Przepis na szarlotkę kruchą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj cynamon.

Dodaj posiekane masło i wyrób ciasto, całość podziel na dwie części.

Jedna część ciasta wyłóż na foremkę, dodaj jabłka, a drugą część ciasta podziel na małe kawałki i posyp jabłka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

szarlotka krucha
Szarlotka krucha
Koszt przygotowania dania
18.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
194 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Szarlotka krucha - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szarlotce kruchej

Nasza polska szarlotka krucha, amerykańskie apple pie czy francuski jabłecznik?

Każda z nich to dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne na wiele okazji.

Koniecznie poznaj mój przepis na kruchą szarlotkę, potrzebujesz tylko podstawowe składniki do jego przygotowania. Po 40 minutach nasza smaczna i łatwa szarlotka na kruchym spodzie jest gotowa i dobra do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis.

Szczególnie, teraz gdy naszych polskich jabłek mamy naprawdę pod dostatkiem, żal z nich nie skorzystać. Kruchy spod z ciepłymi jabłkami skąpanymi w cynamonie, a to wszystko w towarzystwie, które sobie zażyczysz.

Możesz podawać jabłecznik z kratką tuż po upieczeniu, jeszcze w wersji na ciepło. Wtedy idealnie pasują lody waniliowe lub śmietankowe, które ochłodzą gorąc ciasta. Albo w wersji całkowicie ostudzonej z ciepłą, świeżo wypalana kawa lub aromatyczną herbatą. Szarlotka z kratką to idealny deser na przyjęcie gości w Twoim domu, w którym jeszcze po upieczeniu ciasta będzie unosił się niesamowity jesienny klimat ciepłych jabłek i zapachu cynamonu.

Połączenie kruchego ciasta ze słodyczą jabłek i dodatków, na które się zdecydujesz. Kruche ciasto idealnie pasuje do tego połączenia. O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.

Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.

Szarlotka swoją historię zaczyna we Francji, bardzo szybko jednak stała się sławna na całym Świecie. W Ameryce to popularne apple pie, o którym prawdopodobnie słyszał każdy z nas, a u nas to szarlotka z paskami. Obojętnie gdzie i obojętnie, która z tych bardzo do siebie podobnych wersji wybierzesz, będzie to dobry pomysł, na chwilę relaksu z odrobiną słodyczy i pyszną kawą w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.

Jak zrobić kruchą szarlotkę? Poznaj smaczny, prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z naszych polskich jabłek. Będzie to idealny pomysł na niedzielny placek lub ciasto na co dzień.

Wartości odżywcze szarlotki kruchej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
194.01 kcal
194.01 kcal
Białko
2.94 g
2.94 g

Węglowodany w szarlotce kruchej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
22.36 g
22.36 g
Węglowodany przyswajalne
20.50 g
20.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
1.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.62 g
10.62 g
Tłuszcze nasycone
6.94 g
6.94 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
3.68 g
Cholesterol
72.76 mg
72.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę kruchą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
95.85 µg (mcg)
95.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
91.86 µg (mcg)
91.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
0.95 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
28.94 µg (mcg)
28.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
38.98 µg (mcg)
38.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę kruchą

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
5.60 mg
5.60 mg
Potas
139.19 mg
139.19 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
39.00 mg
39.00 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
74.68 mg
74.68 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
9.04 mg
9.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki kruchej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce kruchej

Lista alergenów dla szarlotki kruchej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania szarlotki kruchej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
29.10
Jak oceniasz przepis na szarlotkę kruchą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.1% osób