Curry z dynią i kurczakiem

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Curry z dynią i kurczakiem podany z dodatkiem ryżu na białym półmisku.
Curry z dynią i kurczakiem
Curry z dynią i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad, który możesz podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
303 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Dynia hokkaido (600 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czerwona pasta curry (20 g)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, patelnia głęboka

Przepis na curry z dynią i kurczakiem krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Mięso umieść w misce, dodaj do niego czosnek, imbir, curry czerwone, 1 płaską łyżeczkę kurkumy oraz sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim dynię oraz cebulę. Warzywa smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż do momentu ścięcia się mięsa.

Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i całość duś przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba i podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Jak oceniasz przepis na curry z dynią i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat curry z dynią i kurczakiem

Curry z dynią i kurczakiem pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne curry możesz podać również jako ciepłą kolację. Prosty przepis na curry z dynią i kurczakiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, dynia hokkaido, olej rzepakowy, mięso z piersi kurczaka, czosnek, korzeń imbiru, czerwona pasta curry, mleczko kokosowe, sól, pieprz oraz kurkuma.

A jak zrobić curry z dynią i kurczakiem? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mięso umieść w misce, dodaj do niego czosnek, imbir, curry czerwone oraz pozostałe przyprawy. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim dynię oraz cebulę. Warzywa smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż do momentu ścięcia się mięsa. Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i całość duś przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe danie dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba i podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.

Podsumowując: pyszne curry z dynią i kurczakiem, to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Curry jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło - dlatego jeśli planujesz zabrać curry jako posiłek do pracy, to odgrzej je przed spożyciem.

Alergeny w curry z dynią i kurczakiem

Lista alergenów dla curry z dynią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry

Wartości odżywcze curry z dynią i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Curry z dynią i kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonałe źródło białka, natomiast dynia zawiera sporo składników mineralnych oraz witamin - dlatego danie warto włączyć do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
86.61
303.13
Białko (g)
7.47
26.16
Fenyloalanina (mg)
0.30
1.05
Brak danych dla: cebula, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.76
27.15
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
25.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.99
10.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
3.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
6.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.32
4.63
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.94
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.73
79.55
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
186.29
652.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.41
15.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.34
25.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.97
10.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.10
38.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1303.93
4563.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
164.04
574.15
Potas (mg)
276.00
966.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.69
117.92
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.73
429.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.77
58.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.74
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z dynią i kurczakiem 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z dynią i kurczakiem

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Dynia hokkaido
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czerwona pasta curry
20 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Koszt składników
58.50