Tarta z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Kiedy tylko zaczyna się sezon na pyszne, polskie truskawki, od razu …
30 + 30 min średni 6 420 kcal
-
Tarta truskawkowa
Pyszna tarta truskawkowa to doskonały pomysł na ciasto z owocami i galaretką. Tarte możesz przygotować latem z dodatkiem świeżych owoców …
20 + 30 min łatwy 12 591 kcal -
Tarta z truskawkami i mascarpone
Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
25 + 30 min łatwy 12 367 kcal
Tarta z truskawkami - przepisy
-
Tarta bez pieczenia
Tarta bez pieczenia to świetny pomysł na łatwy deser. Spód do tarty bez pieczenia możesz przygotować z dowolnych ciastek, które …
25 min łatwy 10 768 kcal
-
Tarta z truskawkami i budyniem
Tarta z truskawkami i budyniem to pyszna sezonowa tarta z owocami. Jeśli lubisz ciasta z kremem koniecznie przygotuj tartę. Przepis …
30 + 30 min łatwy 10 649 kcal
-
Tarta z musem truskawkowym
Pyszna tarta z musem truskawkowym to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek …
40 + 25 min łatwy 10 -
Tarta z truskawkami i bezą
Tarta z truskawkami i bezą to wspaniałe sezonowe ciasto z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i bezą jest łatwy …
30 + 40 min średni 10 413 kcal
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest …
20 + 30 min łatwy 10 293 kcal
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super …
25 + 45 min łatwy 6 412 kcal
-
Tarta oreo z mascarpone
Tarta oreo z mascarpone doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Tarta na słodko na kruchym spodzie z ciasteczek …
30 min łatwy 10 416 kcal
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
Ciasteczkowy spód, czekoladowy krem i truskawki – czekolada i truskawki to duet znakomity. Tarta czekoladowa z truskawkami to świetny pomysł …
45 min łatwy 10 665 kcal
-
Tarta z truskawkami i galaretką
Ten przepis to pyszne połączenie ciasta kruchego, waniliowego kremu z mascarpone, owoców oraz galaretki. Tarta z truskawkami i galaretką to …
30 + 20 min łatwy 10 612 kcal -
Tarta z mrożonymi truskawkami
Tarta z mrożonymi truskawkami i kremem polana białą czekoladą to idealny pomysł na łatwe, szybkie i pyszne ciasto do kawy. …
30 + 45 min łatwy 8 420 kcal
-
Tarta na słodko
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
150 + 20 min łatwy 12 264 kcal
-
Tarta owocowa
Tarta owocowa to doskonała opcja na smaczny i bardzo łatwy deser. Jest szybki, a przy okazji łatwy w przygotowaniu. Przepis …
120 + 30 min średni 12
-
Tartaletki z budyniem
Pyszne tartaletki z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 644 kcal
-
Tarta z kremem patissiere
Tarta z kremem patissiere jest pyszna w smaku, a dodatkowo robi się ją ekspresowo. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis …
60 + 20 min łatwy 10 184 kcal
-
Kruche ciasto do tarty
Kruche ciasto do tarty to świetna opcja na bazę do wielu różnych deserów. Ciasto z przepisu jest smaczne, szybkie i …
60 + 25 min średni 8 208 kcal
-
Tartaletki z truskawkami
Tartaletki z truskawkami to wspaniały pomysł na ciekawy i pyszny deser. Można go przygotować w kilka chwil, a najlepiej smakuje …
35 + 45 min łatwy 10 273 kcal
Tarta z truskawkami - co to jest?
Tarta z truskawkami wpisuje się w trend szybkich i prostych ciast, które można w łatwy sposób przygotować przed imprezą. Przepis na tartę powstał we Francji, gdzie wymyślono ciasto z wywiniętymi brzegami, tak aby łatwo było użyć dowolny farsz. Tarta pozwala na użycie nadzienie na słodko lub na słono. Najpopularniejsze są tarty ze świeżymi, mrożonymi owocami lub z przetworami. Tarta z truskawkami powstaje na cieście kruchym lub francuskim. Najlepsza tarta powstaje ze świeżymi truskawkami ułożonymi na kremie serowym lub budyniowym albo zalanymi galaretką. Truskawki mrożone możemy również użyć do tarty wykorzystując przepis na tartę z jabłkami i z kruszonką.
Tarta z truskawkami - zbiór przepisów na lekką tartę z truskawkami
Niewiele jest ciast tak smacznych jak pyszna tarta z truskawkami i kremem, budyniem lub galaretką. Pyszną tartę na imprezę możemy zamówić w cukierni. Warto jednak zrobić tartę samodzielnie, gdyż jest to jedno z najłatwiejszych ciast, które można przygotować bardzo szybko, na przykład przed imprezą. Tarta z truskawkami powstaje na spodzie do tarty wypełnionym kremem lub galaretką i owocami. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na truskawkowy farsz do tarty i podajemy łatwe i sprawdzone przepisy na tartę z truskawkami.
Tarta truskawkowa - jak powstały popularne tarty owocowe
Krucha tarta - kto wymyślił to uniwersalne ciasto
Tarty stają się bardzo popularne z uwagi na ich uniwersalne zastosowanie. Sprawdzają się na imprezie, szczególnie jeśli chcemy coś przygotować szybko. Świetnie nadają się także na domową kolację. Natomiast mniejsze tartaletki niemal wypieraja klasyczne, polskie kruche babeczki.
Tarta stanowi rodzaj okrągłego, kruchego placka o wywiniętych do góry brzegach. Tradycyjne wierzch tarty wypełniamy farszem, zaś zagięte brzegi zapobiegają wypływaniu nadzienia. Praktyczny kształt tarty sprawia, że możemy na niej umieścić dowolne nadzienie, na słodko i na słono. Tartę jada się na ciepło lub na zimno. Służy ona zarówno jako danie codzienne jak i imprezowe.
Wszelkiego rodzaju płaskie placki z nadzieniem na wierzchu znane były od dawna w regionach, gdzie spożywa się chleb jako codzienne danie. Najbardziej znanym przykładem jest pizza. Dodatki układamy cienką warstwą i nie są one płynne, dlatego nie spadają z placka. Chcąc zrobić placek z rzadkim, lejącym nadzieniem wymyślono różne rodzaje dań, w których brzegi wywija się do środka. Przykładem placków z nadzieniem na wierzchu jest gruzińskie danie chaczapuri adżarskie z nadzieniem z jajek i sera. Chaczapuri mają wywinięte brzegi do środka, tak aby farsz nie wypływał, i przyjmują kształt łódeczki. Podobnym daniem są fińskie pierogi karelskie, w których także brzegi zawija się do środka, aby nadzienie nie wypływało. Innym przykładem są tureckie chlebki pide, które wypełnia się wytrawnym farszem, a następnie zawija brzegi do wewnątrz tworząc kształt łódeczki.
Pieczenie tarty z brzegami zawiniętymi do góry wymyślili Francuzi, właśnie w tym celu, aby można było użyć bardziej rzadkiego farszu. Tarty pieczemy z ciasta kruchego lub francuskiego i potrzebne są specjalne foremki z metalu, ceramiki lub silikonu. Ciastem wylepiamy formę i pieczemy. W zależności od rodzaju nadzienia nakładamy je na surowe ciasto i pieczemy, lub farsz układamy już na gotowy, upieczony spód.
Rodzaje tarty
We Francji powstały dwa rodzaje tarty: tarta klasyczna i quiche, czyli placek lotaryński. Tarta klasyczna może służyć jako podstawę do różnego rodzaju dań, słodkich i wytrawnych. Natomiast quiche to placek wytrawny z nadzieniem na bazie jajek z różnymi dodatkami. Co ciekawe, tarty możemy upiec w sposób klasyczny z ciastem na dole, jak i w postaci odwróconej z ciastem u góry.
Klasyczną tartę możemy napełnić dowolnym nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Szczególnie proste i szybkie do zrobienia są tarty z owocami. Popularne nadzienie tworzą jabłka. Nadzienie z jabłek układa się na surowej tarcie i piecze jako całość. Przykładem tarty z jabłkami jest francuska tarta Tatin, czyli tarta odwrócona, w której jabłka ze skarmelizowanym cukrem przykrywa się warstwą ciasta. Nieco podobnym ciastem z jabłkami, pieczonym na podobnym spodzie, jest anglosaski apple pie.
Tartę możemy przykryć różnego rodzaju owocami, jak: jabłka, brzoskwinie, truskawki, porzeczki, maliny, śliwki, pomarańcze, rabarbar, ananas itp. Niektóre owoce, jak truskawki, maliny czy pomarańcze, rozpadają się w czasie pieczenia. Dlatego też zazwyczaj świeże owoce te układa się na gotowe ciasto. Owoce te wymagają jednak masy lub kremu, który je utrzyma i doda ciastu dodatkowej wilgotności. Dlatego też tarta z truskawkami jest z reguły ciastem warstwowym, gdzie truskawki łączy się z budyniem, kremem lub galaretką.
Najlepsza tarta z truskawkami
Przepis na pyszne ciasto do tarty
Krucha tarta zyskuje popularność przede wszystkim dzięki temu, że jest łatwa do zrobienia. Najlepsza tarta powstaje na spodzie z ciasta kruchego, które wyrabia się na stolnicy. Mimo tego jest to jedno z ciast najłatwiejszych do zrobienia. Krucha tarta wymaga takich składników, jak mąka, masło i jajka. Masło do kruchego ciasta musi być schłodzone w lodówce. Aby ciasto było łatwiejsze do wyrabiania, masło tniemy nożem na małe kawałki. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dopiero później możemy je rozwałkować do wielkości foremki do tarty. Rozwałkowany placek nawijamy na wałek i ostrożnie układamy na foremce do tarty. Następnie równo wyklejamy foremkę ciastem. Resztki wystające odkrajamy nożem. W przypadku tarty z jabłkami, mrożonymi truskawkami lub z rabarbarem możemy je wykorzystać jako kruszonkę. Tarty z truskawkami świeżymi nie posypujemy kruszonką, dlatego też resztki ciasta możemy wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek.
Sposobem na ułatwienie sobie zadania jest zakup gotowych spodów do tarty. Warto jednak poznać sposoby na pieczenie samodzielne, gdyż własnoręcznie zrobiona krucha tarta nie będzie zawierała sztucznych dodatków. Ponadto mamy pewność, że wszystkie użyte składniki są świeże.
Najprostszym i najszybszym sposobem na tartę jest gotowe ciasto francuskie. Oczywiście ciasto francuskie możemy również wykonać w domu. Jednak jest to zadanie pracochłonne, wymagające pewnej wprawy. Jeśli zaś chcemy, aby nasza tarta truskawkowa powstała szybko, prostym rozwiązaniem jest gotowe ciasto francuskie. Ciastem wylepiamy formę i pieczemy. Aby zrobić tartę z truskawkami musimy najpierw upiec spód, zaś po ostygnięciu dodajemy różne warstwy.
Jak zrobić najlepsze nadzienie truskawkowe do tarty ze świeżymi truskawkami
Tartę owocową możemy zrobić na dwa sposoby, z truskawkami świeżymi lub z mrożonymi. Truskawki dostępne są na rynku głównie na wiosnę, kiedy wypada sezon na truskawki. Wtedy możemy zrobić tartę ze świeżymi truskawkami. Prosta, krucha tarta truskawkowa powstaje z użyciem galaretki. Wystarczy wyłożyć ostudzoną tartę truskawkami całymi lub pokrojonymi i całość zalać galaretką. Tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
Innym fajnym pomysłem jest tarta truskawkowa z budyniem. W tym celu robimy krem budyniowy z opakowania budyniu, cukru, masła i mleka. Budyń gotujemy z mlekiem i cukrem. Następnie ostudzony budyń ubijamy z masłem tworząc pyszny, puszysty krem. Na ostudzony spód do tarty wykładamy warstwę kremu budyniowego, zaś na wierzchu układamy warstwę truskawek. Na kremie można ułożyć całe lub pokrojone truskawki. Fajny efekt uzyskamy układając pokrojone truskawki w fantazyjne wzory. Aby ciasto było bardziej zwarte, truskawki polewamy tężejącą galaretką.
W podobny sposób wykorzystujemy przepisy na inne kremy. Do truskawek świetnie pasuje krem z serka mascarpone. Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną, cukrem i dodatkiem ekstraktu waniliowego. Na kremie układamy pokrojone truskawki. Podobnie jak w przypadku kremu budyniowego dobrym sposobem jest dodatkowe zalanie truskawek tężejącą galaretką. Inny, dobry pomysł to polanie truskawek syropem owocowym z alkoholem.
Przepis na tartę z mrożonymi truskawkami
Tarta z truskawkami świetnie smakuje ze świeżymi truskawkami. Ale również poza sezonem na truskawki możemy cieszyć się truskawkową tartą wykorzystując owoce mrożone. Prostym sposobem na pyszną tartę z mrożonymi truskawkami jest wykorzystanie przepisu na tartę z jabłkami i z kruszonką. Foremkę do tarty wylepiamy ciastem. Następnie układamy warstwę mrożonych truskawek, zaś na wierzchu posypujemy kruszonkę lub układamy kratkę z ciasta kruchego. Całość pieczemy.
Innym sposobem na truskawkową tartę jest zmiksowanie mrożonych truskawek z kremem budyniowym lub serowym. Mrożone truskawki możemy również ułożyć na warstwie kremu. Jednak po upieczeniu mrożonki nie zachowują swojego kształtu i nie wyglądają apetycznie. Dlatego też przykrywamy je warstwą kruszonki lub kratki z ciasta.