Szarlotka na dużą blachę
- Mąka pszenna typ 1850 (400 g)
- Masło (200 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (200 g)
- Jabłko (1000 g)
- Cynamon (10 g)
Przepis na szarlotkę na dużą blachę krok po kroku
Wsyp do miski mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Wbij jajka i dodaj miękkie masło.
Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto do uzyskania dużej kuli.
Ciasto zawiń w folię i włóż na około 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Umyj je, obierz i usuń gniazda.
Następnie zetrzyj jabłka na tarce i odsącz z nadmiaru soku.
Jabłka wymieszaj z cynamonem.
Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż jedną porcję ciasta, następnie dodaj jabłka w cynamonie, a na wierzch wyłóż drugą część ciasta.
Gotowe ciasto piecz w 180 st. C przez około godzinkę.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki na dużą blachę
Poznaj przepis na szarlotkę na dużą blachę z prażonymi jabłkami i cynamonem. Jest to świetna propozycja na prosty i smaczny deserek do kawki. Szarlotka pochodzi z Francji, jednakże w populacji polskiej jest bardzo popularna i często spożywana. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i jabłka.
Jak zrobić szarlotkę na dużą blachę? Poznaj sprawdzony przepis! Rozpocznij od wsypania do miski mąki, cukru i proszku do pieczenia. Wbij jajka i dodaj miękkie masło. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto do uzyskania dużej kuli. Ciasto zawiń w folię i włóż na około 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotuj jabłka do szarlotki. Umyj je, obierz i usuń gniazda. Następnie zetrzyj jabłka na tarce i odsącz z nadmiaru soku. Jabłka wymieszaj z cynamonem. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, nałóż jedną porcję ciasta, następnie dodaj jabłka w cynamonie, a na wierzch wyłóż drugą część ciasta. Gotowe ciasto piecz w 180 stopniach przez około godzinkę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Jabłka są bogatym źródłem witaminy A i C, potasu, magnezu i wapnia. Jedno średnie jabłko (180 g) ma 90 kcal, 0,7 g białka, 0,7 g tłuszczy, 18.2 g węglowodanów i 3.6 g błonnika pokarmowego. Regularna konsumpcja jabłek ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Owoce zawierają pektyny, które działają jak naturalny prebiotyk, przez co wspomagają pracę całego przewodu pokarmowego i poprawiają perystaltykę jelit. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Szarlotka na dużą blachę to świetny pomysł na domowe delikatne i kruche ciasto. Smakuje rewelacyjnie, a w szczególności na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, ponieważ jej obłędny smak zachwyci każdego.
Alergeny w szarlotce na dużą blachę
Lista alergenów dla Szarlotki na dużą blachę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki na dużą blachę
Szarlotkę można podawać z dodatkiem cukru pudru lub na ciepło z lodami waniliowymi.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.