Szarlotka z jabłkiem

Opublikowano: 19.03.2023 r., 14:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka z jabłkiem
Szarlotka z jabłkiem
Szarlotka to idealne ciasto, w którym możemy wykorzystać nasze najpopularniejsze polskie owoce. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
207 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki (20 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Śmietana 18% 1 łyżka (20 g)
  • Jabłko (1500 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (10 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
okrągła forma do pieczenia

Przepis na szarlotką z jabłkiem krok po kroku

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Podsmaż jabłka na maśle z odrobiną cukru i cynamonu.

Żółte jaj utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

Masło posiekaj i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietaną.

Zagnieć ciasto i podziel je na pół.

Jedną część ciasta wyłóż na spodzie foremki, dodaj jabłka, drugą część ciasta pokrusz na jabłka.

Całość upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotką z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z jabłkiem

Nasza polska szarlotka z jabłkiem, amerykańskie apple pie czy francuski jabłecznik?

Każda z nich to pyszny i łatwy deser, który wykonasz w wolne popołudnie. Koniecznie poznaj mój przepis na szarlotkę z jabłkiem, potrzebujesz tylko podstawowe składniki do jego przygotowania. Po 40 minutach nasza smaczna i łatwa szarlotka jest gotowa i dobra do spożycia. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Szczególnie, teraz gdy naszych polskich jabłek mamy naprawdę pod dostatkiem, żal z nich nie skorzystać. Kruchy spod z ciepłymi jabłkami skąpanymi w cynamonie, a to wszystko w towarzystwie, które sobie zażyczysz.

Możesz podawać jabłecznik z kratką tuż po upieczeniu, jeszcze w wersji na ciepło. Wtedy idealnie pasują lody waniliowe lub śmietankowe, które ochłodzą gorąc ciasta. Albo w wersji całkowicie ostudzonej z ciepłą, świeżo wypalana kawa lub aromatyczną herbatą. Szarlotka z kratką to idealny deser na przyjęcie gości w Twoim domu, w którym jeszcze po upieczeniu ciasta będzie unosił się niesamowity jesienny klimat ciepłych jabłek i zapachu cynamonu.

Połączenie kruchego ciasta ze słodyczą jabłek i dodatków, na które się zdecydujesz. Kruche ciasto idealnie pasuje do tego połączenia. O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.

Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.

Szarlotka swoją historię zaczyna we Francji, bardzo szybko jednak stała się sławna na całym Świecie. W Ameryce to popularne apple pie, o którym prawdopodobnie słyszał każdy z nas, a u nas to szarlotka z paskami. Obojętnie gdzie i obojętnie, która z tych bardzo do siebie podobnych wersji wybierzesz, będzie to dobry pomysł na chwilę relaksu z odrobiną słodyczy i pyszną kawą w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.

Jak zrobić szarlotkę z jabłkiem? Poznaj smaczny, prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z naszych polskich jabłek. Będzie to idealny pomysł na niedzielny placek lub ciasto na co dzień.

Alergeny w szarlotce z jabłkiem

Lista alergenów dla szarlotki z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie masz możliwości skorzystania z jabłek świeżych postaw na mus jabłkowy, tylko pamiętaj, aby sprawdzić jego skład.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
207.84
207.84
Białko (g)
3.86
3.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
26.34
26.34
Węglowodany przyswajalne (g)
24.64
24.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.96
9.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
6.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
3.39
Cholesterol (mg)
66.71
66.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
88.26
88.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.60
84.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
1.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.23
38.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.68
35.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5.60
5.60
Potas (mg)
138.08
138.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.87
37.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.71
78.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.24
11.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
1.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z jabłkiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z jabłkiem

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Śmietana 18%
20 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
31.30