Przepis na zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj dwa ząbki czosnku.

Gotuj przez 25 minut.

Wystudź ziemniaki i połącz z masłem i śmietaną, aż powstanie gładka masa.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i podsmaż.

Warzywa odsuń na bok patelni.

Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut.

Do mięsa dodaj paprykę słodką, tymianek, rozmaryn dopraw solą i pieprzem.

Dodaj groszek konserwowy i wymieszaj.

Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do mięsa i wymieszaj.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż puree ziemniaczane.

Zetrzyj cheddar na tarce i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Zapiekanka ma lekko zbrązowieć na wierzchu.

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym podana na białym talerzu.
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
47.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1109 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka może zostać przygotowana z różnego rodzaju mięsa. Do zapiekanki dodać można także ulubione zioła lub warzywa. Przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula czerwona, czosnek, papryka słodka, śmietana kremówka, masło, marchew, groszek konserwowy, ser cheddar, tymianek, koper, natka pietruszki, rozmaryn, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić zapiekankę z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp łyżkę soli i dodaj dwa ząbki czosnku. Gotuj przez 25 minut. Wystudź ziemniaki i połącz z masłem i śmietaną, aż powstanie gładka masa. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Warzywa odsuń na bok patelni. Dodaj mięso i smaż przez 7-8 minut. Do mięsa dodaj paprykę słodką, tymianek, rozmaryn dopraw solą i pieprzem. Dodaj groszek konserwowy i wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do mięsa i wymieszaj. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż puree ziemniaczane. Zetrzyj cheddar na tarce i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Zapiekanka ma lekko zbrązowieć na wierzchu.

Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Są także nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość potasu, który reguluje pracę naszego serca. Pomaga obniżać ciśnienie krwi i utrzymać prawidłową gospodarkę wodno elektrolitową.

Podsumowując pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanym to doskonały obiad w chłodne dni. Prosty przepis na pasterską zapiekankę pochodzi z kuchni brytyjskiej. Zapiekanka przygotowywana jest z mieloną jagnięciną, lecz śmiało, można ją zamienić na inne mięso. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekankę można podać także na obiad w niedzielę.

Wartości odżywcze zapiekanki z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(720g)
Energia (kalorie)
154.09 kcal
1109.47 kcal
Białko
6.71 g
48.31 g

Węglowodany w zapiekance z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(720g)
Węglowodany
9.26 g
66.64 g
Węglowodany przyswajalne
7.92 g
57.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
9.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(720g)
Tłuszcz
10.07 g
72.53 g
Tłuszcze nasycone
6.08 g
43.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
28.74 g
Tłuszcze jednonasycone
3.49 g
25.09 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
3.65 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
29.53 mg
212.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(720g)
Witamina A
96.37 µg (mcg)
693.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
1.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
3.04 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
11.52 mg
82.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%, mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
30.25 µg (mcg)
217.82 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
1.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.66 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.77 mg
12.75 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.50 µg (mcg)
104.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
651.09 µg (mcg)
4687.85 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(720g)
Sód
60.60 mg
436.33 mg
Potas
296.90 mg
2137.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
36.74 mg
264.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
90.32 mg
650.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.00 mg
129.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
6.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.19 mg
8.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.54 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar

Cena przygotowania zapiekanki z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Marchewka
250 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Groszek zielony konserwowy
250 g
2.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Cebula czerwona
250 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 250 g
Masło
120 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
72.50
Jak oceniasz przepis na zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób