Tartaletki

tartaletki

Tartaletka to mini tarta, czyli czyli mniejsza wersja tradycyjnej tarty, upieczona w mniejszej foremce. Tartaletki świetnie sprawdzają się na słodkie i wytrawne przekąski na co dzień i na imprezę. Wypieki te wywodzą się z tradycyjnej kuchni francuskiej i stały się popularne w kuchni europejskiej jako łatwe i szybkie przekąski Pieczemy je z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Tartaletki stanowią wypiek uniwersalny, który pozwala na wypełnienie różnego rodzaju farszem, zarówno na słodko jak i na słono. W Polsce szczególnie popularne są tartaletki słodkie z owocami, z kremem, z budyniem, lub z serem. Robimy również tartaletki wytrawne z nadzieniem z jajeczno-śmietanowym, serowym, warzywnym lub mięsnym.

Tartaletki - polecane przepisy

Tartaletki - pozostałe przepisy

Tartaletki - zbiór przepisów na słodkie i wytrawne tartaletki

Tartaletki stanowią idealny poczęstunek na imprezę lub przekąskę na co dzień. Na przyjęciu możemy uraczyć gości tartaletkami z owocami, z galaretką, z budyniem lub z kremem. Powodzeniem cieszą się szczególnie tartaletki owocowe z truskawkami, jagodami lub porzeczkami zatopionymi w galaretce. Na co dzień warto zrobić pyszne przekąski z ciasta francuskiego z nadzieniem wytrawnym. Przedstawiamy najciekawsze pomysły jak zrobić pyszne nadzienie lub krem do tartaletek, aby zachwycić gości na przyjęciu lub zrobić smaczne przekąski na wieczór przed telewizorem.

Jak zrobić pyszne tartaletki

Skąd pochodzą tartaletki lub mini tarty

Tarta stanowi flagowe danie kuchni francuskiej w postaci cienkiego placka z nadzieniem na wierzchu. Natomiast tartaletka to mini tarta czyli mniejsza wersja klasycznej tarty. Tarta ma określony kształt, gdyż wypiekana w okrągłych foremkach z niskimi brzegami. Foremki do tart i tartaletek wylepia się ciastem, dzięki czemu powstaje płaski, okrągły placek o zagiętych do góry brzegach. Aby upiec tarty lub tartaletki musimy zaopatrzyć się w specjalne foremki ceramiczne, metalowe lub silikonowe.

Tarty i tartaletki robimy z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Ich postawą jest nadzienie, które układamy na wierzchu ciasta. W zależności od rodzaju nadzienia i rodzaju ciasta na tartę, nadzienie pieczemy razem z ciastem lub nakładamy na już upieczoną tartę.

We Francji piecze się tarty klasyczne na słodko lub na słono oraz tzw. quiche, czyli placek lotaryński. O ile zwykle tarty mogą mieć bardzo różne nadzienie, to placek lotaryński zawiera wytrawny farsz z jajek i śmietany z dodatkami. Nie robi się wersji quiche na słodko. Podobne ciasta lub ciasteczka występują także w innych krajach, lecz nie są tak popularne jak klasyczne tarty. Popularny, anglosaski apple pie stanowi wersję tarty. Słynnym przysmakiem jest również hiszpańska tarta de santiago. W Polsce pochodną tarty są tradycyjne, kruche babeczki, które dekoruje się słodkim farszem po upieczeniu.

Dlaczego przepis na tartaletki stał się tak popularny

Przepis na mini tarty stał się bardzo popularny w Polsce, z uwagi na łatwość przygotowania pysznych dań na co dzień i na imprezę. Ciasto kruche należy do najłatwiejszych do zrobienia, dlatego pozwala na szybkie i łatwe wypieki. Ponadto spody do tartaletek możemy kupić w postaci gotowej. Innym sposobem na szybkie i łatwe wypieki jest gotowe ciasto francuskie. Oczywiście ciasto francuskie można również zrobić samodzielnie w domu. Jednak jest to zadanie trudne i pracochłonne. Za to gotowe ciasto francuskie dostaniemy w każdym sklepie. Wystarczy wylepić nim foremki do tartaletek i upiec.

Tartaletki są bardzo uniwersalne i sprawdzają się jako przekąski na słodko i na słono. Szczególnie świetnie nadają się na poczęstunek na imprezę, gdzie można podać różne warianty, o różnych smakach. Tartaletki można łatwo zjeść na imprezie trzymając w palcach. Nie można się nimi pobrudzić, ani wylać niczego na swoją kreację. Taca kolorowych i pięknie udekorowanych tartaletek stanowi także ozdobę bufetu.

Tartaletki są daniem tak uniwersalnym, że robimy je na słodko lub na wytrawnie z dowolnym farszem. W Polsce najbardziej popularne są tartaletki na słodko, na przykład z owocami, z kremem, z budyniem, lub z galaretką. Mniej popularne są tartaletki na słono, lecz warto poznać fajne przepisy, jak mini quiche czy tartaletka z szynką, serem, lub rybą, które dobrze sprawdzają się jako danie imprezowe.

Przepis na pyszne tartaletki na słodko i na słono

Jak zrobić ciasto na tartaletki

Najłatwiejszym sposobem na tartaletki jest ciasto francuskie, którym wystarczy wylepić formę do tartaletki. Z reguły ciasto francuskie wykorzystuje się do pieczenia tartaletek wytrawnych, szczególnie że można zalepić także wierzch i brzegi, tak że farsz nie wypływa.

Tradycyjne tartaletki robimy z ciasta kruchego. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzą. Aby zrobić ciasto kruche należy zagnieść mąkę z twardym masłem i jajkami. Jeśli tarteletki będą słodkie, można dodać również cukier. Ciasto zagniatamy na stolnicy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Problemem z pieczeniem tartaletek może być zbytnie wyrastanie ciasta, tak że jest mało miejsca na farsz. Dlatego ciasto warto cienko rozwałkować lub przykryć każdą tartaletką folią aluminiową i włożyć na niej coś do obciążenia.

Przepisy na tartaletki na słodko

Najbardziej popularne są tartaletki na słodko jako ciasteczka na imprezę lub na chwilę relaksu w domu. Do kawy świetnie pasują tartaletki owocowe, z truskawkami, z porzeczkami, z jagodami, z brzoskwiniami, z winogronami, z ananasem, czy innymi owocami. Szczególnie dobrze sprawdzają się małe owoce jak jagody czy winogrona, które może ułożyć na warstwie kremu. Fajnie i kolorowo wyglądają tartaletki udekorowane różnymi owocami i zalane kolorową galaretką.

Tartaletki mają dość wysokie brzegi, dlatego też świetnie sprawdzi się galaretka, która utrzyma owoce wewnątrz i nie wyleje się z foremki. Tartaletki owocowe robimy na gotowych spodach lub upieczonych spodach z ciasta kruchego. Po zalaniu tartaletek galaretką odstawiamy je do lodówki do stężenia.

Tartaletki owocowe robimy także układając owoce na warstwie kremu. Pasuje do tego zarówno lekki krem serowy, jak i ciężki krem maślany, gdyż kwaskowe owoce przełamią tłusty smak kremu. Jeśli musimy bardzo szybko zrobić poczęstunek na imprezę, wystarczy wyłożyć tartaletki serkiem mascarpone, a następnie przykryć warstwą owoców.

Do tartaletek sprawdzą się różne rodzaje kremów, jak krem śmietankowy, budyniowy, maślany czy serowy. Pomysłów na wykorzystanie kremu jest mnóstwo. Tartaletki można wysmarować konfiturami owocowymi, a na wierzch wyłożyć krem. Fajnym sposobem dekoracji ją posiekane orzechy lub polewa czekoladowa.

Na gotowych lub upieczonych spodach z ciasta kruchego robimy tartaletki z kremem lub z galaretką bez pieczenia. Natomiast przy pomocy ciasta francuskiego możemy stworzyć pyszne babeczki z jabłkami lub z gruszkami.

Tartaletki wytrawne - najciekawszy przepis

Tartaletki wytrawne najłatwiej jest zrobić na bazie placka lotaryńskiego, do którego robimy sos z jajek i śmietany. Tak przyrządzony sos wzbogacamy o dodatki, takie jak mięso, wędliny, ryby, czy warzywa. Po nałożeniu farszu mini quiche zapiekamy w piekarniku.

Innym sposobem na pyszny, wytrawny krem do wytrawnych tartaletek są jajka zmieszane z serkiem. Dodajemy także dowolne dodatki, jak ryby, wędlinę, lub warzywa i zapiekamy. Do wytrawnych tartaletek świetnie sprawdza się gotowe ciasto francuskie. Wystarczy kupić ciasto francuskie, wyciąć odpowiednie kawałki i wylepić nimi foremki do tartaletek. Następnie wykładamy farsz i zapiekamy w piekarniku.

Tartaletki z ciasta kruchego przydadzą się do zrobienia wytrawnych przekąsek przy użyciu pasty do pieczywa. Do środka wkładamy różne rodzaje past do pieczywa, a wierzch dekorujemy jajkiem na twardo, świeżymi warzywami, oliwkami czy bazylią. Tartaletki będą świetnie smakowały wypełnione sałatką, na przykład sałatką śledziową, czy też sałatką z tuńczyka. Dobrym pomysłem są także wszelkiego rodzaju pasty rybne.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto