Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

Opublikowano: 27.12.2021 r., 15:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna szarlotka z jabłkami
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
Nie ma nic lepszego niż pyszna, klasyczna szarlotka na delikatnie kruchym cieście. Podawaj z ciepłą herbatą lub aromatyczną, świeżo paloną kawą na słodki deser.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
363 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jabłko (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, okrągła forma do pieczenia

Przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukier (2 łyżki) i pokrojone masło.

Wyrabiaj ciasto w rękach, dodaj jajko i wymieszaj.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję bez grudek, uformuj kulę i włóż do zamrażalki na 15 minut.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Podsmażaj jabłka na patelni do momentu, aż się nie rozpadną i nie powstanie mus z kawałkami jabłek.

Dodaj do jabłek 3 łyżki cukru i cynamon.

Ciastem wyłóż blaszkę do pieczenia, a następnie dodaj jabłka.

Upiecz szarlotkę w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat klasycznej szarlotki na kruchym cieście

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami. Skoro o jabłkach mowa nie ma chyba osoby, która nie zna tradycyjnego jabłecznika. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście.

Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,

szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na kruchym cieście w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Moim zdaniem, żadna wersja nie równa się z klasyczną wersją.

Zatem, jak zrobić klasyczną szarlotkę na kruchym cieście?

Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w zamrażalce przez 15 minut.

W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus jabłkowy. O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne. W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Skoro już wiesz, jak powstaje klasyczna szarlotka na kruchym cieście, przygotuj ją samodzielnie dla całej rodziny.

Alergeny w klasycznej szarlotce na kruchym cieście

Lista alergenów dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klasycznej szarlotki na kruchym cieście

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta użyj dowolnego rodzaju jabłek, opcjonalnie możesz skorzystać z prażonych jabłek w szklanym słoiku, dostępnych w większości sklepów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
181.76
363.53
Białko (g)
2.33
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
20.73
41.46
Węglowodany przyswajalne (g)
19.02
38.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.19
20.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.91
13.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
6.56
Cholesterol (mg)
35.25
70.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
87.55
175.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.87
167.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Ryboflawina (mg)
0.09
0.18
Niacyna (mg)
0.85
1.70
Foliany (µg (mcg))
20.94
41.89
Beta karoten (µg (mcg))
36.58
73.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.82
13.64
Potas (mg)
92.85
185.69
Wapń (mg)
10.87
21.74
Fosfor (mg)
29.88
59.75
Magnez (mg)
8.38
16.76
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.20
0.40
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej szarlotki na kruchym cieście 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej szarlotki na kruchym cieście

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Koszt składników
26.00