Tartaletki
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
Tartaletki z mascarpone i owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim …
60 + 20 min łatwy 15 326 kcal -
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony …
15 min łatwy 18 119 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal
Tartaletki - przepisy
-
Tartaletki z warzywami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 20 128 kcal -
Tartaletki z gruszkami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 25 min łatwy 15 178 kcal -
Tartaletki z owocami
Tartaletki z owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie …
60 + 20 min łatwy 18 235 kcal -
Tartaletki z pieczarkami
Pierwsze skojarzenie, gdy słyszymy słowo tarta bądź tartaletka, jakie nam się nasuwa to mała, owocowa, słodka przekąska. Mniej popularne, ale …
60 + 30 min łatwy 10 241 kcal -
Tartaletki bez pieczenia
Tartaletki bez pieczenia to bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. …
30 min łatwy 16 -
Tartaletki na słono
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
60 + 30 min łatwy 15 223 kcal
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to bardzo dobry pomysł na słodki deser z owocami i sosem czekoladowym. Ciasto francuskie …
20 + 30 min łatwy 10 665 kcal -
Tartaletki z budyniem
Pyszne tartaletki z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 644 kcal -
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
Tartaletki wytrawne z kurczakiem to świetny pomysł na pyszne danie, które można podać jako obiad lub przekąskę podczas spotkania z …
20 + 45 min łatwy 10 -
Tartaletki cytrynowe z bezą
Tartaletki cytrynowe z bezą to świetna opcja na naprawdę pyszny deser, który świetnie się sprawdzi na co dzień. Są słodkie, …
45 + 45 min łatwy 4 -
Tartaletki z jabłkami
Tartaletki z jabłkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szarlotki. W tej wersji jest równie pyszna. Całość idealnie sprawdzi się …
25 + 15 min łatwy 10 302 kcal
-
Tartaletki z łososiem
Tartaletki z łososiem to dobra opcja na ciekawą i pyszną przystawkę imprezową. Są proste w przygotowaniu i pięknie prezentują się …
15 + 30 min łatwy 10 -
Tartaletki świąteczne
Tartaletki świąteczne to wspaniały pomysł na wytrawne mini tarty, które można podać na święta oraz w dzień powszedni jako danie …
20 + 50 min łatwy 6 1111 kcal -
Tartaletki z truskawkami
Tartaletki z truskawkami to wspaniały pomysł na ciekawy i pyszny deser. Można go przygotować w kilka chwil, a najlepiej smakuje …
35 + 45 min łatwy 10 273 kcal -
Carac
Carac to szwajcarskie babeczki, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Te słodkie ciastka są nie tylko smaczne, ale …
20 + 10 min łatwy 4 1073 kcal -
Babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i …
40 + 30 min łatwy 12 352 kcal -
Kruche babeczki z kremem
Kruche babeczki z kremem to pomysł na pyszne słodkości, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na …
60 + 15 min średni 18 219 kcal
-
Tarta warzywna
Tarta warzywna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z kruchego ciasta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 60 min łatwy 8 -
Tarta truskawkowa
Pyszna tarta truskawkowa to doskonały pomysł na ciasto z owocami i galaretką. Tarte możesz przygotować latem z dodatkiem świeżych owoców …
20 + 30 min łatwy 12 591 kcal -
Tarta z burakami
Tarta z burakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tarta z pieczonymi burakami jest pyszna i można ją …
30 + 150 min łatwy 4 1310 kcal -
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Tarta z kurczakiem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna tarta może zostać przygotowana na …
15 + 70 min łatwy 10 -
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może …
20 + 70 min łatwy 10 797 kcal
Tartaletki - co to jest?
Tartaletka to mini tarta, czyli czyli mniejsza wersja tradycyjnej tarty, upieczona w mniejszej foremce. Tartaletki świetnie sprawdzają się na słodkie i wytrawne przekąski na co dzień i na imprezę. Wypieki te wywodzą się z tradycyjnej kuchni francuskiej i stały się popularne w kuchni europejskiej jako łatwe i szybkie przekąski Pieczemy je z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Tartaletki stanowią wypiek uniwersalny, który pozwala na wypełnienie różnego rodzaju farszem, zarówno na słodko jak i na słono. W Polsce szczególnie popularne są tartaletki słodkie z owocami, z kremem, z budyniem, lub z serem. Robimy również tartaletki wytrawne z nadzieniem z jajeczno-śmietanowym, serowym, warzywnym lub mięsnym.
Tartaletki - zbiór przepisów na słodkie i wytrawne tartaletki
Tartaletki stanowią idealny poczęstunek na imprezę lub przekąskę na co dzień. Na przyjęciu możemy uraczyć gości tartaletkami z owocami, z galaretką, z budyniem lub z kremem. Powodzeniem cieszą się szczególnie tartaletki owocowe z truskawkami, jagodami lub porzeczkami zatopionymi w galaretce. Na co dzień warto zrobić pyszne przekąski z ciasta francuskiego z nadzieniem wytrawnym. Przedstawiamy najciekawsze pomysły jak zrobić pyszne nadzienie lub krem do tartaletek, aby zachwycić gości na przyjęciu lub zrobić smaczne przekąski na wieczór przed telewizorem.
Jak zrobić pyszne tartaletki
Skąd pochodzą tartaletki lub mini tarty
Tarta stanowi flagowe danie kuchni francuskiej w postaci cienkiego placka z nadzieniem na wierzchu. Natomiast tartaletka to mini tarta czyli mniejsza wersja klasycznej tarty. Tarta ma określony kształt, gdyż wypiekana w okrągłych foremkach z niskimi brzegami. Foremki do tart i tartaletek wylepia się ciastem, dzięki czemu powstaje płaski, okrągły placek o zagiętych do góry brzegach. Aby upiec tarty lub tartaletki musimy zaopatrzyć się w specjalne foremki ceramiczne, metalowe lub silikonowe.
Tarty i tartaletki robimy z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Ich postawą jest nadzienie, które układamy na wierzchu ciasta. W zależności od rodzaju nadzienia i rodzaju ciasta na tartę, nadzienie pieczemy razem z ciastem lub nakładamy na już upieczoną tartę.
We Francji piecze się tarty klasyczne na słodko lub na słono oraz tzw. quiche, czyli placek lotaryński. O ile zwykle tarty mogą mieć bardzo różne nadzienie, to placek lotaryński zawiera wytrawny farsz z jajek i śmietany z dodatkami. Nie robi się wersji quiche na słodko. Podobne ciasta lub ciasteczka występują także w innych krajach, lecz nie są tak popularne jak klasyczne tarty. Popularny, anglosaski apple pie stanowi wersję tarty. Słynnym przysmakiem jest również hiszpańska tarta de santiago. W Polsce pochodną tarty są tradycyjne, kruche babeczki, które dekoruje się słodkim farszem po upieczeniu.
Dlaczego przepis na tartaletki stał się tak popularny
Przepis na mini tarty stał się bardzo popularny w Polsce, z uwagi na łatwość przygotowania pysznych dań na co dzień i na imprezę. Ciasto kruche należy do najłatwiejszych do zrobienia, dlatego pozwala na szybkie i łatwe wypieki. Ponadto spody do tartaletek możemy kupić w postaci gotowej. Innym sposobem na szybkie i łatwe wypieki jest gotowe ciasto francuskie. Oczywiście ciasto francuskie można również zrobić samodzielnie w domu. Jednak jest to zadanie trudne i pracochłonne. Za to gotowe ciasto francuskie dostaniemy w każdym sklepie. Wystarczy wylepić nim foremki do tartaletek i upiec.
Tartaletki są bardzo uniwersalne i sprawdzają się jako przekąski na słodko i na słono. Szczególnie świetnie nadają się na poczęstunek na imprezę, gdzie można podać różne warianty, o różnych smakach. Tartaletki można łatwo zjeść na imprezie trzymając w palcach. Nie można się nimi pobrudzić, ani wylać niczego na swoją kreację. Taca kolorowych i pięknie udekorowanych tartaletek stanowi także ozdobę bufetu.
Tartaletki są daniem tak uniwersalnym, że robimy je na słodko lub na wytrawnie z dowolnym farszem. W Polsce najbardziej popularne są tartaletki na słodko, na przykład z owocami, z kremem, z budyniem, lub z galaretką. Mniej popularne są tartaletki na słono, lecz warto poznać fajne przepisy, jak mini quiche czy tartaletka z szynką, serem, lub rybą, które dobrze sprawdzają się jako danie imprezowe.
Przepis na pyszne tartaletki na słodko i na słono
Jak zrobić ciasto na tartaletki
Najłatwiejszym sposobem na tartaletki jest ciasto francuskie, którym wystarczy wylepić formę do tartaletki. Z reguły ciasto francuskie wykorzystuje się do pieczenia tartaletek wytrawnych, szczególnie że można zalepić także wierzch i brzegi, tak że farsz nie wypływa.
Tradycyjne tartaletki robimy z ciasta kruchego. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzą. Aby zrobić ciasto kruche należy zagnieść mąkę z twardym masłem i jajkami. Jeśli tarteletki będą słodkie, można dodać również cukier. Ciasto zagniatamy na stolnicy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Problemem z pieczeniem tartaletek może być zbytnie wyrastanie ciasta, tak że jest mało miejsca na farsz. Dlatego ciasto warto cienko rozwałkować lub przykryć każdą tartaletką folią aluminiową i włożyć na niej coś do obciążenia.
Przepisy na tartaletki na słodko
Najbardziej popularne są tartaletki na słodko jako ciasteczka na imprezę lub na chwilę relaksu w domu. Do kawy świetnie pasują tartaletki owocowe, z truskawkami, z porzeczkami, z jagodami, z brzoskwiniami, z winogronami, z ananasem, czy innymi owocami. Szczególnie dobrze sprawdzają się małe owoce jak jagody czy winogrona, które może ułożyć na warstwie kremu. Fajnie i kolorowo wyglądają tartaletki udekorowane różnymi owocami i zalane kolorową galaretką.
Tartaletki mają dość wysokie brzegi, dlatego też świetnie sprawdzi się galaretka, która utrzyma owoce wewnątrz i nie wyleje się z foremki. Tartaletki owocowe robimy na gotowych spodach lub upieczonych spodach z ciasta kruchego. Po zalaniu tartaletek galaretką odstawiamy je do lodówki do stężenia.
Tartaletki owocowe robimy także układając owoce na warstwie kremu. Pasuje do tego zarówno lekki krem serowy, jak i ciężki krem maślany, gdyż kwaskowe owoce przełamią tłusty smak kremu. Jeśli musimy bardzo szybko zrobić poczęstunek na imprezę, wystarczy wyłożyć tartaletki serkiem mascarpone, a następnie przykryć warstwą owoców.
Do tartaletek sprawdzą się różne rodzaje kremów, jak krem śmietankowy, budyniowy, maślany czy serowy. Pomysłów na wykorzystanie kremu jest mnóstwo. Tartaletki można wysmarować konfiturami owocowymi, a na wierzch wyłożyć krem. Fajnym sposobem dekoracji ją posiekane orzechy lub polewa czekoladowa.
Na gotowych lub upieczonych spodach z ciasta kruchego robimy tartaletki z kremem lub z galaretką bez pieczenia. Natomiast przy pomocy ciasta francuskiego możemy stworzyć pyszne babeczki z jabłkami lub z gruszkami.
Tartaletki wytrawne - najciekawszy przepis
Tartaletki wytrawne najłatwiej jest zrobić na bazie placka lotaryńskiego, do którego robimy sos z jajek i śmietany. Tak przyrządzony sos wzbogacamy o dodatki, takie jak mięso, wędliny, ryby, czy warzywa. Po nałożeniu farszu mini quiche zapiekamy w piekarniku.
Innym sposobem na pyszny, wytrawny krem do wytrawnych tartaletek są jajka zmieszane z serkiem. Dodajemy także dowolne dodatki, jak ryby, wędlinę, lub warzywa i zapiekamy. Do wytrawnych tartaletek świetnie sprawdza się gotowe ciasto francuskie. Wystarczy kupić ciasto francuskie, wyciąć odpowiednie kawałki i wylepić nimi foremki do tartaletek. Następnie wykładamy farsz i zapiekamy w piekarniku.
Tartaletki z ciasta kruchego przydadzą się do zrobienia wytrawnych przekąsek przy użyciu pasty do pieczywa. Do środka wkładamy różne rodzaje past do pieczywa, a wierzch dekorujemy jajkiem na twardo, świeżymi warzywami, oliwkami czy bazylią. Tartaletki będą świetnie smakowały wypełnione sałatką, na przykład sałatką śledziową, czy też sałatką z tuńczyka. Dobrym pomysłem są także wszelkiego rodzaju pasty rybne.