Tarta czekoladowa z truskawkami

Opublikowano: 28.03.2022 r., 9:13 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowa tarta z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami
Ciasteczkowy spód, czekoladowy krem i truskawki – czekolada i truskawki to duet znakomity. Tarta czekoladowa z truskawkami to świetny pomysł na deser na lato.
Przygotowanie 45 min
665 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki z czekoladą (400 g)
  • Czekolada mleczna - 2 opakowania (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Czekolada gorzka - 1 opakowanie (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, blender, duża miska, miska metalowa, forma do tarty 20 cm

Przepis na tartę czekoladową z truskawkami krok po kroku

W kąpieli wodnej roztop jedno opakowanie czekolady mlecznej oraz czekoladę gorzką. Ostudź.

Roztop także jedną mleczną czekoladę oraz masło oddzielnie. Nie trzeba studzić.

Blenderem zmiksuj herbatniki, by miały konsystencję piasku.

Do rozdrobnionych herbatników dodaj roztopioną czekoladę mleczną z masłem.

Wymieszaj ciasteczka z czekoladą dokładnie i powstałą masę wyłóż na dno i boki formy do tarty. Schowaj do lodówki.

Śmietankę oraz mascarpone zmiksuj ze sobą na gęsty krem.

Podczas miksowania dodawaj rozpuszczone wcześniej i całkowicie wystudzone czekolady.

Miksuj do połączenia składników.

Na ciasteczkowy spód wylej krem czekoladowy.

Truskawki pokrój w plasterki i wyłóż na wierzchu (zrób ładne zdobienie).

Tartę wstaw na całą noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na tartę czekoladową z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat tarty czekoladowej z truskawkami

Ciasteczkowy spód, czekoladowy krem i truskawki – czekolada i truskawki to duet znakomity. Tarta czekoladowa z truskawkami to świetny pomysł na deser na lato. Ta tarta jest pyszna, ponieważ łączy to, co jest klasycznym połączeniem, lubianym przez każdego. Przepis na tartę czekoladową z truskawkami zrobisz szybko i łatwo. Dodatkowym atutem jest to, że ciasto nie wymaga pieczenia. To doskonały pomysł na pysznego placka na zimno. Najlepsza jest tylko ze świeżymi truskawkami. Zobacz, jak zrobić tartę czekoladową z truskawkami.

Tarta czekoladowa z truskawkami to dobra propozycja na letni deser bez pieczenia. Nie musisz więc mieć piekarnika, by zrobić coś smacznego. Przepis na tartę czekoladową z truskawkami składa się ze spodu, który zrobiony jest z herbatników, czekolady i masła. Na spodzie ciasteczkowym jest pyszna masa śmietankowa z mascarpone oraz czekoladą. Wierzch ciasta zdobią świeże truskawki. Tarta czekoladowa z truskawkami jest więc bardzo mocno czekoladowa. To szybka i łatwa inspiracja na bardzo smaczne ciasto.

Świeże truskawki połączone z czekoladą są najlepszym pomysłem na deser. Duża ilość kremu, spód z herbatników oraz owoce to coś dobrego dla wielbicieli ciast z kremem. Jak zrobić tartę czekoladową z truskawkami? Tarta jest łatwa i szybka do przygotowania, ale należy ją zrobić dzień wcześniej. W przepisie na tartę czekoladową z truskawkami istotne jest to, by śmietanka oraz mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Wtedy składniki na krem o wiele lepiej i szybciej ubiją się. Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Do kremu czekoladowego potrzeba jednej mlecznej i jednej gorzkiej czekolady. Do spodu należy roztopić jedną mleczną czekoladę wraz z masłem. Zrób to więc w oddzielnych naczyniach. Czekolady na krem należy ostudzić całkowicie, zanim będziesz robić krem. Do spodu z ciasteczek studzenie czekolady nie jest konieczne. Blenderem zmiksuj ciasteczka, by powstała konsystencja piasku, a następnie wymieszaj je z roztopioną czekoladą z masłem. Wyłóż masę do formy – na dnie i po bokach. Spód schowaj do lodówki. Gdy już czekolady na masę czekoladową będą zimne, ubij śmietankę z mascarpone, by powstał gęsty krem. Nie przerywając ubijania, dodawaj powoli roztopione czekolady. Miksuj tylko do połączenia składników. Krem czekoladowy wylej na spód z ciasteczek, a na niego wyłóż truskawki pokrojone w plastry. Jak zrobisz tartę czekoladową z truskawkami, by była dobra do jedzenia (bardziej wyrazista po połączeniu wszystkich smaków), przechowuj ja w lodówce przez minimum całą noc.

Alergeny w tarcie czekoladowej z truskawkami

Lista alergenów dla tarty czekoladowej z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Czekolada mleczna
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tarty czekoladowej z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z truskawkami jest wysokokaloryczna. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar prowadzić może między innymi do problemów z układem krwionośnym. Truskawki to cenne źródło witaminy C. Kakao z czekolady (zwłaszcza gorzkiej) jest bogate w magnez i bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jest też przeciwutleniaczem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
350.18
665.35
Białko (g)
6.88
13.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
22.70
43.12
Węglowodany przyswajalne (g)
20.44
38.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
26.55
50.44
Tłuszcze nasycone (g)
22.39
42.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.16
7.90
Cholesterol (mg)
39.18
74.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina C (mg)
12.38
23.52
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
61.92
117.66
Wapń (mg)
72.68
138.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty czekoladowej z truskawkami 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty czekoladowej z truskawkami

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
400 g
2.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
13.00
Za 400 g
Czekolada mleczna
200 g
2 opakowania
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
100 g
1 opakowanie
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
59.00