Jak zrobić puree?

1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Przełóż ziemniaki do garnka, wlej wodę tak, aby ziemniaki były zakryte.

3. Dodaj szczyptę soli i zacznij gotować na średnim ogniu.

4. Po około 20 -25 minutach ziemniaki będą miękkie.

5. Odlej pozostałą wodę.

6. Dodaj 2 łyżki masła i odrobinę mleka.

7. Poduś ziemniaki na gładkie puree o jednolitej konsystencji.

8. Puree podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić puree? Co jeszcze warto wiedzieć?

Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Poznaj moją dzisiejszą propozycję i dowiedz się jak zrobić puree, mój sprawdzony przepis, idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnego obiadu i nie tylko.

Przepis na puree jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować.

Wystarczy, że zaopatrzysz się jedynie w ziemniaki, u mnie około 1 kg, mleko oraz masło, warto dodać odrobinę soli podczas ich gotowania.

1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Przełóż ziemniaki do garnka, wlej wodę tak, aby ziemniaki były zakryte.

3. Dodaj szczyptę soli i zacznij gotować na średnim ogniu.

4. Po około 20 -25 minutach ziemniaki będą miękkie.

5. Odlej pozostałą wodę.

6. Dodaj 2 łyżki masła i odrobinę mleka.

7. Poduś ziemniaki na gładkie puree o jednolitej konsystencji.

8. Puree podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowane będą dobre jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzyw. Mój sposób na ziemniaczane puree z dodatkiem masła i mleka sprawia, że jest ono najlepsze.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością, w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Warto wspomnieć, że ziemniaki naturalnie nie zawierają glutenu w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Skoro już wiesz, jak zrobić puree z ziemniaków koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Będzie to najlepszy pomysł na dodatek do obiadu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto