Szarlotka - najlepsze przepisy
-
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Szarlotka królewska
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 120 min łatwy 18 143 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Jabłecznik sypany
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik …
15 + 60 min łatwy 10 388 kcal
Szarlotka - przepisy
-
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Szarlotka z gruszkami
Szarlotka z gruszkami to doskonała propozycja na szarlotkę inaczej. Innowacyjne spojrzenie na ciasto zachwyci najbardziej wymagających gości. Przepis na szarlotkę …
30 + 50 min łatwy 10 565 kcal -
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Jabłecznik na kruchym cieście
Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. …
30 + 50 min łatwy 12 416 kcal -
Szarlotka z budyniem
Najlepsza szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję dlatego po prostu warto …
50 + 40 min średni 10 413 kcal -
Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście jest pysznym i aromatycznym deserem. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, …
25 + 50 min łatwy 10 368 kcal
-
Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z owocami. Przepis na jabłecznik z bezą jest bardzo prosty, …
20 + 60 min łatwy 11 461 kcal -
Szybka szarlotka
Szybka szarlotka to ciasto dla prawdziwych miłośników prostych deserów, które można z łatwością przygotować we własnej kuchni w kilka chwil. …
25 + 40 min łatwy 10 228 kcal -
Szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką jest przepysznym deserem i świetną alternatywą dla osób, którym znudziło się już tradycyjne wydanie tego placka. Dodatek …
25 + 50 min łatwy 10 435 kcal -
Szarlotka z jabłkami
Pyszna i prosta szarlotka z jabłkami to doskonała propozycja na lekko kwaśne ciasto. Przepis na szarlotkę z jabłkami jest łatwy …
20 + 50 min łatwy 12 418 kcal
-
Fit szarlotka
Fit szarlotka z jabłkami to doskonałe ciasto dla osób dbających o linię. Nie zawiera dodatku cukru i jest niskokaloryczna. Przepis …
15 + 50 min łatwy 8 333 kcal -
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. To okres, który nie …
25 + 40 min łatwy 10 363 kcal -
Szarlotka Thermomix
Szarlotka Thermomix to doskonały pomysł na pyszne ciasto, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub …
20 + 50 min łatwy 10 441 kcal -
Szybki jabłecznik
Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość …
20 + 45 min łatwy 10 233 kcal -
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Omlet szarlotka
Omlet szarlotka to świetnie rozwiązanie gdy marzy Ci się słodkie śniadanie na miły początek dnia. Jest to pyszne urozmaicenie śniadań, …
10 + 5 min łatwy 1 305 kcal
-
Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do …
20 + 50 min łatwy 11 544 kcal -
Szarlotka z papierówek
Szarlotka z papierówek jest naprawdę pysznym pomysłem na łatwy wypiek, który zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Świetnie sprawdza się zarówno na …
20 + 40 min łatwy 10 223 kcal -
Ciasto na szarlotkę
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno — zimowym. To okres, …
60 + 30 min łatwy 15 -
Szarlotka na biszkopcie
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
20 + 40 min średni 10 456 kcal
-
Prosta szarlotka bez zagniatania
Prosta szarlotka bez zagniatania to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny domowy placek, który jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. Całość …
15 + 50 min łatwy 10 259 kcal -
Sypana szarlotka
Sypana szarlotka to doskonały pomysł na pyszne i lekko kwaśne ciasto. Pyszny placek z jabłkami doskonale smakuje z dodatkiem kawy …
30 + 60 min łatwy 10 659 kcal -
Szarlotka tradycyjna
Szarlotka tradycyjna z kruszonką stanowi doskonały pomysł na smaczny wypiek z dodatkiem jabłek. Pyszna domowa szarlotka doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 50 min łatwy 10 425 kcal -
Wegańska szarlotka
Jabłecznik wegański bez jajka to najlepszy przepis na wegańską szarlotkę. Wystarczą zaledwie 4 składniki i pyszna fit, wegańska szarlotka jest …
20 + 45 min łatwy 8 420 kcal -
Jabłecznik bez pieczenia
Prosty i pyszny jabłecznik bez pieczenia z krojonymi jabłkami i bitą śmietaną. To jest deser godny najwyższej rangi. Całość jest …
30 min łatwy 12 413 kcal -
Szarlotka z kaszy manny
Szarlotka z kaszy manny to doskonała propozycja na ciasto z jabłkami. Wspaniale pasuje podane z kawą i herbatą. Można je …
20 + 60 min łatwy 10 567 kcal
-
Szarlotka z kaszy mannej
Szarlotka z kaszy mannej to świetne rozwiązanie na pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. Ciasto jest …
25 + 50 min łatwy 10 345 kcal -
Szarlotka z budyniem i kruszonką
Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
30 + 50 min łatwy 15 258 kcal -
Szarlotka bez jajek
Szarlotka bez jajek to doskonały pomysł na prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie z …
90 + 60 min łatwy 12 289 kcal -
Szarlotka z kisielem
Szarlotka z kisielem to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowy wypiek świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Przepis …
20 + 50 min łatwy 10 610 kcal
Często zadawane pytania
Szarlotka na wiele sposobów, czyli najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami
Szarlotka to pyszne ciasto z jabłkami, które należy do jednych z najbardziej ulubionych wypieków Polaków. Kwaśne jabłka na kruchym cieście to pyszna i prosta przekąska do popołudniowej kawy. Jak zrobić szarlotkę w szybki i łatwy sposób? Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na to ciasto? Dowiedz się więcej informacji na temat słynnej szarlotki!
Szybka szarlotka na kruchym cieście – sprawdź, jak zrobić to pyszne ciasto
Historia szarlotki – skąd wziął się przepis na ciasto?
Szarlotką określa się ciasto z masą jabłkową, które wyrosło na proszku do pieczenia bądź innej substancji spulchniającej. Pyszna szarlotka najczęściej posypywana jest z wierzchu cukrem pudrem lub dekorowana jest lukrem. Pierwszy przepis na ciasto pojawił się mniej więcej w okolicy XIV wieku, jednak był on wówczas zupełnie pozbawiony cukru. Dlaczego? Otóż w tamtych czasach cukier należał do luksusowych, trudno dostępnych i drogich produktów. Właśnie dlatego dania przygotowywano bez niego. W przypadku szarlotki starano się wykorzystać smak i aromat jabłek, które stały się głównym składnikiem ciasta. Ciekawy jest również fakt, że kiedyś wcale nie jedzono ciasta – służyło ono bowiem za „ramkę” dla jabłek, które były w to ciasto wkomponowane. Pod koniec XVI wieku, kiedy cukier zaczął być już bardziej dostępny, zaczęto jeść również ciasto, a nie same jabłka.
Co do nazwy szarlotki, historia jej utworzenia jest równie ciekawa. Dotyczy bowiem francuskiego cukiernika Careme, który miał wymyślić szarlotkę i nazwać ciasto na cześć Charlotty Pruskiej, znanej również jako Aleksandra Fiodorowa. Była ona żoną Aleksandra I – właśnie dla niego cukiernik upiekł szarlotkę. Istnieją jeszcze inne wersje historii dotyczącej pochodzenia nazwy „szarlotka”, choć wydają się one już… mniej wiarygodne.
Czym szarlotka różni się od jabłecznika?
Wiele osób używa zamiennie określenia szarlotka i jabłecznik. Są to jednak dwa różne przepisy, a więc dwa odmienne ciasta, które warto nauczyć się rozróżniać. Oto kilka znaczących różnic między szarlotką a jabłecznikiem. Sprawdź, czy o nich wiedziałeś.
- Szarlotka jest ciastem kruchym lub półkruchym. Jabłecznik może być z kolei przyrządzony na niemal dowolnym cieśnie – a więc zarówno na biszkopcie, jak i cieście francuskim czy też drożdżowym.
- W szarlotce najważniejszymi przyprawami są goździki oraz cynamon, a więc przyprawy korzenne.
- Szybka i łatwa szarlotka wcale nie musi być zrobiona z jabłkami. W przeciwieństwie do jabłecznika, do upieczenia szarlotki można używać również innych owoców (np. gruszek lub śliwek).
- Szarlotkę powinno się podawać jedynie na zimno. Jabłecznik można z kolei serwować również na ciepło.
Warto dodać, że zarówno szarlotka, jak i jabłecznik są to ciasta bardzo lubiane i często pieczone w polskich domach. Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na szarlotkę? Nie, ponieważ każdy z nich jest tak samo dobry i smaczny. W jednych domach szarlotkę podaje się np. z kruszonką, w innych zaś ciasto jest jedynie oprószone z zewnątrz cukrem pudrem. Na smak szarlotki wpłynąć mogą jabłka, a dokładnie wybrany ich gatunek. Niektórym w cieście bardziej odpowiadać będą słodkie jabłka, a inni będą woleć ich kwaskowaty posmak w szarlotce. Niezwykle istotne są też przyprawy, a więc goździki i cynamon. W restauracjach popularny jest z kolei deser w formie szarlotki serwowanej z lodami waniliowymi.
Łatwa szarlotka dla gości. Sprawdź najciekawsze przepisy na szarlotkę
Prosta szarlotka dietetyczna – przepis na ciasto
Fit szarlotka będzie doskonałą alternatywą dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, jednak nie mogą pozwolić sobie na wysokokaloryczne desery. Dietetyczna szarlotka nie wymaga ogromnego talentu kulinarnego i doświadczenia w kuchni. Do jej utworzenia wystarczy kilka składników: mąka orkiszowa, jaja, ksylitol, jabłka, proszek do pieczenia, suszone daktyle i mleczko kokosowe. Warto wykorzystać również cynamon w proszku jako bazową przyprawę, która nada ciastu smak i aromat.
Zblenduj mleczko kokosowe z suszonymi daktylami. Następnie ubij jajka z ksylitolem tak, aby uzyskać jednolitą puszystą pianę. Obierz jabłka ze skórki, usuń pestki i pokrój je w równą kostkę. Jaja zmieszaj z mąką i mlekiem kokosowym. Dodaj do nich pokrojone jabłka oraz cynamon, a następnie zmieszaj ze sobą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Pozostaw ciasto w piekarniku na ok. godzinę. Następnie wyciągnij szarlotkę z piekarnika i odstaw na zewnątrz do wystudzenia. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny być bardzo zadowolone ze smaku ciasta, ale też ilości zawartych w nim dobrych, zdrowych składników. Poza tym dietetyczna szarlotka ma też niewiele kalorii, bo ok. 330 kcal w 200 gramowej porcji.
Szarlotka z kruszonką – jak ją zrobić?
Jest to jeden z najbardziej znanych wypieków w Polsce. Szarlotka w tej wersji jest niezwykle krucha i aromatyczna, a jej smak maślany. W polskich domach najchętniej piecze się szarlotkę z kruszonką, gdy nadchodzą chłodniejsze dni. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem korzennych przypraw, które nadają ciastu niesamowitego zapachu. Do przygotowania szarlotki z kruszonką potrzebujesz kilku składników: mąki pszennej, masła, jajek, jabłek, cukru pudru, mąki ziemniaczanej, cynamonu i zwykłego białego cukru.
Najpierw powinieneś zagnieść ciasto na szarlotkę z jajka, mąki pszennej, cukru pudru oraz połowy kostki masła. Zawiń je w folię spożywczą i zanieś do lodówki – tam masa powinna przeleżeć około pół godziny. Następnie obierz jabłka i usuń z ich pestki. Jabłka trzeba pokroić w kostkę, a następnie przełożyć je do osobnego naczynia. Do owoców dodaj łyżeczkę cynamonu, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmieszaj całość. Wyjmij schłodzone ciasto, rozwałkuj je i przełóż do blaszki. Wyłóż wierzch szarlotki jabłuszkami. Mąkę z masłem i cukrem zetrzyj w kruszonkę i udekoruj nią ciasto. Na koniec włóż szarlotkę do piekarnika na około godzinę.