Zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka z mięsem mielonym

Klasyczna zapiekanka wywodzi się z dawnych przepisów wykorzystujących resztki jedzenia przez zapiekanie ich w piecu, w naczyniu żaroodpornym. Ta zapiekana potrawa składa się najczęściej z mięsa i warzyw ułożonych warstwowo i upieczonych w piekarniku. Wśród przepisów na zapiekanki znajdziemy placki pasterskie królujące w kuchni anglosaskiej, włoską lasagne i grecką musakę oraz środkowoeuropejską babkę ziemniaczaną. Popularnym składnikiem współczesnej zapiekanki jest mięso mielone, które łączymy z ziemniakami, makaronem, warzywami i serem żółtym. Zapiekankę robimy jako danie warstwowe układając w naczyniu żaroodpornym warstwy mięsa, makaronu i sera żółtego lub mięsa pod przykrywą z ziemniaków.

Zapiekanka z mięsem mielonym - przepisy na zapiekankę na bazie mięsa mielonego

Prawdziwa zapiekanka to nie to samo co pamiętamy z PRL jako bagietkę z pieczarkami. Danie to składa się z mięsa i warzyw zapiekanych w piekarniku tworząc rodzaj wytrawnego dania jednogarnkowego, które stanowi samodzielną potrawę. Zapiekanka to danie nie tylko pyszne, lecz także proste i łatwe do zrobienia, nie wymagające wiele pracy i dużego doświadczenia kulinarnego. Danie typu lasagna możemy kupić gotowe, lecz nic nie zastąpi smaku zapiekanki zrobionej samodzielnie. Dobra zapiekanka wymaga tylko podsmażonego mięsa i warzyw. Doradzamy jak szybko i łatwo zrobić idealną zapiekankę na obiad.

Zapiekanka z mięsem mielonym w kuchniach świata

Co to jest zapiekanka i z czym ją jemy

Dla osób, które pamiętają czasy PRL zapiekanka kojarzy się przede wszystkim z peerelowskim fast foodem. Wówczas Polacy tęsknili za obyczajami “zgniłego zachodu” i fascynowały ich wieści o pysznych daniach fast food, typu hot dog. Odpowiedzią na tą fascynację było stworzenie w Polsce sieci budek z polskim fast food, czyli zapiekankami. Peerelowska zapiekanka miała formę przekrojonej bagietki z farszem, polanej ketchupem, gdyż w latach 70-tych Edward Gierek zakupił licencję na wypiek francuskich bagietek. Niestety w czasach PRL mięso było drogie, dlatego też zastąpiono je żółtym serem z pieczarkami. Było to pyszne danie i znacznie zdrowsze niż klasyczny fast food. Co ciekawe, dziś udaje się z powodzeniem reaktywować ten przysmak, który można zamówić w wielu restauracjach i barach.

Obecnie pod pojęciem zapiekanki rozumiemy zupełnie inne danie. Wraz z pojawieniem się różnych rodzajów naczyń żaroodpornych ze szkła, ceramiki i stali nierdzewnej, mamy możliwość zapiekania potraw w piekarniku. Pieczenie w piekarniku uchodzi za metodę obróbki cieplnej znacznie zdrowszą niż smażenie lub grillowanie, dlatego też jest ona zalecana przez dietetyków.

Dzisiejsza zapiekanka to jednogarnkowe danie na obiad, które zapieka się w piekarniku. Prosta i szybka zapiekana potrawa jest szczególnie lubiana przez młodzież i singli, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy dobry przepis, ułożenie składników warstwami, zapieczenie i danie na obiad jest gotowe. Zapiekanka stanowi też pyszne, ciepłe danie na imprezę, szczególnie lubiana włoska lazania lub prosta zapiekanka z mięsa mielonego z ziemniakami.

Przepis na zapiekankę może być bardzo różny i zawiera różne składniki. Zapiekanka czy też casserole stanowi samodzielne danie, które kroi się na odpowiednie kawałki i podaje na talerze. Może być to mięso zapieczone w cieście lub potrawa warstwowa. Dobra zapiekanka nie może się rozpadać po wyjęciu z piekarnika, dlatego też przepisy zawierają różne składniki, które spajają danie. Może być to makaron, żółty ser, jajko, ziemniaki itp. Idealnym farszem do zapiekanki jest mięso mielone, zwykle wieprzowe, wieprzowo-wołowe, baranie lub z indyka. Zazwyczaj na wierzchu posypujemy zapiekankę startym, żółtym serem, dzięki czemu danie można kroić. Nieco podobnym daniem, również pieczonym w piekarniku, jest casserole, czyli po prostu danie z mięsem i warzywami z piekarnika. Różnica polega na tym, że zapiekanka jest zwarta i wymaga krojenia szpatułką. Natomiast casserole jest daniem luźnym, z sosem, które nakłada się łyżką. Casserole zwykle zawiera całe kawałki mięsa, jak udka kurczaka, polędwiczki wieprzowe itp, które zapieka się z warzywami.

Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do zapiekanki

Do zapiekanki nadają się różne rodzaje mięsa mielonego, lecz najczęściej stosuje się mięso wieprzowe, szczególnie łopatka lub szynka wieprzowa. Sprawdź się również mięso wieprzowo-wołowe lub mięso z indyka, zaś do dań śródziemnomorskich, jak musaka, powinno się używać baraniny. Zrobienie dobrego farszu do zapiekanki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulkę, dodać mięso i przyprawy i podsmażyć. Aby mięso było bardziej miękkie warto je zalać bulionem i kilka minut poddusić. Aby farsz był bardziej treściwy możemy wraz z cebulą podsmażyć pieczarki. Do tak zrobionego farszu możemy również dodać różne warzywa do smaku.

Zapiekanki stanowią idealne dania do wykorzystania resztek, które zostaną nam w lodówce. Wystarczy zmielić mięso i dodać warzywa, które zostały. Co ciekawe, farsz z mięsa mielonego sprawdzi się również do innych dań, jeśli coś zostanie po zrobieniu zapiekanki. Z kolei zapiekankę możemy zrobić z farszu, który nam zostanie po zrobieniu innych dań, jak pierogi czy krokiety z mięsem.

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym w kuchniach świata

Klasyczna zapiekanka to potrawa zapiekana w piecu w naczyniu żaroodpornym. Jest to potrawa nie tylko prosta i szybka, lecz także tania. Pierwsze wzmianki o zapiekankach pojawiają się w źródłach z XIII wieku, lecz historia zapiekanki jest zapewne dużo dłuższa. Pomysł na zapiekankę powstał prawdopodobnie z chęci wykorzystania resztek, które zapiekano w piecu tworząc różne ciekawe przepisy. Także dziś pyszna zapiekanką jest prostym sposobem, aby wykorzystać resztki z lodówki. Najbardziej uniwersalnym składnikiem do zapiekanki jest mięso mielone.

Klasyczna zapiekanka występuje w kuchni polskiej od dawna. Jest nią wiejska babka ziemniaczana, która została obecnie nieco zapomniana i występuje w postaci licznych przepisów regionalnych. Babki ziemniaczane niegdyś królowały w kuchni środkowej Europy, gdzie jada się dużo potraw z ziemniaków. Podobnym daniem jest żydowski kugiel, który niekiedy robi się z dodatkiem mięsa mielonego. Klasyczna babka ziemniaczana czy też żydowski kugiel nie zawierały mięsa.

Do klasycznych zapiekanek z mięsa mielonego należy słynna włoska lasagna i grecka musaka, które bez trudu można zrobić z dostępnych w Polsce składników. Natomiast prawdziwym królestwem zapiekanek jest kuchnia brytyjska, irlandzka i amerykańska. W Anglii i Irlandii powstały zapiekanki w postaci mięsa zapiekanego w cieście, jak placek pasterski, placek wiejski czy placek z cynaderek. Natomiast sztukę przyrządzania zapiekanek z mięsa mielonego, makaronu, z ziemniaków i warzyw znacznie rozwinięto w USA.

Szybka i prosta zapiekanka z mięsem mielonym - najlepszy przepis

Czy dobra lasagna lub musaka może powstać z produktów dostępnych w Polsce

Lasagna to pyszna zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego wywodząca się z kuchni włoskiej. Aby ją wykonać potrzebujemy specjalnego makaronu w postaci płatów. Makaron do lasagne dostępny jest w sklepach jako gotowy wyrób, zaś osoby bardziej doświadczone w sztuce kulinarnej mogą go zrobić samodzielnie. Niezbędnym składnikiem jest mięso mielone, jak również sos boloński i sos beszamelowy. Sos boloński robimy podobnie jak sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym wieprzowym lub wieprzowo-wołowym. Do lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami płaty makaronu i sos boloński z mięsem. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Danie to jest dość łatwe do zrobienia samodzielnie w domu, szczególnie jeśli użyjemy gotowych płatów makaronu. Możemy też pokusić się o własne warianty dania, na przykład płaty makaronu do lazanii możemy zastąpić naleśnikami. W wersji wegetariańskiej mięso mielone możemy zastąpić podsmażonymi pieczarkami.

Kolejnym klasycznym daniem w typie zapiekanki z mięsem mielonym jest grecka musaka przypominająca nieco placek pasterski. W odróżnieniu od lazanii jest to danie dużo bardziej pracochłonne, lecz smak dania wynagradza każdą włożoną pracę.

Do musaki potrzebujemy mięsa mielonego baraniego lub wieprzowo-wołowego, ziemniaki, bakłażany, warzywa i przyprawy oraz sos beszamelowy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany, gotowane ziemniaki i mięso mielone podsmażone z przyprawami, przecierem pomidorowym i białym winem. Warstwy polewamy częścią sosu beszamelowego, następnie układamy jeszcze jedną warstwę bakłażanów, resztę sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy startym serem.

Przepisy na pyszne zapiekanki z mięsa mielonego na obiad

Pyszna, prosta zapiekanka z mielonym mięsem i makaronem, to danie które zrobimy naprawdę szybko. Wystarczy podsmażyć mięso mielone z cebulą i przyprawami, aby zrobić dobry farsz. Następnie składniki układamy warstwami i zapiekamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu, następnie warstwę mięsa mielonego z cebulą i pieczarkami. Na to możemy ułożyć warzywa, na przykład pomidora lub paprykę. Warstwę wierzchnią stanowi utarty żółty ser.

Łatwym daniem jest również zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa mielonego, której przepis wywodzi się z angielskiego placka pasterskiego. Potrawa ta składa się z mięsa mielonego z warzywami zapiekanego pod warstwą puree z ziemniaków. Najpierw przygotowujemy farsz z mięsa mielonego. Możemy użyć cielęcinę, wołowinę lub wieprzowinę. Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i warzywa. Klasyczny przepis zawiera sos Worcestershire i czerwone wino, możemy jednak zrobić sos według własnego uznania. Dodajemy bulion i gotujemy kilka minut. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy puree ziemniaczane zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, śmietany, żółtek i żółtego sera. Całość pieczemy w piekarniku około 20 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto