Mus dyniowy

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus dyniowy podany w białej miseczce.
Mus dyniowy
Mus dyniowy to doskonała propozycja na dodatek do ciast lub deserów. Warto przygotować z niego zupę krem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Blendowanie 35 min
41 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia 1 średnia sztuka (850 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pojemnik blendera

Przepis na mus dyniowy krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.

Jak oceniasz przepis na mus dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat musu dyniowego

Mus dyniowy to doskonała baza do przygotowania wielu ciekawych potraw. Do czego użyć puree z dyni? Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów, sos do makaronu lub składnik przetworów na zimę. Mus z dyni warto również wykorzystać do przygotowania zupy. Przepis na mus dyniowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania musu potrzebna będzie jedynie dynia oraz opcjonalnie przyprawy.

A jak zrobić mus dyniowy? Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. Do przygotowania musu możesz wykorzystać również gotowane kawałki dyni.

Dynia to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który nadaje jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Dodatkowo beta-karoten jest zaliczany do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest niezwykle ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Pestki dyni bogate są natomiast w cynk, siarkę, magnez, wapń oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi mus dyniowy oraz jak wykorzystać go w kuchni. Mus świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta. Mus można podać na słodko lub w wersji wytrawnej. Pyszny mus dyniowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w musie dyniowym

Lista alergenów dla musu dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus dyniowy

Wartości odżywcze musu dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Mus z dyni to doskonała propozycja na dodatek do ciast lub placuszków. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
26.00
41.60
Białko (g)
1.00
1.60
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
6.50
10.40
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
9.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
426.00
681.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.00
14.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.11
0.18
Niacyna (mg)
0.60
0.96
Foliany (µg (mcg))
16.00
25.60
Beta karoten (µg (mcg))
3100.00
4960.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
1.00
1.60
Potas (mg)
340.00
544.00
Wapń (mg)
21.00
33.60
Fosfor (mg)
44.00
70.40
Magnez (mg)
12.00
19.20
Żelazo (mg)
0.80
1.28
Cynk (mg)
0.32
0.51
Miedź (mg)
0.13
0.21
Mangan (mg)
0.13
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny musu dyniowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu dyniowego

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
850 g
1 średnia sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 850 g
Koszt składników
10.00