Przepis na tartę z musem truskawkowym krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 200 g
- Masło 100 g pół kostki
- Jajko 1 szt.
- Cukier puder 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Truskawki 500 g
- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Żelatyna 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Cukier 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
Mąkę przesiej do miski.
Do mąki dodaj zimne masło oraz cukier puder.
Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki.
Do masy dodaj jajko.
Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.
Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika, ściągnij z niej obciążenie i pozostaw do wystudzenia.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Mleko zagrzej nad ogniem i pozostaw je do delikatnego przestygnięcia.
Do gorącego mleka (ale nie wrzącego) dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj składniki.
W misce ubij przy pomocy miksera schłodzoną śmietankę.
Do śmietanki dodaj cukier oraz mus z malin, składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do masy śmietanowej dodaj żelatynę i dobrze połącz składniki.
Masę odstaw na 15 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzoną masę wylej na upieczony spód tarty.
Tartę wstaw na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.
Tartę przed podaniem możesz udekorować świeżymi truskawkami.
Często zadawane pytania
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tartaletki z budyniem
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tartaletki z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami

(liczba kalorii)
Tarta z musem truskawkowym - cechy przepisu
Więcej o tarcie z musem truskawkowym
Pyszna tarta z musem truskawkowym to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty podana jako deser. Tarta z musem truskawkowym będzie również doskonałym wyborem na orzeźwiającą przekąskę dla dzieci. Przepis na tartę z musem truskawkowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cukier puder, truskawki, mleko spożywcze, żelatyna, cukier oraz śmietanka kremówka.
Jak zrobić tartę z musem truskawkowym? Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto na tartę, zawiniesz je w folię i włożysz do lodówki na 30 minut. Po tym czasie Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę. Mleko zagrzej nad ogniem i pozostaw je do delikatnego przestygnięcia. Do gorącego mleka (ale nie wrzącego) dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj składniki. W misce ubij przy pomocy miksera schłodzoną śmietankę. Do śmietanki dodaj cukier oraz mus z malin, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy śmietanowej dodaj żelatynę i dobrze połącz składniki. Schłodzoną masę wylej na upieczony spód tarty. Tartę wstaw na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.
Truskawki, które wykorzystamy do przygotowania musu truskawkowego do tarty, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, która odpowiada za wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Truskawki stanowią również źródło magnezu, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując prosty przepis na tartę z musem truskawkowym stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Łatwa w przygotowaniu tarta najlepsze jest na następny dzień. Dobra tarta stanowi również źródło wielu cennych składników odżywczych.
Wartości odżywcze tarty z musem truskawkowym
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w tarcie z musem truskawkowym
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na tartę z musem truskawkowym
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę z musem truskawkowym
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie z musem truskawkowym
Lista alergenów dla tarty z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko