Szarlotka sypana
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (180 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (120 g)
- Jabłko (1500 g)
- Masło (160 g)
- Kasza manna - 1 szklanka (180 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (20 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (20 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na szarlotkę sypaną krok po kroku
Wszystkie sypkie produkty wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, umieść je w misce dodaj cukier waniliowy i cynamon. Całość wymieszaj.
Foremkę nasmaruj masłem, a suche składniki podziel na 3 równe części.
Jedną część suchych składników wysyp na blaszkę, dodaj porcje jabłek, znowu posyp suchymi składnikami i dodaj jabłka. Postępuj tak do momentu wykończenia składników.
Pozostałe masło zetrzyj na tarce i posyp górę ciasta.
Całość upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
- Szarlotka
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka krucha
- Szarlotka z bezą
- Szarlotka z budyniem
- Szarlotka na kruchym cieście
- Szarlotka królewska
- Szybka szarlotka
- Szarlotka na dużą blachę
- Szarlotka z pianką
- Szarlotka z jabłkami
- Fit szarlotka
- Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
- Szarlotka Thermomix
- Szarlotka z jabłkiem
- Szarlotka bezglutenowa
- Ciasto na szarlotkę
- Szarlotka z papierówek
- Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki sypanej
Zawsze myślałeś, że szarlotka to wymagający przepis i nigdy nie chciałeś o nim myśleć a co dopiero go wykonać? Nic bardziej mylnego.
Poznaj przepis na szarlotkę sypaną, która jest tak samo pyszna i słodka jak tradycyjna wersja, na którą przepis znajdziesz w moich innych propozycjach. Podstawowe składniki do ich przygotowania na pewno masz w swoim domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniesz je w każdym sklepie.
Moja najlepsza szarlotka sypana powstałą z jabłek tartych, jeśli jednak nie masz czasu lub jabłek pod ręką postaw na mus z jabłek.
Mus jabłkowy możesz bardzo szybko przygotować w swojej kuchni, wtedy na pewno cały dom wypełni się niesamowitym jesiennym aromatem. Spróbuj połączyć mus jabłkowy z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, a kruchy spód ciasta z aromatem waniliowym lub jeszcze lepszą wersją będzie laska wanilii. Jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać samodzielnie nadzienia jabłkowego, śmiało możesz postawić na kupny mus jabłkowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, najczęściej występuje on w szklanym słoiku. Jeśli zdecydujesz się, na taką opcję pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Ważne jest aby nie było dodatku cukru. Jabłka same w sobie zawierają słodycz, zdecydowanie wystarczy aby ich nie dosładzać. Delikatnie je podgrzej i połącz z przyprawami, o których wspominałam wcześniej. Domowa wersja jabłecznika z musem jabłkowym zadowoleni najbardziej wymagających gości. To niesamowicie pyszny deser, który możesz zafundować w swoich progach przybyłym gościom. Za dodatki mogą posłużyć tutaj lody waniliowe lub śmietankowe albo po prostu cukier puder, którym udekorujesz kawałek ciasta. Szarlotka z musem jabłkowym to także dobry pomysł na drugie śniadanie poza domem. Śmiało możesz zabrać kawałek do pracy, szkoły czy na uczelnię. To będzie idealna chwila odpoczynku w ciągu zabieganego dnia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch przy słodka przekąska w ciągu dnia. Od czasu do czasu, każdy z nas ma ochotę na chwilę przyjemności. Nie widzę powodu żeby sobie odmawiać. Jeśli wykonujemy ciasto w domu, mamy 100% pewność co znajduje się w środku. Nie musimy się martwić o konserwanty, dodane cukry czy barwniki. Dlatego jeszcze bardziej polecam. Nasza smaczna i dobra dla każdego szarlotka powstanie w nieco ponad 30 minut.
Zatem, jak zrobić szarlotkę sypaną? Zobacz ten sprawdzony przepis i przekonaj się sam, że jest najlepsza.
Alergeny w szarlotce sypanej
Lista alergenów dla szarlotki sypanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki sypanej
Do szalotki możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek lub musu jabłkowego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.