Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka większości z nas kojarzy się z kanapką albo bułką z nadzieniem, która szczególnie popularna była w Polsce w czasach PRL-u. W rzeczywistości zapiekanka jest jednak nie tylko podłużną bagietką z farszem, ale również daniem jednogarnkowym. Od XIII wieku właśnie w takiej formie podawano zapiekankę, piekąc ją w naczyniu dla większej ilości osób. Standardowa zapiekanka składa się z mieszanki pieczarek i cebuli, które dodatkowo posypywane są startym żółtym serem. W mniej tradycyjny sposób danie podaje się m.in. z mięsem mielonym, a także w wersji wegetariańskiej.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - polecane przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - pozostałe przepisy

Najlepsze przepisy na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Zapiekanka jest jednym z ulubionych dań Polaków. Dlaczego? Otóż można ją przygotować z dowolnych składników – w zasadzie ze wszystkiego, co tylko znajduje się w lodówce. Poza tym zapiekanka jest naprawdę łatwa do przyrządzenia, więc przepis nie powinien sprawić problemu nawet największemu laikowi w kuchni. Szybka zapiekanka będzie idealna zarówno na pożywny obiad, jak i smaczną kolację. Dlaczego zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to idealny przepis na posiłek dla całej rodziny? Która prosta zapiekanka sprawdzi się najlepiej na obiad dla niezapowiedzianych gości? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – sprawdź przepis!

Krótka historia zapiekanki. Czy wiesz o niej wszystko?

Zapiekanka to jedno z najbardziej popularnych dań okresu PRL. W Polsce podawało się ją w formie przekrojonej podłużnej bułki z zapiekanym na niej farszem pieczarkowo-cebulowym. Każda zapiekanka posypywana była startym żółtym serem. Właśnie w takiej postaci zapiekanki popularne są do dziś. Często dekoruje się jej sosem do smaku (np. majonezowym), ale też keczupem i musztardą. Zapiekanka nie zawsze prezentuje się jednak w ten sam sposób. Potrawę gotuje się bowiem także w domach, w żaroodpornych naczyniach. Tak przygotowana potrawa jest jednogarnkowa i starcza np. na obiad dla całej rodziny. Bardzo popularna jest zapiekanka z mięsem mielonym i serem, którą uwielbiają robić Polacy. Jest to niezwykle pożywne, sycące i łatwe do przygotowania danie.

Zapiekanka to określenie dla dania zaczerpnięte z francuskiego wyrażenia casserole. Francuzi swoją nazwę potrawy zawdzięczają łacińskiemu wyrażeniu cattia. W dosłownym znaczeniu tłumaczy się to jako „chochla”. Można więc powiedzieć, że zapiekanka nawiązuje do zapiekanego w naczyniu dania jednogarnkowego, które często rozdzielało się na porcje właśnie za pomocą chochli – często dokładnie takiej, jak do zupy. Pierwszy przepis na zapiekankę w formie jednogarnkowego dania powstał w okolicy XIII wieku. Wówczas w napisanej po łacińsku książce Liber de Cucina zapiekanka przedstawiona została jako potrawa składająca się z makaronu gotowanego w wodzie, a także startego sera i przypraw. Danie w formie jednogarnkowej potrawy przetrwało mniej więcej do lat 40. XX wieku.

W kolejnych latach zapiekankę przygotowywała już niemal każda gospodyni w domu. Jako że dostępne były wówczas bardzo solidne naczynia żaroodporne, można było zapiekać potrawę i cieszyć się jej niesamowitym smakiem z całą rodziną. Na sklepowe półki zaczęły trafiać sery czy warzywa konserwowe, których nigdy nie marnowano. Gdy tylko zostawały jakieś resztki produktów spożywczych, gospodynie zawsze łączyły je ze sobą i tworzyły przepyszne zapiekanki. Czasami wystarczyły ziemniaki z kawałkiem sera czy warzywa, żeby stworzyć pożywny posiłek dla całej rodziny. Zapiekanki w postaci jednogarnkowego dania robione są w naszych domach do dziś. Idealnie nadają się zarówno na smaczny obiad, jak i pożywną kolację. To naprawdę bardzo pomysłowa potrawa, której przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu i którą jednocześnie jest w stanie przygotować naprawdę każdy z nas – nawet osoba mało doświadczona w gotowaniu.

Przepis na smaczną zapiekankę, czyli dlaczego nie warto kupować „gotowców”?

Zapiekanka większości ludzi nie kojarzy się z jednogarnkową potrawą, a podłużną bagietką przekrojoną na pół, którą obkłada się różnymi dodatkami. Jako fast-food zapiekanka może być bardzo kaloryczna – no, chyba że zostanie przyrządzona wyłącznie z naturalnych składników. Nie chcesz, żeby festynowa zapiekanka zaszkodziła zdrowiu? Spróbuj więc zrobić ją samodzielnie w domu. Śmiało możesz dodać do niej składniki, z których słynie ta potrawa – a więc żółty ser i pieczarki. Jeśli ser będzie dobrej jakości, może stać się cennym źródłem białka i tłuszczów dla organizmu. Pieczarki z kolei regulują przemianę tłuszczu, głównie za sprawą znajdujących się w nich przeciwutleniaczy. Pamiętaj, że fast-foody to z reguły bardzo niebezpieczne jedzenie. Często potrawy tego typu nadziewane są konserwantami i składnikami wątpliwego pochodzenia, dlatego też jedzenie ich może okazać się zupełnie bezwartościowe dla organizmu.

Zapiekankę domową, która jest znacznie bezpieczniejsza od fast-foodów, można zrobić z niemal dowolnych składników. Niektórzy do jej utworzenia wykorzystują dosłownie wszystkie składniki, które zalegają w lodówce lub spiżarce. Wśród nich wymienić można m.in. ziemniaki, mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, warzywa konserwowe, mozzarellę czy różne surowe warzywa. W przypadku domowej zapiekanki możesz eksperymentować, ponieważ danie przyrządzisz tak naprawdę z większości składników spożywczych. Dlaczego nie warto kupować „gotowców”? Ponieważ gotowe jedzenie zawiera mnóstwo ulepszaczy, barwników, konserwantów i substancji spulchniających, które szkodzą naszym organizmom. Nie ma co się oszukiwać. W marketach spożywczych raczej nie trafimy na paczkowaną zapiekankę o nieskazitelnym składzie. Właśnie dlatego lepiej przyrządzać je w domu i mieć kontrolę nad każdym procesem powstawania zapiekanki. Tylko w ten sposób będziemy mieć pewność, że potrawa jest zdrowa.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – sprawdź, jak ją zrobić!

Zapiekanka z mięsem mielonym i serem – szybka zapiekanka dla całej rodziny

Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i bardzo pożywne danie, które można podawać zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrawa jest niezwykle sycąca i pożywna. Powinna przypaść do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych przysmaków. Aby przygotować danie, potrzebować będziesz mięsa mielonego wieprzowego (ewentualnie z piersi z indyka), ziemniaków, sera gouda, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego, jajek, śmietany 12%, oleju rzepakowego i przypraw do smaku. Na początek obierz ziemniaki i ugotuj je na półtwardo. Gdy wystygną, pokrój je na plasterki. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmaż na rozgrzanym oleju, a później dorzuć na patelnię również mięso mielone – smaż do momentu, aż się zarumieni. Dorzuć przecier pomidorowy i dopraw go przyprawami. Następnie natłuść naczynie żaroodporne i ułóż w nim naprzemiennie posolone ziemniaki oraz nadzienie z mięsem. Zrób sos z sera, jajek oraz śmietany i polej nim domową zapiekankę. Piecz potrawę przez 30 minut w 180 st. C.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem to bardzo prosta zapiekanka, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest niezwykle pożywna, sycąca i zawierająca mnóstwo wartościowych składników spożywczych i witamin (m.in. z grupy B oraz witaminę A i C). Z przygotowaniem posiłku powinien poradzić sobie nawet największy laik w kuchni, ponieważ zapiekanka jest niezwykle prostym do zrobienia daniem. Mięso mielone w połączeniu z ziemniakiem smakuje naprawdę wybitnie. Ser z kolei fantastycznie podkreśla smak obu tych składników. Przepis na zapiekankę będzie świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Możesz również przyrządzić tę potrawę na imprezę ze znajomymi albo dla niezapowiedzianych gości. Nie dość, że danie jest proste do zrobienia, to w dodatku rewelacyjnie smakuje.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą – sprawdzony przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą to kolejna smaczna propozycja dla całej rodziny. Możesz przygotować ją zarówno na smaczną kolację, jak i na pożywny obiad. To bardzo proste do przygotowania danie, które jest w stanie przyrządzić dosłownie każdy – nawet ten, kto ma małe doświadczenie w kuchni. Do przygotowania zapiekanki nie trzeba mieć wiedzy kulinarnej ani specjalnych umiejętności. Do przygotowania potrawy potrzebować będziesz mielonego mięsa wołowego, kiełbasy podwawelskiej, ziemniaków, cebuli, kukurydzy konserwowej, sera gouda, ketchupu, śmietanki kremowej 30%, majonezu light i oleju rzepakowego. Do stworzenia dania przydadzą się również przyprawy do smaku, zwłaszcza papryka słodka, czosnek, pieprz i sól.

Umyj ziemniaki, następnie obierz je i pokrój w plastry. Ugotuj do miękkości. Na rozgrzaną patelnię wylej olej. Wrzuć następnie doprawione mięso mielone, po czym po usmażeniu odłóż je do osobnego naczynia. Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Następnie wrzuć je z cebulą na patelnię, gdzie wcześniej smażyłeś mięso mielone. Smaż całość, aż składniki się zarumienią. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po ugotowaniu się ziemniaków nagrzej piekarnik do ok. 220 st. C. Zmieszaj ketchup ze śmietanką i majonezem. Ułóż warstwowo wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym. Następnie zetrzyj i posyp wierzch zapiekanki serem. Piecz przez ok. 25 minut i podawaj zapiekankę ciepłą.

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym i kiełbasą z pewnością zaskoczy zarówno domowników, jak i wszystkich gości. To wyjątkowe danie, które nie wymaga ani zbyt wielu czasu na przygotowanie, ani specjalnych umiejętności. To typowo mięsna potrawa, która może bardzo pozytywnie zaskoczyć wszystkich mięsożerców. Smak zapiekanki idealnie równoważy sos z ketchupu i majonezu, a także rozpuszczony na wierzchu starty ser. Szukasz pomysłu na szybki obiad dla rodziny? A może za kilka godzin odwiedzą cię goście? Warto poczęstować ich właśnie taką zapiekanką – oczywiście pod warunkiem, że członkowie rodziny oraz znajomi jedzą mięso. Potrawa najlepiej smakuje podawana na ciepło. Trzeba jednak bardzo ostrożnie kroić zapiekankę, gdyż gorąca może się troszkę rozpływać i rozpadać. Właśnie dlatego najlepiej jest odkrajać ją dwoma sztućcami, np. nożem i drewnianą szpatułką.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto