Zupa z dyni na mleku

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z dyni na mleku podana w miseczce z pestkami dyni.
Zupa z dyni na mleku
Zupa z dyni na mleku jest ciekawą opcją na urozmaicenie swojego codziennego menu. W tej wersji jest doskonałą alternatywą dla owsianki, czy zupy mlecznej.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
118 kcal
Kcal w porcji
221 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Dynia (350 g)
  • Cukier (30 g)
  • Ekstrakt waniliowy (2 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z dyni na mleku krok po kroku

Do garnka wlej mleko i zagotuj.

Wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.

Gotuj 20 minut, aż do rozgotowania zupy.

Jak oceniasz przepis na zupę z dyni na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z dyni na mleku

Zupa z dyni na mleku jest ciekawą opcją na urozmaicenie swojego codziennego menu. W tej wersji jest doskonałą alternatywą dla owsianki, czy zupy mlecznej.

Przepis na zupę z dyni na mleku to doskonały sposób na to by włączyć to smaczne i zdrowe warzywo do swojego menu. Choć zwykle zupę dyniową podaje się z mlekiem kokosowym, to jednak warto wypróbować tej, nieco ciekawszej i smaczniejszej opcji. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza rano na śniadanie. Całość jest niezwykle pyszna, a przy tym dobra również dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko kwaśny smak. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje. To doskonały wybór dla każdego, kto kocha dania łatwe, a przy okazji ciekawe i bardzo smaczne. W dodatku całość można zrobić w kilka minut.

Zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową na mleku, by była pyszna, szybka i dobra? Koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Będzie doskonała na obiad, ale również kolację, a nawet śniadanie. To dlatego, że robi się ją podobnie do zupy mlecznej. Dzięki temu zachwyca smakiem, fakturą, ale również pożywnością. Dynia jest wprost stworzona do zupy. Ma lekko słodkawy i delikatny aromat, dlatego wspaniale komponuje się z ostrzejszymi, aromatycznymi przyprawami. Im dłużej się ją gotuje, tym lepszego smaku nabiera. To wspaniały wybór dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jej zrobienie zabiera tylko kilka chwil, a cały proces jest naprawdę nieskomplikowany.

Alergeny w zupie z dyni na mleku

Lista alergenów dla zupy z dyni na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze zupy z dyni na mleku

na 100g gotowej potrawy

To opcja niezwykle zdrowa, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(221g)
Energia (kcal)
53.67
118.61
Białko (g)
2.30
5.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(221g)
Węglowodany (g)
8.75
19.34
Węglowodany przyswajalne (g)
8.55
18.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(221g)
Tłuszcz (g)
1.34
2.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
0.59
Cholesterol (mg)
4.54
10.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(221g)
Witamina A (µg (mcg))
216.10
477.58
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.69
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.68
8.14
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.38
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.05
103.99
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.66
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.48
16.54
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1231.86
2722.41
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(221g)
Sód (mg)
22.54
49.81
Potas (mg)
225.12
497.53
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.80
176.35
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.85
167.63
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.56
25.56
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.71
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.82
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni na mleku 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dyni na mleku

Koszt składników
16.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Dynia
350 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ekstrakt waniliowy
2 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Koszt składników
16.75