Tarta czekoladowa z truskawkami
- Herbatniki z czekoladą (400 g)
- Czekolada mleczna - 2 opakowania (200 g)
- Masło (50 g)
- Czekolada gorzka - 1 opakowanie (100 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na tartę czekoladową z truskawkami krok po kroku
W kąpieli wodnej roztop jedno opakowanie czekolady mlecznej oraz czekoladę gorzką. Ostudź.
Roztop także jedną mleczną czekoladę oraz masło oddzielnie. Nie trzeba studzić.
Blenderem zmiksuj herbatniki, by miały konsystencję piasku.
Do rozdrobnionych herbatników dodaj roztopioną czekoladę mleczną z masłem.
Wymieszaj ciasteczka z czekoladą dokładnie i powstałą masę wyłóż na dno i boki formy do tarty. Schowaj do lodówki.
Śmietankę oraz mascarpone zmiksuj ze sobą na gęsty krem.
Podczas miksowania dodawaj rozpuszczone wcześniej i całkowicie wystudzone czekolady.
Miksuj do połączenia składników.
Na ciasteczkowy spód wylej krem czekoladowy.
Truskawki pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu (zrób ładne zdobienie).
Tartę wstaw na całą noc do lodówki.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty czekoladowej z truskawkami
Ciasteczkowy spód, czekoladowy krem i truskawki – czekolada i truskawki to duet znakomity. Tarta czekoladowa z truskawkami to świetny pomysł na deser na lato. Ta tarta jest pyszna, ponieważ łączy to, co jest klasycznym połączeniem, lubianym przez każdego. Przepis na tartę czekoladową z truskawkami zrobisz szybko i łatwo. Dodatkowym atutem jest to, że ciasto nie wymaga pieczenia. To doskonały pomysł na pysznego placka na zimno. Najlepsza jest tylko ze świeżymi truskawkami. Zobacz, jak zrobić tartę czekoladową z truskawkami.
Tarta czekoladowa z truskawkami to dobra propozycja na letni deser bez pieczenia. Nie musisz więc mieć piekarnika, by zrobić coś smacznego. Przepis na tartę czekoladową z truskawkami składa się ze spodu, który zrobiony jest z herbatników, czekolady i masła. Na spodzie ciasteczkowym jest pyszna masa śmietankowa z mascarpone oraz czekoladą. Wierzch ciasta zdobią świeże truskawki. Tarta czekoladowa z truskawkami jest więc bardzo mocno czekoladowa. To szybka i łatwa inspiracja na bardzo smaczne ciasto.
Świeże truskawki połączone z czekoladą są najlepszym pomysłem na deser. Duża ilość kremu, spód z herbatników oraz owoce to coś dobrego dla wielbicieli ciast z kremem. Jak zrobić tartę czekoladową z truskawkami? Tarta jest łatwa i szybka do przygotowania, ale należy ją zrobić dzień wcześniej. W przepisie na tartę czekoladową z truskawkami istotne jest to, by śmietanka oraz mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Wtedy składniki na krem o wiele lepiej i szybciej ubiją się. Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Do kremu czekoladowego potrzeba jednej mlecznej i jednej gorzkiej czekolady. Do spodu należy roztopić jedną mleczną czekoladę wraz z masłem. Zrób to więc w oddzielnych naczyniach. Czekolady na krem należy ostudzić całkowicie, zanim będziesz robić krem. Do spodu z ciasteczek studzenie czekolady nie jest konieczne. Blenderem zmiksuj ciasteczka, by powstała konsystencja piasku, a następnie wymieszaj je z roztopioną czekoladą z masłem. Wyłóż masę do formy – na dnie i po bokach. Spód schowaj do lodówki. Gdy już czekolady na masę czekoladową będą zimne, ubij śmietankę z mascarpone, by powstał gęsty krem. Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli roztopione czekolady. Miksuj tylko do połączenia składników. Krem czekoladowy wylej na spód z ciasteczek, a na niego wyłóż truskawki pokrojone w plastry. Jak zrobisz tartę czekoladową z truskawkami, by była dobra do jedzenia (bardziej wyrazista po połączeniu wszystkich smaków), przechowuj ja w lodówce przez minimum całą noc.
Alergeny w tarcie czekoladowej z truskawkami
Lista alergenów dla tarty czekoladowej z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
- Czekolada mleczna
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tarty czekoladowej z truskawkami
Tarta z truskawkami jest wysokokaloryczna. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar prowadzić może między innymi do problemów z układem krwionośnym. Truskawki to cenne źródło witaminy C. Kakao z czekolady (zwłaszcza gorzkiej) jest bogate w magnez i bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jest też przeciwutleniaczem.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.