Szarlotka z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2,2 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 8 łyżek (80 g)
- Jajko - sztuka (1 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Mleko 1,5% - 2 szklanki (500 ml)
- Jabłko - 5 sztuk (1000 g)
Przepis na szarlotkę z budyniem krok po kroku
Do miski dodaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia.
Masło drobno posiekaj i dodaj do miski z suchymi składnikami.
Całość posiekaj, aż powstanie kruszonka.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka dodaj do miski z mąką i masłem i zagniataj ciasto do połączenia składników.
Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na godzinę.
Połowę jabłek obierz ze skórki.
Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.
Dodaj cynamon i wymieszaj.
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjmij ciasto z lodówki, odetnij ok. ⅓ i schowaj tą cześć do lodówki.
Z reszty ciasta rozwałkuj cienki placek i ułóż na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Wstaw do pierkanika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 min.
Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka i budyń.
Pozostałą ilość ciasta zetrzyj na tarce na wierzch tworząc kruszonkę.
Piecz ok. 40 min.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z budyniem
Najlepsza szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję dlatego po prostu warto znać. Jabłecznik z budyniem jest ciekawym urozmaiceniem i alternatywą dla tradycyjnej szarlotki z kruchego ciasta i jabłek. Jest bardzo delikatny, maślany i kremowy w smaku. Słodycz ciasta i masy budyniowej idealnie przełamują lekko kwaskowate świeże sezonowe jabłka, przyprawione korzennymi przyprawami.Szarlotka z masą budyniową świetnie smakuje o każdej porze roku. Najbardziej popularna jest jesienią, w czasie kiedy jest sezon na najlepsze jabłka, jako osłoda na pochmurne, zimowe dni. Jednak placek z jabłkami z masą budyniową to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję, zarówno jako tort okolicznościowy, ciasto na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, czy nawet słodki dodatek do grilla. Jeśli nie wiesz jak zrobić szarlotkę z budyniem, koniecznie poznaj tej przepis. Co będzie Ci potrzebne, aby powstała szybka i dobra szarlotka z masą budyniową? Oczywiście jabłka, a najlepiej antonówki lub szare renety, które najlepiej sprawdzają się do szarlotek. Składniki niezbędne do przygotowania kruchego ciasta to mąka (krupczatka, mąka tortowa lub ich mieszanka sprawdzą się najlepiej), jajko, cukier (a najlepiej ksylitol, aby niepotrzebnie nie zwiększać kaloryczności i indeksu glikemicznego ciasta), masło lub dobrej jakości margaryna oraz proszek do pieczenia. Potrzebny będzie również budyń waniliowy lub śmietankowy i mleko. Od czego zacząć? Wszystkie składniki na ciasto wystarczy połączyć i zagniatać rękami do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie należy uformować kulę ciasta i odłożyć do lodówki. W tym czasie najlepiej zająć się jabłkami - zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, wymieszać z dużą ilością cynamonu i opcjonalnie rodzynek. to też czasu na ugotowanie budyniu na mleku. Następnie ciasto wyjęte z lodówki wystarczy podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować i ułożyć na dnie blachy do pieczenia i upiec, drugą zetrzeć na tarce na kruszonkę. Upieczony spód ciasta należy przykryć warstwą jabłek, polać kremowym budyniem i na koniec posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na szarlotkę z budyniem i z pewnością to ciasto zostanie z Tobą na długo.
Alergeny w szarlotce z budyniem
Lista alergenów dla szarlotki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z budyniem
Najlepiej wybierać mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, aby nie zwiększać dodatkowo kaloryczności ciasta. Wybrany budyń nie powinien zawierać dodatku cukru.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.