Tarta bez pieczenia

Opublikowano: 29.01.2022 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta bez pieczenia podana w naczyniu ceramicznym na drewnianym blacie.
Tarta bez pieczenia
Tarta bez pieczenia to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Tarta bez pieczenia jest błyskawiczna w wykonaniu i należy ją przygotować dzień przed podaniem. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 25 min
768 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki kakaowe (300 g)
  • Migdały (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Mascarpone (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, malakser

Przepis na tarta bez pieczenia krok po kroku

Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu.

Rozpuść masło.

W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło.

Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki.

Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami.

Ugnieć je dłonią.

W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki.

Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami.

Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na tarta bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat tarty bez pieczenia

Tarta bez pieczenia to świetny pomysł na łatwy deser. Spód do tarty bez pieczenia możesz przygotować z dowolnych ciastek, które połączysz dodatkiem masła i prażonych orzechów. Przepis na tarte bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: herbatniki kakaowe, migdały, masło, cukier, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, borówki.

Jak zrobić tarte bez pieczenia? Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu. Rozpuść masło. W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło. Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki. Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami. Ugnieć je dłonią. W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki. Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do lipca. Truskawki są świetny źródłem witaminy C. Mają one niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii. Są bardzo dobrym owocem w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując prosty przepis na tarte na słodko świetnie sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji. Ciasto nie wymaga długich przygotowań i może być dobrą alternatywą, gdy nie masz czasu na pieczenia. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w tarcie bez pieczenia

Lista alergenów dla tarty bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze tarty bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Tarta bez pieczenia to słodkie ciasto zwierające dużą ilość dodanego cukru. Ciasto nie powinno występować w naszej diecie częściej niż dwa razy w tygodniu. Ciasto zawiera gluten i nie jest wskazane dla chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
333.96
768.10
Białko (g)
4.11
9.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
22.86
52.57
Węglowodany przyswajalne (g)
20.92
48.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
4.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
25.68
59.07
Tłuszcze nasycone (g)
18.14
41.72
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
17.36
Cholesterol (mg)
39.30
90.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina C (mg)
8.97
20.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
174.09
400.41
Wapń (mg)
74.91
172.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
1.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty bez pieczenia 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty bez pieczenia

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
74.00