Przepis na szarlotkę z papierówek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. 1/3 odłam i schowaj do lodówki.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Posyp całość cynamonem i dokładnie wymieszaj.

Jabłka wyłóż na kruchy spód.

Wierzch ciasta udekoruj startym schłodzonym ciastem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Szarlotka z papierówek podana w eleganckiej formie.
szarlotka z papierówek
Koszt przygotowania dania
7.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Szarlotka z papierówek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z papierówek

Szarlotka z papierówek jest naprawdę pysznym pomysłem na łatwy wypiek, który zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny, lekko kwaskowy smak, który idealnie łączy się z kruchym ciastem, na którego bazie powstaje. Jest świetną opcją dla wszystkich miłośników domowych słodkości.

Przepis na szarlotkę z papierówek jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala na stworzenie naprawdę pysznego wypieku. Całość zajmuje mało czasu na przygotowanie, a smakuje wybornie. Wszystko to jest zasługą użycia właśnie tego gatunku. Papierówki, to jabłka, które cieszą niezwykłą popularnością w Polsce. Są jabłkami, które wspaniale sprawdzają się do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów. Jednak sezon na nie trwa niezwykle krótko, więc kiedy tylko pojawią się w sklepie latem dobrze jest wykorzystać je do pysznego ciasta. Te jabłka niestety nie nadają się do długiego przechowywania. Jednak z tym przepisem, nie jest to potrzebne. Placek jest tak smaczny, że znika w ekspresowym tempie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z papierówek, która będzie naprawdę smaczna, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.

Choć w większości przepisów używa się raczej tartych owoców, w tej wersji najlepiej skorzystać z krojonych jabłek. Dzięki temu ciasto będzie dużo smaczniejsze, a aromat pysznych owoców jeszcze lepiej wyczuwalny. Dzięki temu to ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom.

To naprawdę pyszna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają szarlotki. Ta nie potrzebuje zbyt dużo czasu na przygotowanie, a zachwyca lekko kwaskowym smakiem jabłek pomieszanym z maślanym kruchym ciastem i pyszną kruszonką. To naprawdę dobra opcja na ciasto do popołudniowej kawy, a także na przyjęcia. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować je w kilka chwil. Nie wiadomo co jest w nim lepsze - kruche ciasto czy pyszne owoce.

Wartości odżywcze szarlotki z papierówek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
189.73 kcal
223.88 kcal
Białko
2.98 g
3.52 g

Węglowodany w szarlotce z papierówek

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
24.45 g
28.85 g
Węglowodany przyswajalne
22.80 g
26.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
1.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
9.13 g
10.77 g
Tłuszcze nasycone
6.15 g
7.26 g
Tłuszcze nienasycone
2.97 g
3.51 g
Cholesterol
40.46 mg
47.74 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę z papierówek

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
78.45 µg (mcg)
92.57 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
0.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
74.91 µg (mcg)
88.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.13 mg
Niacyna
1.18 mg
1.40 mg
Foliany
29.93 µg (mcg)
35.31 µg (mcg)
Beta karoten
34.68 µg (mcg)
40.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z papierówek

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
4.17 mg
4.93 mg
Potas
128.55 mg
151.69 mg
Wapń
26.76 mg
31.58 mg
Fosfor
60.44 mg
71.32 mg
Magnez
9.91 mg
11.70 mg
Żelazo
1.11 mg
1.31 mg
Cynk
0.26 mg
0.31 mg
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Mangan
0.16 mg
0.18 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z papierówek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z papierówek

Lista alergenów dla szarlotki z papierówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania szarlotki z papierówek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
800 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Koszt składników
19.10
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z papierówek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób