Zapiekanka z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Moussaka
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale …
45 + 50 min średni 6 460 kcal -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal
Zapiekanka z mięsem mielonym - przepisy
-
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese to idealny pomysł na danie na obiad, kiedy marzy Ci się włoska kuchnia. Ta pyszna zapiekanka zniknie ze …
20 + 60 min średni 4 579 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal -
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Prażonki
Prażonki to nazwa polskiej tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem. Jest bardzo sycąca ze względu na duży udział mięsa, ale również …
20 + 60 min łatwy 4 947 kcal -
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to fantastyczny pomysł na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie. Do jego przygotowania wystarczy …
20 + 45 min łatwy 4 467 kcal
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybki pomysł na smaczny i sycący obiad. Aby wykonać ten prosty przepis …
30 + 50 min łatwy 4 664 kcal -
Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek ze szpinakiem
Pomysł na coś pysznego? Zapiekanka z mięsa mielonego i pieczarek z ryżem i szpinakiem to dobra i zdrowa inspiracja na …
30 + 25 min łatwy 6 630 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą
Genialny i prosty przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym oraz z kiełbasą w majonezowo-keczupowym sosie. To wszystko w …
30 + 20 min łatwy 6 558 kcal -
Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
30 + 25 min łatwy 6 478 kcal -
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka z warzywami i z mięsem mielonym …
15 + 60 min łatwy 5 1087 kcal
-
Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego
Pyszna zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
90 + 60 min łatwy 6 506 kcal -
Zapiekanka a la gołąbki
Zapiekanka a la gołąbki to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej klasycznej potrawy, którzy nie przepadają za czasochłonnym …
35 + 55 min łatwy 4 724 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami to najprostsza wersja tego ciekawego i bardzo odżywczego dania. Do jej przygotowania potrzeba …
10 + 40 min łatwy 4 399 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka na bazie ziemniaków …
20 + 90 min łatwy 10 884 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Zapiekankę można podać także jako bardziej …
20 + 90 min łatwy 10 -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal
-
Fit zapiekanka z mięsem mielonym
Fit zapiekanka z mięsem mielonym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę fantastycznych smaków. Dostarcza dużej ilości białka, ale również …
15 + 45 min łatwy 8 215 kcal -
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i śmietaną
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i śmietaną to najlepszy wybór dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Jest sycąca, smaczna i po …
10 + 50 min łatwy 6 486 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką, która wspaniale smakuje, a przy okazji jest łatwa do przygotowania. Jej podstawą są …
10 + 45 min łatwy 6 311 kcal -
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka może zostać przygotowana …
20 + 75 min łatwy 5 -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Zapiekankę można podać także jako bardziej …
20 + 90 min łatwy 10
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem …
10 + 30 min łatwy 5 699 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal -
Lazania z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
60 + 45 min łatwy 6 728 kcal -
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Pyszna pieczeń rzymska z pieczarkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 8 227 kcal
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
40 + 20 min łatwy 8 419 kcal -
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pyszna pieczeń rzymska z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 12 305 kcal -
Naleśniki z mięsem
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i …
30 + 20 min łatwy 10 315 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu …
30 + 20 min łatwy 4 530 kcal -
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka jest szybka …
20 + 70 min łatwy 4 -
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na ciepłe danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis jest trochę …
30 + 40 min średni 4 760 kcal -
Klops domowy pieczony
Klops domowy pieczony to wspaniała opcja na pyszny mięsny dodatek. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także na zimno, …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
3 + 40 min łatwy 6 369 kcal -
Klopsiki gotowane
Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego. Tak …
20 + 25 min łatwy 4 173 kcal -
Klops wieprzowy
Klops wieprzowy to mięsne danie, które sprawdzi się jako pomysł na obiad lub zimny dodatek do pieczywa na śniadanie. Domowy …
20 + 60 min łatwy 8 381 kcal -
Kabaczek z mięsem mielonym
Kabaczek z mielonym mięsem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Jest to danie …
15 + 30 min łatwy 1 747 kcal -
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest bardzo prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Idealnie komponuje się zarówno z …
5 + 15 min łatwy 1 -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cukinią to świetna opcja na naprawdę pyszny obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje …
20 + 40 min łatwy 6 293 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest syta …
20 + 70 min łatwy 6 1132 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera …
20 + 70 min łatwy 6 1018 kcal -
Pastitsio
Pastitsio to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna grecka zapiekanka z makaronem i sosem beszamelowym jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 5 -
Zapiekanka a'la gołąbki
Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest syta i …
20 + 45 min łatwy 10 475 kcal -
Sos beszamelowy do zapiekania
Sos beszamelowy do zapiekania to rodzaj sosu, który powstaje na bazie zasmażki z masła i mąki rozprowadzonej w mleku. Dodatkowego …
2 + 15 min średni 1 828 kcal -
Sos serowy do zapiekanki
Sos serowy do zapiekanki to pozycja obowiązkowa do dań przygotowanych w piekarniku. Taki sos idealnie sprawdzi się do wszystkich zapiekanek- …
10 min łatwy 1 929 kcal
Zapiekanka z mięsem mielonym - co to jest?
Klasyczna zapiekanka wywodzi się z dawnych przepisów wykorzystujących resztki jedzenia przez zapiekanie ich w piecu, w naczyniu żaroodpornym. Ta zapiekana potrawa składa się najczęściej z mięsa i warzyw ułożonych warstwowo i upieczonych w piekarniku. Wśród przepisów na zapiekanki znajdziemy placki pasterskie królujące w kuchni anglosaskiej, włoską lasagne i grecką musakę oraz środkowoeuropejską babkę ziemniaczaną. Popularnym składnikiem współczesnej zapiekanki jest mięso mielone, które łączymy z ziemniakami, makaronem, warzywami i serem żółtym. Zapiekankę robimy jako danie warstwowe układając w naczyniu żaroodpornym warstwy mięsa, makaronu i sera żółtego lub mięsa pod przykrywą z ziemniaków.
Często zadawane pytania
Zapiekanka z mięsem mielonym - przepisy na zapiekankę na bazie mięsa mielonego
Prawdziwa zapiekanka to nie to samo co pamiętamy z PRL jako bagietkę z pieczarkami. Danie to składa się z mięsa i warzyw zapiekanych w piekarniku tworząc rodzaj wytrawnego dania jednogarnkowego, które stanowi samodzielną potrawę. Zapiekanka to danie nie tylko pyszne, lecz także proste i łatwe do zrobienia, nie wymagające wiele pracy i dużego doświadczenia kulinarnego. Danie typu lasagna możemy kupić gotowe, lecz nic nie zastąpi smaku zapiekanki zrobionej samodzielnie. Dobra zapiekanka wymaga tylko podsmażonego mięsa i warzyw. Doradzamy jak szybko i łatwo zrobić idealną zapiekankę na obiad.
Zapiekanka z mięsem mielonym w kuchniach świata
Co to jest zapiekanka i z czym ją jemy
Dla osób, które pamiętają czasy PRL zapiekanka kojarzy się przede wszystkim z peerelowskim fast foodem. Wówczas Polacy tęsknili za obyczajami “zgniłego zachodu” i fascynowały ich wieści o pysznych daniach fast food, typu hot dog. Odpowiedzią na tą fascynację było stworzenie w Polsce sieci budek z polskim fast food, czyli zapiekankami. Peerelowska zapiekanka miała formę przekrojonej bagietki z farszem, polanej ketchupem, gdyż w latach 70-tych Edward Gierek zakupił licencję na wypiek francuskich bagietek. Niestety w czasach PRL mięso było drogie, dlatego też zastąpiono je żółtym serem z pieczarkami. Było to pyszne danie i znacznie zdrowsze niż klasyczny fast food. Co ciekawe, dziś udaje się z powodzeniem reaktywować ten przysmak, który można zamówić w wielu restauracjach i barach.
Obecnie pod pojęciem zapiekanki rozumiemy zupełnie inne danie. Wraz z pojawieniem się różnych rodzajów naczyń żaroodpornych ze szkła, ceramiki i stali nierdzewnej, mamy możliwość zapiekania potraw w piekarniku. Pieczenie w piekarniku uchodzi za metodę obróbki cieplnej znacznie zdrowszą niż smażenie lub grillowanie, dlatego też jest ona zalecana przez dietetyków.
Dzisiejsza zapiekanka to jednogarnkowe danie na obiad, które zapieka się w piekarniku. Prosta i szybka zapiekana potrawa jest szczególnie lubiana przez młodzież i singli, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy dobry przepis, ułożenie składników warstwami, zapieczenie i danie na obiad jest gotowe. Zapiekanka stanowi też pyszne, ciepłe danie na imprezę, szczególnie lubiana włoska lazania lub prosta zapiekanka z mięsa mielonego z ziemniakami.
Przepis na zapiekankę może być bardzo różny i zawiera różne składniki. Zapiekanka czy też casserole stanowi samodzielne danie, które kroi się na odpowiednie kawałki i podaje na talerze. Może być to mięso zapieczone w cieście lub potrawa warstwowa. Dobra zapiekanka nie może się rozpadać po wyjęciu z piekarnika, dlatego też przepisy zawierają różne składniki, które spajają danie. Może być to makaron, żółty ser, jajko, ziemniaki itp. Idealnym farszem do zapiekanki jest mięso mielone, zwykle wieprzowe, wieprzowo-wołowe, baranie lub z indyka. Zazwyczaj na wierzchu posypujemy zapiekankę startym, żółtym serem, dzięki czemu danie można kroić. Nieco podobnym daniem, również pieczonym w piekarniku, jest casserole, czyli po prostu danie z mięsem i warzywami z piekarnika. Różnica polega na tym, że zapiekanka jest zwarta i wymaga krojenia szpatułką. Natomiast casserole jest daniem luźnym, z sosem, które nakłada się łyżką. Casserole zwykle zawiera całe kawałki mięsa, jak udka kurczaka, polędwiczki wieprzowe itp, które zapieka się z warzywami.
Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do zapiekanki
Do zapiekanki nadają się różne rodzaje mięsa mielonego, lecz najczęściej stosuje się mięso wieprzowe, szczególnie łopatka lub szynka wieprzowa. Sprawdź się również mięso wieprzowo-wołowe lub mięso z indyka, zaś do dań śródziemnomorskich, jak musaka, powinno się używać baraniny. Zrobienie dobrego farszu do zapiekanki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulkę, dodać mięso i przyprawy i podsmażyć. Aby mięso było bardziej miękkie warto je zalać bulionem i kilka minut poddusić. Aby farsz był bardziej treściwy możemy wraz z cebulą podsmażyć pieczarki. Do tak zrobionego farszu możemy również dodać różne warzywa do smaku.
Zapiekanki stanowią idealne dania do wykorzystania resztek, które zostaną nam w lodówce. Wystarczy zmielić mięso i dodać warzywa, które zostały. Co ciekawe, farsz z mięsa mielonego sprawdzi się również do innych dań, jeśli coś zostanie po zrobieniu zapiekanki. Z kolei zapiekankę możemy zrobić z farszu, który nam zostanie po zrobieniu innych dań, jak pierogi czy krokiety z mięsem.
Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym w kuchniach świata
Klasyczna zapiekanka to potrawa zapiekana w piecu w naczyniu żaroodpornym. Jest to potrawa nie tylko prosta i szybka, lecz także tania. Pierwsze wzmianki o zapiekankach pojawiają się w źródłach z XIII wieku, lecz historia zapiekanki jest zapewne dużo dłuższa. Pomysł na zapiekankę powstał prawdopodobnie z chęci wykorzystania resztek, które zapiekano w piecu tworząc różne ciekawe przepisy. Także dziś pyszna zapiekanką jest prostym sposobem, aby wykorzystać resztki z lodówki. Najbardziej uniwersalnym składnikiem do zapiekanki jest mięso mielone.
Klasyczna zapiekanka występuje w kuchni polskiej od dawna. Jest nią wiejska babka ziemniaczana, która została obecnie nieco zapomniana i występuje w postaci licznych przepisów regionalnych. Babki ziemniaczane niegdyś królowały w kuchni środkowej Europy, gdzie jada się dużo potraw z ziemniaków. Podobnym daniem jest żydowski kugiel, który niekiedy robi się z dodatkiem mięsa mielonego. Klasyczna babka ziemniaczana czy też żydowski kugiel nie zawierały mięsa.
Do klasycznych zapiekanek z mięsa mielonego należy słynna włoska lasagna i grecka musaka, które bez trudu można zrobić z dostępnych w Polsce składników. Natomiast prawdziwym królestwem zapiekanek jest kuchnia brytyjska, irlandzka i amerykańska. W Anglii i Irlandii powstały zapiekanki w postaci mięsa zapiekanego w cieście, jak placek pasterski, placek wiejski czy placek z cynaderek. Natomiast sztukę przyrządzania zapiekanek z mięsa mielonego, makaronu, z ziemniaków i warzyw znacznie rozwinięto w USA.
Szybka i prosta zapiekanka z mięsem mielonym - najlepszy przepis
Czy dobra lasagna lub musaka może powstać z produktów dostępnych w Polsce
Lasagna to pyszna zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego wywodząca się z kuchni włoskiej. Aby ją wykonać potrzebujemy specjalnego makaronu w postaci płatów. Makaron do lasagne dostępny jest w sklepach jako gotowy wyrób, zaś osoby bardziej doświadczone w sztuce kulinarnej mogą go zrobić samodzielnie. Niezbędnym składnikiem jest mięso mielone, jak również sos boloński i sos beszamelowy. Sos boloński robimy podobnie jak sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym wieprzowym lub wieprzowo-wołowym. Do lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami płaty makaronu i sos boloński z mięsem. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Danie to jest dość łatwe do zrobienia samodzielnie w domu, szczególnie jeśli użyjemy gotowych płatów makaronu. Możemy też pokusić się o własne warianty dania, na przykład płaty makaronu do lazanii możemy zastąpić naleśnikami. W wersji wegetariańskiej mięso mielone możemy zastąpić podsmażonymi pieczarkami.
Kolejnym klasycznym daniem w typie zapiekanki z mięsem mielonym jest grecka musaka przypominająca nieco placek pasterski. W odróżnieniu od lazanii jest to danie dużo bardziej pracochłonne, lecz smak dania wynagradza każdą włożoną pracę.
Do musaki potrzebujemy mięsa mielonego baraniego lub wieprzowo-wołowego, ziemniaki, bakłażany, warzywa i przyprawy oraz sos beszamelowy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany, gotowane ziemniaki i mięso mielone podsmażone z przyprawami, przecierem pomidorowym i białym winem. Warstwy polewamy częścią sosu beszamelowego, następnie układamy jeszcze jedną warstwę bakłażanów, resztę sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy startym serem.
Przepisy na pyszne zapiekanki z mięsa mielonego na obiad
Pyszna, prosta zapiekanka z mielonym mięsem i makaronem, to danie które zrobimy naprawdę szybko. Wystarczy podsmażyć mięso mielone z cebulą i przyprawami, aby zrobić dobry farsz. Następnie składniki układamy warstwami i zapiekamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu, następnie warstwę mięsa mielonego z cebulą i pieczarkami. Na to możemy ułożyć warzywa, na przykład pomidora lub paprykę. Warstwę wierzchnią stanowi utarty żółty ser.
Łatwym daniem jest również zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa mielonego, której przepis wywodzi się z angielskiego placka pasterskiego. Potrawa ta składa się z mięsa mielonego z warzywami zapiekanego pod warstwą puree z ziemniaków. Najpierw przygotowujemy farsz z mięsa mielonego. Możemy użyć cielęcinę, wołowinę lub wieprzowinę. Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i warzywa. Klasyczny przepis zawiera sos Worcestershire i czerwone wino, możemy jednak zrobić sos według własnego uznania. Dodajemy bulion i gotujemy kilka minut. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy puree ziemniaczane zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, śmietany, żółtek i żółtego sera. Całość pieczemy w piekarniku około 20 minut.