Mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad?

Mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad
Mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad
ikona podziel się
Opublikowano: 20.04.2023 r., 19:43 | Autor: Patrycja Czerwiak

Mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad? - takie pytanie może pojawić się, gdy zapomnieliśmy uzupełnić nasze zapasy lub nie byliśmy w stanie tego zrobić. Jednak ziemniaki to produkt, z którego można wyczarować naprawdę sporo dań. Oto najpopularniejsze:

  1. placki ziemniaczane,
  2. kopytka,
  3. kotlety ziemniaczane,
  4. krokiety z ziemniaków,
  5. frytki z ziemniaków,
  6. babka ziemniaczana,
  7. pieczone ziemniaki.

Mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mam tylko ziemniaki - co na obiad? - takie pytanie może pojawić się, gdy zapomnieliśmy uzupełnić nasze zapasy lub nie byliśmy w stanie tego zrobić. Jednak ziemniaki to produkt, z którego można wyczarować naprawdę sporo dań. Oto najpopularniejsze:

  1. placki ziemniaczane,
  2. kopytka,
  3. kotlety ziemniaczane,
  4. krokiety z ziemniaków,
  5. frytki z ziemniaków,
  6. babka ziemniaczana,
  7. pieczone ziemniaki.

Dania z ziemniaków to doskonały pomysł na naprawdę smaczny obiad. To również dobry pomysł na szybki i tani posiłek. Brakuje Ci inspiracji co zrobić z tego warzywa? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam ciekawe przepisy na dania z ziemniaków.

Ziemniaki to warzywa, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze. Mają też niezwykle wysoki indeks sytości. Z tego względu dania na ich bazie również pozwalają w łatwy sposób nasycić się na długi czas. Choć ziemniaki kojarzą się tylko ze smacznym dodatkiem do obiadu, to można też wykorzystać je jako główny składnik posiłku. Co dobrego można z nich zrobić na szybko? Na przykład smaczne placki ziemniaczane. To chyba jeden z najpopularniejszych pomysłów na użycie tego warzywa. Placki, choć proste są naprawdę pyszne. Możesz dodać do nich ulubione zioła i przyprawy, by nieco podkręcić ich smak. Możesz także wykorzystać różne grubości ziemniaków. Te starte na dużych oczkach, będą bardziej chrupiące, z kolei te na mniejszych zachwycają miękkością. Ziemniaki pozwalają zrobić obiad z niczego. Wystarczy jeden składnik i odrobina kreatywności. Jeśli nie przepadasz za plackami, sięgnij po kluski. To jedno z tych dań, które smakuje wspaniale nie tylko jako dodatek, ale także główna część menu. Kluski możesz podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Zaserwuj je podsmażone na tłuszczu z odrobiną czosnku lub ze śmietaną. Możesz też podać je z musem owocowym. Wszystko zależy od tego, jakie składniki w swojej spiżarni posiadasz. Kopytka będą też doskonałym sposobem na zużycie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Kolejną smaczną opcją jest babka ziemniaczana. To danie proste, ale niezwykle sycące. Możesz je zjadać samodzielnie lub z dodatkiem pysznego sosu, np. na bazie jogurtu. To naprawdę smaczna opcja na co dzień, zwłaszcza jeśli nie przeraża Cię czas przygotowania.

Ziemniaki to dobry składnik wszystkich diet. Choć krąży wiele niepochlebnych opinii na jego temat, warto się z nim bliżej zaprzyjaźnić. Ziemniaki wcale nie są "tuczące", jak może się wydawać. Tak naprawdę to warzywo o niskiej kaloryczności, dlatego będzie dobrym wyborem nawet na diecie redukcyjnej. Ponadto jest też sycące, więc pozwoli zaspokoić głód na długo. Ziemniaki to zdrowe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Choć zwykle mówi się o tym, że nie są odpowiednie dla osób z cukrzycą, ze względu na wysoki indeks glikemiczny, w łatwy sposób można to zmienić. Wystarczy po ugotowaniu ostudzić je, a następnie ponownie podgrzać.

Zobacz pytania podobne do mam tylko ziemniaki - co zrobić na obiad?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto