Przepis na puree z marchewki krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 100 g 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżeczka
Przyprawy
papryka słodka, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek, blender

Marchew obierz i ugotuj w wodzie lub na parze.

Zblenduj na gładkie puree z dodatkiem oliwy i przypraw.

łyżeczka marchewkowego puree
puree z marchewki
Koszt przygotowania dania
0.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Puree z marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o puree z marchewki

Puree z marchewki to danie, które możesz przygotować oraz wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetną bazą do zupy krem z marchewki, czy dyni oraz dodatkiem do obiadu. Możesz przygotować je również na słodko i dodawać do ciast i ciasteczek. Marchew to warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i składników mineralnych, dlatego zdecydowanie warto włączać ją do codziennego menu pod wieloma ciekawymi postaciami. Jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który wpływa na szereg funkcji organizmu, zapobiega też wielu chorobom oraz przedwczesnemu starzeniu. Przepis na puree z marchewki jest bardzo uniwersalny i można go dowolnie modyfikować, a także wykorzystać na mnóstwo sposobów. Jednocześnie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu - z pewnością każdy sobie z tym poradzi. Jak zrobić puree z marchewki fit? Jest to bardzo proste. Marchew wystarczy obrać pokroić w duże plastry i piec do miękkości lub ugotować na parze, ewentualnie w wodzie. Po obróbce termicznej marchewka jest gotowa do zblendowania na gładkie puree! Wykorzystaj do tego mocny blender lub malakser. Odpowiedzi na to jak doprawić dietetyczne puree z marchewki jest bardzo wiele i zależą one od Twoich indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Marchew świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi - cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem - z ich dodatkiem doskonale sprawdzi się do dań na słodko. Możesz dodać także mieloną słodką lub ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie, jeśli przygotowujesz puree na przykład do obiadu. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki można dodać też odrobinę ostrego chilli, które nada mu pikantności. Dla urozmaicenia możesz przygotować też puree z marchewki z dodatkiem dyni lub puree z marchewki i pietruszki - warzywa te świetnie komponują się i wzbogacają smak marchewki. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić pyszne, delikatne marchewkowe puree na każdą okazję. To danie, które posmakuje również najmłodszym dzieciom.

Wartości odżywcze puree z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
81.14 kcal
81.14 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
4.99 g
4.99 g
Tłuszcze nasycone
0.91 g
0.91 g
Tłuszcze nienasycone
4.08 g
4.08 g
Tłuszcze jednonasycone
3.49 g
3.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
0.60 g

Witaminy w przepisie na puree z marchewki

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina E
1.31 mg
1.31 mg

Składniki mineralne w przepisie na puree z marchewki

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
65.81 mg
65.81 mg
Potas
304.81 mg
304.81 mg
Wapń
31.48 mg
31.48 mg
Żelazo
0.31 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z marchewki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puree z marchewki

Lista alergenów dla puree z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. papryka słodka, gałka muszkatołowa.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z marchewki

Cena przygotowania puree z marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
0.45
Jak oceniasz przepis na puree z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób