Przepis na tarta z truskawkami i bezą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, forma do tarty 24 cm

Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki na 20 minut.

Spód i boki blaszki na tartę wyklej ciastem, piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

Ubij białka z 200 g cukru na sztywną pianę. Truskawki pokrój w połówki posyp je mąką ziemniaczaną i ułóż na podpieczonym spodzie ciasta.

Na truskawki wyłóż bezę i piecz 30 minut w 200 stopniach.

Gotowe ciasto krój dopiero gdy będzie wystudzone.

Często zadawane pytania

Mała tarta z truskawkami i bezą podana na różowym talerzyku.
Tarta z truskawkami i bezą
Koszt przygotowania dania
26.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
68

Tarta z truskawkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z truskawkami i bezą

Tarta z truskawkami i bezą to wspaniałe sezonowe ciasto z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i bezą jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, świeże truskawki, jajka, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić tartę z truskawkami i bezą? Na początek przygotuj ciasto kruche które służyć będzie jako naczynie dla truskawek. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Spód i boki formy wyklej ciastem kruchym. Spód nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Truskawki pokrój w połówki, posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód. W misce ubij białka z cukrem i sztywną pianę przełóż na truskawki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze 30 minut. Ciasto krój dopiero gdy wystygnie. Mąka ziemniaczana dodana do truskawek sprawi że woda uwolniona z nich podczas pieczenia zamieni się w pyszny sos dzięki, któremu ciasto będzie wilgotne.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na tartę możesz podać jako dodatek do kawy lub jako deser dla dzieci. Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta idealnie sprawdza się jeśli chcesz wykorzystać świeże owoce.

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
243.14 kcal
413.34 kcal
Białko
5.00 g
8.51 g

Węglowodany w tarcie z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
34.03 g
57.85 g
Węglowodany przyswajalne
33.22 g
56.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
1.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
10.28 g
17.47 g
Tłuszcze nasycone
6.86 g
11.65 g
Tłuszcze nienasycone
3.42 g
5.82 g
Cholesterol
47.68 mg
81.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
88.07 µg (mcg)
149.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
20.13 mg
34.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
86.25 µg (mcg)
146.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.29 mg
Niacyna
1.35 mg
2.30 mg
Foliany
37.22 µg (mcg)
63.28 µg (mcg)
Beta karoten
20.34 µg (mcg)
34.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
32.20 mg
54.75 mg
Potas
127.68 mg
217.05 mg
Wapń
17.40 mg
29.59 mg
Fosfor
50.03 mg
85.05 mg
Magnez
14.32 mg
24.34 mg
Żelazo
1.25 mg
2.12 mg
Cynk
0.34 mg
0.57 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i bezą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z truskawkami i bezą

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania tarty z truskawkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
Jedna kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
600 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na tarta z truskawkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób