Przepis na szarlotkę bezglutenową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Schłodzone masło pokrój w kostkę.

Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego i sól. Wymieszaj i dodaj masło, a następnie je posiekaj. Dodaj jajko i żółtko, a potem zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki i zawiń je w folię spożywczą. Jeden kawałek schowaj do lodówki, a drugi do zamrażalnika.

Po 60 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj ciasto i umieść je na spodzie blaszki. Wygładź je do dna i ponownie schowaj do lodówki, ale tym razem na 30 minut.

Jabłka opłucz, osusz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, a potem pokrój jabłka w małą kostkę i umieść je w garnku. Dodaj 1 i ½ łyżeczkę cynamonu oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość wymieszaj i gotuj, aż jabłka będą miękkie. Jabłka odstaw do przestudzenia.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ciasto podpiecz przez ok. 15 minut (do przyrumienienia). Wyciągnij i odstaw do przestudzenia.

Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a potem zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.

Szarlotkę bezglutenową piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 45-50 min.

Gdy ciasto przestygnie, wyciągnij je z formy i oprósz cukrem pudrem.

Szarlotka bezglutenowa znajduje się na drewnianej desce. Obok porozkładane są kawałki jabłek.
Szarlotka bezglutenowa
Koszt przygotowania dania
16.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Szarlotka bezglutenowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce bezglutenowej

Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie zawierały glutenu. Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami i cynamonem jest prosta do zrobienia, ale przepis sam w sobie nie jest szybki. Mimo to warto wypróbować tę szarlotkę!

Jak zrobić szarlotkę bezglutenową? Warto wiedzieć, że szalotka a jabłecznik bezglutenowy tak naprawdę różni się ciastem. W przypadku szarlotki powinno to być ciasto kruche lub półkruche. Jabłecznik można zrobić już z czegoś innego, np. z ciasta drożdżowego lub francuskiego.

Szarlotka będzie dobra, jeśli odpowiednio przygotuje się spód i nadzienie. Ciasto kruche należy zrobić ze schłodzonych składników. Masło można posiekać w mące lub zetrzeć na tarce. Wszystkie te składniki trzeba szybko zagnieść i schować do lodówki. Gdy schłodzone ciasto umieści się w blaszce, trzeba je nakłuć widelcem i ponownie umieścić w lodówce. Później koniecznie trzeba je podpiec, aby nie zrobił się zakalec. Ciasto kruche możesz piec z obciążeniem.

W zależności od wybranych jabłek nadzienie może wyjść mniej lub bardziej kwaśne. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub galaretkę w proszku (np. brzoskwiniową). Możesz też pokusić się na dodanie rodzynek. Na jabłkowym nadzieniu możesz umieścić bezę.

Ten przepis na szarlotkę bezglutenową możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować do swoich preferencji smakowych. Możesz zdecydować się na gotową mąkę bezglutenową, ale możesz też pokusić się na własną mieszankę. Możesz wykorzystać m.in. mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki oraz skrobię ziemniaczaną. Odpowiednie będą także wiórki kokosowe. Do szarlotki bezglutenowej możesz użyć m.in. 250 g mąki kukurydzianej i 150 g skrobi ziemniaczanej.

Wybierając składniki takie jak proszek do pieczenia czy cukier wanilinowy, upewnij się, czy jest to produkt bezglutenowy. Szarlotka może być z kruszonką bez jajek. Zamiast ścierać na tarce kruche ciasto, można przygotować kruszonkę z trzech składników: masła, mąki i cukru.

Wartości odżywcze szarlotki bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
193.77 kcal
232.52 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce bezglutenowej

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
27.00 g
32.40 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.48 g
29.37 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(120g)
Ryboflawina
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę bezglutenową

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
40.48 mg
48.58 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
125.72 mg
150.87 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
16.32 mg
19.59 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
0.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.66 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki bezglutenowej 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce bezglutenowej

Lista alergenów dla szarlotki bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania szarlotki bezglutenowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Jabłko
1600 g
10 jabłek
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.44
Za 1600 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki, do posypania
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mąka bezglutenowa
355 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.19
Za 355 g
Liczba porcji:
Koszt składników
37.20
Jak oceniasz przepis na szarlotkę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób