Przepis na fit szarlotka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

Mleczko kokosowe zblenduj z daktylami.

Ubij jajka z ksylitolem.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym.

Do masy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj.

Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Fit szarlotka podana na desce. Obok niej znajdują się laski cynamonu oraz całe jabłka.
Fit szarlotka
Koszt przygotowania dania
17.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
333 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Fit szarlotka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fit szarlotce

Fit szarlotka z jabłkami to doskonałe ciasto dla osób dbających o linię. Nie zawiera dodatku cukru i jest niskokaloryczna. Przepis na fit szarlotkę jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją upiec. Do zrobienia fit szarlotki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka orkiszowa pełnoziarnista, jajka, daktyle, ksylitol, jabłka, cynamon, proszek do pieczenia, mleko kokosowe.

Jak zrobić fit szarlotkę? Na początek mleczko kokosowe zblenduj z daktylami. Ubij jajka z ksylitolem na białą puszystą pianę. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym. Dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótko łańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika świetnie nadają się dla osób chorych na cukrzycę.

Podsumowując sprawdzony przepis na jabłecznik z cynamonem to łatwa do przygotowania fit przekąska. Pyszna domowa fit szarlotka jest dobra dla osób na dietach redukcyjnych. Jest ona prosta do przygotowania i zawiera mało kalorii.

Wartości odżywcze fit szarlotki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
166.56 kcal
333.12 kcal
Białko
5.82 g
11.64 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w fit szarlotce

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
35.78 g
71.56 g
Węglowodany przyswajalne
31.72 g
63.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.06 g
8.12 g
Brak danych dla: jajko, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.14 g
4.28 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fit szarlotka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Wapń
86.73 mg
173.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
2.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit szarlotki 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fit szarlotce

Lista alergenów dla fit szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania fit szarlotki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Daktyle suszone
40 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 40 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
52.60
Jak oceniasz przepis na fit szarlotka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób