Przepis na puree ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Ugotuj ziemniaki w wodzie do miękkości.

Poduś ziemniaki z dodatkiem mleka i masła.

Dopraw odrobiną soli.

puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
5.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
95

Puree ziemniaczane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puree ziemniaczanym

Znudziły Ci się gotowane ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj proste puree ziemniaczane. Przepis na puree ziemniaczane to bardzo prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.

Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z dodatkiem masła i mleka będą tak samo lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre w smaku jak te gotowane na wodzie. Dokładnie jak zrobić puree ziemniaczane opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszny jest to dodatek na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze puree ziemniaczanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
97.96 kcal
146.95 kcal
Białko
2.12 g
3.17 g

Węglowodany w puree ziemniaczanym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
15.76 g
23.64 g
Węglowodany przyswajalne
13.92 g
20.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.84 g
2.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
3.21 g
4.81 g
Tłuszcze nasycone
2.17 g
3.26 g
Tłuszcze nienasycone
1.03 g
1.55 g
Tłuszcze jednonasycone
0.88 g
1.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.15 g
0.23 g
Cholesterol
8.60 mg
12.89 mg

Witaminy w przepisie na puree ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
26.81 µg (mcg)
40.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.27 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
17.28 mg
25.92 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.14 mg
Retinol
26.26 µg (mcg)
39.39 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Niacyna
0.94 mg
1.41 mg
Foliany
13.26 µg (mcg)
19.89 µg (mcg)
Beta karoten
7.04 µg (mcg)
10.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na puree ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
8.98 mg
13.47 mg
Potas
386.81 mg
580.21 mg
Wapń
22.16 mg
33.24 mg
Fosfor
59.70 mg
89.55 mg
Magnez
21.30 mg
31.95 mg
Żelazo
0.71 mg
1.07 mg
Cynk
0.30 mg
0.45 mg
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny puree ziemniaczanego 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puree ziemniaczanym

Lista alergenów dla puree ziemniaczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania puree ziemniaczanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Masło
40 g
4 łyzki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
11.50
Jak oceniasz przepis na puree ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób