Szarlotka z pianką

Opublikowano: 07.05.2021 r., 17:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek szarlotki z pianką podany na małym talerzyku.
Szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką to pyszny i łatwy deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych słodkości. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
435 kcal
Kcal w porcji
216 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (1200 g)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (260 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na szarlotkę z pianką krok po kroku

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do małego garnka. Dodaj cukier puder i cynamon. Duś jabłka przez 5-7 minut.

Do dużej miski wrzuć mąkę, 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, rozdrobnione masło i 5 żółtek. Białka wrzuć do osobnej miski. Całość wyrób rękami, by powstało spójne ciasto.

1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Pozostałą część wyłóż na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj resztę cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką.

Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, a na nią bezę. Na całość zetrzyj schłodzoną część kruchego ciasta.

Wszystko piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z pianką

Szarlotka z pianką jest przepysznym deserem i świetną alternatywą dla osób, którym znudziło się już tradycyjne wydanie tego placka. Dodatek bezy sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie, słodkie i przepięknie się prezentuje. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze.

Szarlotka z pianką z białek to wspaniały pomysł na imprezowe ciasto. I choć jest dość prosta, to wciąż zachwyca swoim smakiem. Jabłka duszone w cynamonie wraz z kruchym ciastem i miękką pianką, tworzą niesamowitą kompozycję smakową, która przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Będzie też prawdziwą gratką dla tych, którzy kochają bezy, bo choć w tej wersji beza nie jest sucha i krucha, to wciąż smakuje cudownie.

Przepis na szarlotkę z pianką jest niesamowicie łatwy. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ciasto jest naprawdę skomplikowane, to wcale nie jest to prawda. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Szarlotka choć łatwa, wcale nie jest banalna, czy nudna. Wręcz przeciwnie, mnogość barw i warstw sprawia, że pięknie i dekoracyjnie się prezentuje na talerzach.

To ciasto ma wielu zwolenników ze względu na pyszny kruchy i maślany spód, a także delikatną piankę. Dopełnieniem są słodkie jabłka z cynamonowym aromatem, które idealnie komponują się z resztą składników.

Ten pyszny jabłecznik z pianką nie ma sobie równych wśród deserów. Ze względu na duży udział jabłka jest znacznie zdrowszy niż inne ciasta. Jeżeli chce się z niego zrobić bardziej fit wersję, można zamienić cukier na dowolny słodzik. To pozwoli również na zmniejszenie indeksu glikemicznego całości. Można również dodać do ciasta mąkę owsianą z otrębami, dzięki czemu zwiększy się udział błonnika, w takiej formie ciasto będzie bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą.

Kruche ciasto można również przygotować dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Ten prosty przepis na szarlotkę z kruszonką jest idealny dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje.

Alergeny w szarlotce z pianką

Lista alergenów dla szarlotki z pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki z pianką

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka, jak każdy inny deser powinna gościć w menu niezbyt często. Szczególnie powinny na nią uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(216g)
Energia (kcal)
201.64
435.54
Białko (g)
3.60
7.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(216g)
Węglowodany (g)
27.43
59.26
Węglowodany przyswajalne (g)
26.03
56.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(216g)
Tłuszcz (g)
8.92
19.26
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
12.53
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
6.73
Cholesterol (mg)
66.38
143.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(216g)
Witamina A (µg (mcg))
84.24
181.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.41
175.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Ryboflawina (mg)
0.13
0.28
Niacyna (mg)
0.89
1.92
Foliany (µg (mcg))
25.59
55.28
Beta karoten (µg (mcg))
28.14
60.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(216g)
Sód (mg)
21.32
46.06
Potas (mg)
121.80
263.08
Wapń (mg)
23.68
51.15
Fosfor (mg)
62.13
134.20
Magnez (mg)
9.64
20.82
Żelazo (mg)
0.99
2.14
Cynk (mg)
0.33
0.71
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z pianką 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z pianką

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka ziemniaczana
30 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
27.60