Szarlotka krucha

Opublikowano: 19.03.2023 r., 14:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka krucha
Szarlotka krucha
Szarlotka to jedno z najprostszych ciast, które możesz przygotować w swoim domu. Dlatego koniecznie postaw na to pyszne ciasto nie tylko w weekend.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
194 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jabłko (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Cukier 4 łyżki (40 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na szarlotkę kruchą krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj cynamon.

Dodaj posiekane masło i wyrób ciasto, całość podziel na dwie części.

Jedna część ciasta wyłóż na foremkę, dodaj jabłka, a drugą część ciasta podziel na małe kawałki i posyp jabłka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę kruchą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat szarlotki kruchej

Nasza polska szarlotka krucha, amerykańskie apple pie czy francuski jabłecznik?

Każda z nich to dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto, idealne na wiele okazji.

Koniecznie poznaj mój przepis na kruchą szarlotkę, potrzebujesz tylko podstawowe składniki do jego przygotowania. Po 40 minutach nasza smaczna i łatwa szarlotka na kruchym spodzie jest gotowa i dobra do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis.

Szczególnie, teraz gdy naszych polskich jabłek mamy naprawdę pod dostatkiem, żal z nich nie skorzystać. Kruchy spod z ciepłymi jabłkami skąpanymi w cynamonie, a to wszystko w towarzystwie, które sobie zażyczysz.

Możesz podawać jabłecznik z kratką tuż po upieczeniu, jeszcze w wersji na ciepło. Wtedy idealnie pasują lody waniliowe lub śmietankowe, które ochłodzą gorąc ciasta. Albo w wersji całkowicie ostudzonej z ciepłą, świeżo wypalana kawa lub aromatyczną herbatą. Szarlotka z kratką to idealny deser na przyjęcie gości w Twoim domu, w którym jeszcze po upieczeniu ciasta będzie unosił się niesamowity jesienny klimat ciepłych jabłek i zapachu cynamonu.

Połączenie kruchego ciasta ze słodyczą jabłek i dodatków, na które się zdecydujesz. Kruche ciasto idealnie pasuje do tego połączenia. O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.

Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.

Szarlotka swoją historię zaczyna we Francji, bardzo szybko jednak stała się sławna na całym Świecie. W Ameryce to popularne apple pie, o którym prawdopodobnie słyszał każdy z nas, a u nas to szarlotka z paskami. Obojętnie gdzie i obojętnie, która z tych bardzo do siebie podobnych wersji wybierzesz, będzie to dobry pomysł, na chwilę relaksu z odrobiną słodyczy i pyszną kawą w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.

Jak zrobić kruchą szarlotkę? Poznaj smaczny, prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna jest szarlotka z naszych polskich jabłek. Będzie to idealny pomysł na niedzielny placek lub ciasto na co dzień.

Alergeny w szarlotce kruchej

Lista alergenów dla szarlotki kruchej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szarlotki kruchej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie masz możliwości skorzystania z jabłek świeżych, postaw na mus jabłkowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
194.01
194.01
Białko (g)
2.94
2.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.36
22.36
Węglowodany przyswajalne (g)
20.50
20.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.62
10.62
Tłuszcze nasycone (g)
6.94
6.94
Tłuszcze nienasycone (g)
3.68
3.68
Cholesterol (mg)
72.76
72.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
95.85
95.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
91.86
91.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
0.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.94
28.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.98
38.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5.60
5.60
Potas (mg)
139.19
139.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.00
39.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.68
74.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.04
9.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
1.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki kruchej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki kruchej

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
29.10