Przepis na tarta z truskawkami i bezą krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, forma do tarty 24 cm

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki na 20 minut.

Spód i boki blaszki na tartę wyklej ciastem, piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Ubij białka z 200 g cukru na sztywną pianę. Truskawki pokrój w połówki posyp je mąką ziemniaczaną i ułóż na podpieczonym spodzie ciasta.

Na truskawki wyłóż bezę i piecz 30 minut w 200 stopniach.

Gotowe ciasto krój dopiero gdy będzie wystudzone.

Mała tarta z truskawkami i bezą podana na różowym talerzyku.
Tarta z truskawkami i bezą
Koszt przygotowania dania
26.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
68

Tarta z truskawkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z truskawkami i bezą

Tarta z truskawkami i bezą to wspaniałe sezonowe ciasto z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i bezą jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, świeże truskawki, jajka, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić tartę z truskawkami i bezą? Na początek przygotuj ciasto kruche które służyć będzie jako naczynie dla truskawek. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Spód i boki formy wyklej ciastem kruchym. Spód nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Truskawki pokrój w połówki, posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód. W misce ubij białka z cukrem i sztywną pianę przełóż na truskawki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze 30 minut. Ciasto krój dopiero gdy wystygnie. Mąka ziemniaczana dodana do truskawek sprawi że woda uwolniona z nich podczas pieczenia zamieni się w pyszny sos dzięki, któremu ciasto będzie wilgotne.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na tartę możesz podać jako dodatek do kawy lub jako deser dla dzieci. Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta idealnie sprawdza się jeśli chcesz wykorzystać świeże owoce.

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
243.14 kcal
413.34 kcal
Białko
5.00 g
8.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
34.03 g
57.85 g
Węglowodany przyswajalne
33.22 g
56.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
10.28 g
17.47 g
Tłuszcze nasycone
6.83 g
11.62 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.29 mg
Niacyna
1.35 mg
2.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
37.22 µg (mcg)
63.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
32.20 mg
54.75 mg
Potas
127.68 mg
217.05 mg
Wapń
17.40 mg
29.59 mg
Fosfor
50.03 mg
85.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
14.32 mg
24.34 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.25 mg
2.12 mg
Cynk
0.34 mg
0.57 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i bezą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z truskawkami i bezą

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania tarty z truskawkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
Jedna kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Liczba porcji:
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na tarta z truskawkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób