Puree ziemniaczane

Opublikowano: 26.09.2022 r., 1:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane to idealny dodatek do większości dań głównych. Poznaj mój niezawodny przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas duszenia 40 min
146 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Masło 4 łyzki (40 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na puree ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Ugotuj ziemniaki w wodzie do miękkości.

Poduś ziemniaki z dodatkiem mleka i masła.

Dopraw odrobiną soli.

Jak oceniasz przepis na puree ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat puree ziemniaczanego

Znudziły Ci się gotowane ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj proste puree ziemniaczane. Przepis na puree ziemniaczane to bardzo prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.

Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka będą tak samo lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre w smaku jak te gotowane na wodzie. Dokładnie jak zrobić puree ziemniaczane opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest to dodatek na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w puree ziemniaczanym

Lista alergenów dla puree ziemniaczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze puree ziemniaczanego

na 100g gotowej potrawy

Puree śmiało możesz też przygotować z dowolnych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
97.96
146.95
Białko (g)
2.12
3.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
15.76
23.64
Węglowodany przyswajalne (g)
13.92
20.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
2.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.21
4.81
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
1.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.88
1.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.23
Cholesterol (mg)
8.60
12.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
26.81
40.21
Witamina B6 (mg)
0.27
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.08
Witamina C (mg)
17.28
25.92
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.14
Witamina E (mg)
0.09
0.14
Retinol (µg (mcg))
26.26
39.39
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.94
1.41
Foliany (µg (mcg))
13.26
19.89
Beta karoten (µg (mcg))
7.04
10.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
8.98
13.47
Potas (mg)
386.81
580.21
Wapń (mg)
22.16
33.24
Fosfor (mg)
59.70
89.55
Magnez (mg)
21.30
31.95
Żelazo (mg)
0.71
1.07
Cynk (mg)
0.30
0.45
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny puree ziemniaczanego 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree ziemniaczanego

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Masło
40 g
4 łyzki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
11.50