Przepis na tarta bez pieczenia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, malakser

Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu.

Rozpuść masło.

W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło.

Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki.

Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami.

Ugnieć je dłonią.

W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki.

Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami.

Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Tarta bez pieczenia podana w naczyniu ceramicznym na drewnianym blacie.
Tarta bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
61.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
768 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Tarta bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie bez pieczenia

Tarta bez pieczenia to świetny pomysł na łatwy deser. Spód do tarty bez pieczenia możesz przygotować z dowolnych ciastek, które połączysz dodatkiem masła i prażonych orzechów. Przepis na tarte bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: herbatniki kakaowe, migdały, masło, cukier, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, borówki.

Jak zrobić tarte bez pieczenia? Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu. Rozpuść masło. W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło. Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki. Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami. Ugnieć je dłonią. W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki. Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do lipca. Truskawki są świetny źródłem witaminy C. Mają one niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii. Są bardzo dobrym owocem w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując prosty przepis na tarte na słodko świetnie sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji. Ciasto nie wymaga długich przygotowań i może być dobrą alternatywą, gdy nie masz czasu na pieczenia. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze tarty bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
333.96 kcal
768.10 kcal
Białko
4.11 g
9.45 g

Węglowodany w tarcie bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
22.86 g
52.57 g
Węglowodany przyswajalne
20.92 g
48.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.93 g
4.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
25.68 g
59.07 g
Tłuszcze nasycone
18.14 g
41.72 g
Tłuszcze nienasycone
7.55 g
17.36 g
Cholesterol
39.30 mg
90.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina C
8.97 mg
20.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
174.09 mg
400.41 mg
Wapń
74.91 mg
172.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.78 mg
1.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty bez pieczenia 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie bez pieczenia

Lista alergenów dla tarty bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania tarty bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na tarta bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób