Szarlotka z jabłkami

Opublikowano: 01.10.2021 r., 8:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z jabłkami podana na białym talerzyku.
Szarlotka z jabłkami
Szarlotka z jabłkami to bardzo popularne i lubiane ciasto. Pyszna ucierana szarlotka jest puszysta i wilgotna, świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Ucieranie 50 min
418 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jabłko 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, makutra, pałka drewniana

Przepis na szarlotka z jabłkami krok po kroku

Umieść w makutrze mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, posyp cukrem i cynamonem.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż na spód blaszki, na nią ułóż jabłka i przykryj drugą częścią masy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na szarlotka z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z jabłkami

Pyszna i prosta szarlotka z jabłkami to doskonała propozycja na lekko kwaśne ciasto. Przepis na szarlotkę z jabłkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, proszek do pieczenia, jabłka oraz cynamon.

Jak zrobić szarlotkę z jabłkami? Potrzebujesz miski zwanej makutrą, aby przygotować ucierane ciasto. Umieść w niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia i miękkie masło. Utrzyj drewnianą pałką aż uzyskasz gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, posyp cukrem i cynamonem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie części, jedną wyłóż na spód blaszki, na nią ułóż jabłka i przykryj drugą częścią masy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę. Najlepszymi jabłkami na szarlotkę są te odmiany boskop lub szara reneta, są one nieco cierpkie dzięki czemu szarlotka nabiera wspaniałego posmaku. Jaja są źródłem pełnowartościowego białka oraz cennych witamin i składników mineralnych. Wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszami bez GMO.

Podsumowując szarlotka z jabłkami i z cynamonem to pyszne i szybkie do przygotowania ciasto. Placek jest wilgotny i ma w sobie mnóstwo jabłek. Łatwa domowa szarlotka może być przechowywana do 3 dni. Ciasto możesz podać na ciepło z lodami i kawą lub herbatą.

Alergeny w szarlotce z jabłkami

Lista alergenów dla szarlotki z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasta są wyrobami zawierającymi dużo kalorii. Powinny ich unikać osoby z zaburzeniami poziomu cukru we krwi. Możesz przygotować ciasto z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru, dzięki czemu ograniczysz ilość kalorii o połowę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
232.57
418.63
Białko (g)
4.97
8.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
33.76
60.76
Węglowodany przyswajalne (g)
32.68
58.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.94
16.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.88
10.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
5.51
Cholesterol (mg)
65.30
117.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
82.61
148.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.09
144.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.41
Ryboflawina (mg)
0.17
0.31
Niacyna (mg)
1.53
2.75
Foliany (µg (mcg))
40.01
72.02
Beta karoten (µg (mcg))
25.44
45.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
20.22
36.40
Potas (mg)
92.92
167.26
Wapń (mg)
16.16
29.08
Fosfor (mg)
58.99
106.18
Magnez (mg)
11.98
21.56
Żelazo (mg)
1.53
2.75
Cynk (mg)
0.42
0.76
Miedź (mg)
0.07
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z jabłkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z jabłkami

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
19.50