimowe przetwory.
Przygotowanie 30 min
7 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 200 porcji
  • Puree z dyni (2000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 łyżek (50 g)
  • Galaretka 2 opakowania (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową krok po kroku

Puree dyniowe przełóż do garnka i podgrzewaj z ksylitolem, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna.

Dodaj galaretki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 10-15 minut.

Gorący dżem przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj

Jak oceniasz przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,1% osób

Więcej informacji na temat dżemu z dyni z galaretką pomarańczową

Dynia to bardzo wartościowe, zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Świeża, sezonowa dynia dostępna jest głównie w sezonie jesiennym, dlatego warto przygotowywać z niej domowe przetwory, dzięki którym jej smak będzie mógł towarzyszyć Ci przez cały rok. Jednym z bardzo prostych i smacznych sposobów na przygotowanie dyni jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Idealnie sprawdzi się na zimę jako dodatek do słodkich dań na przykład owsianek, pankejków, racuchów, naleśników, czy gofrów. Jak zrobić dżem z dyni z galaretką pomarańczową do słoików, aby był naprawdę pyszny i dobry na wiele okazji? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki niezbędne do tego, aby powstała pyszna, domowa konfitura dyniowo pomarańczowa to puree dyniowe, ksylitol oraz galaretki pomarańczowe. Jeśli nie masz gotowego puree dyniowego, możesz wykorzystać też świeżą dynię i zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach. Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem jest równie smaczny, ale jednocześnie mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny. Warto wybrać również galaretki bez dodatku cukru i w razie potrzeby dosłodzić dżem ksylitolem lub erytrytolem. Jeśli lubisz charakterystyczny smak dyni i chcesz cieszyć się nim dłużej niż wyłącznie podczas krótkiego sezonu jesiennego, koniecznie musisz wypróbować przepis na dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pyszny, wyjątkowy dżem dyniowo-pomarańczowy na zimę!

Alergeny w dżemie z dyni z galaretką pomarańczową

Lista alergenów dla dżemu z dyni z galaretką pomarańczową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni z galaretką pomarańczową

Wartości odżywcze dżemu z dyni z galaretką pomarańczową

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
77.15
7.72
Białko (g)
1.75
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
13.76
1.38
Węglowodany przyswajalne (g)
13.28
1.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
2.58
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
0.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
0.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
0.08
Cholesterol (mg)
1.83
0.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
122.34
12.23
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni z galaretką pomarańczową 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z dyni z galaretką pomarańczową

Koszt składników
60.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
2000 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 5
31.11
Za 2000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Koszt składników
60.60