Tarta owocowa

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta owocowa podana na białym talerzyku w towarzystwie malin.
Tarta owocowa
Tarta owocowa to opcja na smaczny i łatwy deser. Jest szybki, a przy okazji łatwy w przygotowaniu. Przepis na tartę owocową to pomysł dla miłośników serka mascarpone.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 30 min
309 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
  • Masło - do ciasta (120 g)
  • Jajko - do ciasta (1 szt.)
  • Cukier - do ciasta (10 g)
  • Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (45 g)
  • Maliny (60 g)
  • Truskawki (90 g)
  • Jeżyny (60 g)
  • Borówka amerykańska (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tartę owocową krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.

Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 stopni przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Całość przełóż równomiernie na ostudzony spód.

Owoce umyj i osusz. Ozdób nimi wierzch przygotowanej tarty. Gotową tartę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na tartę owocową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat tarty owocowej

Tarta owocowa to doskonała opcja na smaczny i bardzo łatwy deser. Jest szybki, a przy okazji łatwy w przygotowaniu.

Przepis na tartę owocową to pomysł na ciasto dla miłośników serka mascarpone. Ta tarta inspirowana jest kuchnią włoską. Mascarpone to delikatny i niezwykle smaczny serek, dlatego doskonale sprawdza się w deserach. Nie potrzebuję wielu dodatków. Wystarczy połączyć go z cukrem pudrem i śmietanką. Wybierz słodką śmietankę o wysokiej ilości tłuszczu. Taka opcja doskonale się ubija. Pamiętaj o tym by odpowiednio schłodzić śmietankę przed ubijaniem. Bez tego nie uda się ubić ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę owocową, by była pyszna i dobra dla początkujących to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Powstaje z niego smaczna tarta owocowa, doskonale komponuje się z bitą śmietaną. Ten deser z owocami to doskonała opcja na letni wypiek. Jest lekki i bardzo odżywczy. Idealnie do tego deseru sprawdzają się owoce jagodowe. Możesz wykorzystać maliny, borówki, czy truskawki. Poza sezonem doskonale sprawdzą się owoce puszkowane np. brzoskwinie lub ananas. Bazą tego pysznego ciasta jest kruchy spód tarty. Jest niezwykle smaczny i delikatny. To dlatego, że do jego przygotowania używa się sporo masła. Jego maślany smak doskonale komponuje się z kwaskowymi owocami. To ciasto sprawdzi się idealnie latem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Pozwala przenieść smak lata na talerz.

Tarta jako ciasto wywodzi się z Francji. To właśnie tam powstały pierwsze wypieki tego typu. Bardzo szybko przyjęła się jednak w Polsce. Obecnie gości na stołach zarówno w wersji na słodko, jak i słono. Można przygotować ją na spodzie kruchym lub francuskim. Jeśli chcesz przyspieszyć wykonanie tego ciasta, zamiast kruchego ciasta wykorzystaj ciasteczkowy spód. Ulubione ciasteczka wystarczy zblendować z dodatkiem masła. To jeden z najszybszych wypieków. To dlatego, że krem jest prosty, a spod piecze się tylko kilka chwil. Najlepiej podawać tartę dobrze schłodzoną, z dekoracyjnie ułożonych owoców.

Alergeny w tarcie owocowej

Lista alergenów dla tarty owocowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty owocowej

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
306.88
309.95
Białko (g)
4.36
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
20.25
20.45
Węglowodany przyswajalne (g)
19.40
19.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
23.21
23.44
Tłuszcze nasycone (g)
20.29
20.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
2.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
15.13
15.29
Wapń (mg)
39.72
40.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty owocowej 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty owocowej

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
do ciasta
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
120 g
do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Woda gazowana
15 ml
do ciasta
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
45 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Maliny
60 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 60 g
Truskawki
90 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Jeżyny
60 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Borówka amerykańska
60 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 60 g
Koszt składników
66.50