Przepis na tarta truskawkowa krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, wałek, forma do tarty 24 cm

Galaretkę rozpuść w 800 ml gorącej wody, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby lekko stężała.

Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój je na połówki.

Ułóż truskawki na spodzie z ciasta i zalej tężejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na 6 godzin.

Ciasto podawaj z kleksem bitej śmietany.

Tarta truskawkowa podana na białym talerzu.
Tarta truskawkowa
Koszt przygotowania dania
34.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
591 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tarta truskawkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie truskawkowej

Pyszna tarta truskawkowa to doskonały pomysł na ciasto z owocami i galaretką. Tarte możesz przygotować latem z dodatkiem świeżych owoców lub poza sezonem używając mrożonych. Przepis na tarte truskawkową jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, jajka, cukier, świeże truskawki, galaretka truskawkowa, śmietana kremówka.

Jak zrobić tarte truskawkową? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby lekko stężała. Przygotuj ciasto kruche, które posłuży jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój je na połówki. Ułóż truskawki na spodzie z ciasta i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Ciasto podawaj z kleksem bitej śmietany.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia tarta na słodko z truskawkami jest doskonałym deserem na różne spotkania. Tarte można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Prosty przepis na tarte możesz wykorzystać do przygotowania ciasta z innymi owocami. Dobra tarta będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy i herbaty.

Wartości odżywcze tarty truskawkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
257.37 kcal
591.95 kcal
Białko
4.54 g
10.45 g

Węglowodany w tarcie truskawkowej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
26.91 g
61.90 g
Węglowodany przyswajalne
26.15 g
60.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.76 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
15.00 g
34.51 g
Tłuszcze nasycone
11.85 g
27.25 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
7.26 g

Witaminy w przepisie na tarta truskawkowa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.21 mg
2.78 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
34.94 µg (mcg)
80.35 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta truskawkowa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
11.22 mg
25.80 mg
Potas
86.55 mg
199.06 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
14.41 mg
33.13 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
41.43 mg
95.29 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.40 mg
26.23 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
2.62 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.69 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty truskawkowej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie truskawkowej

Lista alergenów dla tarty truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tarty truskawkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
230 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.75
Za 230 g
Cukier
130 g
pół szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Galaretka
150 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Truskawki
800 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koszt składników
51.10
Jak oceniasz przepis na tarta truskawkowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób