Szarlotka

szarlotka

Szarlotka jest to wypiek wywodzący się z Francji, będący połączeniem kruchego ciasta z kwaskowatymi jabłkami. Nazwa wypieku pochodzi od księżnej Charlotty Pruskiej, która była żoną cara Aleksandra I – ponoć właśnie dla niego wymyślono szarlotkę. We wzorcowej szalotce nadzienie z kwaśnych jabłek powinno znaleźć się między dwiema warstwami kruchego ciasta. Wierzch wypieku ozdobić powinien zaś cukier puder lub bita śmietana.

Szarlotka - polecane przepisy

Szarlotka - pozostałe przepisy

Szarlotka na wiele sposobów, czyli najlepsze przepisy na ciasto z jabłkami

Szarlotka to pyszne ciasto z jabłkami, które należy do jednych z najbardziej ulubionych wypieków Polaków. Kwaśne jabłka na kruchym cieście to pyszna i prosta przekąska do popołudniowej kawy. Jak zrobić szarlotkę w szybki i łatwy sposób? Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na to ciasto? Dowiedz się więcej informacji na temat słynnej szarlotki!

Szybka szarlotka na kruchym cieście – sprawdź, jak zrobić to pyszne ciasto

Historia szarlotki – skąd wziął się przepis na ciasto?

Szarlotką określa się ciasto z masą jabłkową, które wyrosło na proszku do pieczenia bądź innej substancji spulchniającej. Pyszna szarlotka najczęściej posypywana jest z wierzchu cukrem pudrem lub dekorowana jest lukrem. Pierwszy przepis na ciasto pojawił się mniej więcej w okolicy XIV wieku, jednak był on wówczas zupełnie pozbawiony cukru. Dlaczego? Otóż w tamtych czasach cukier należał do luksusowych, trudno dostępnych i drogich produktów. Właśnie dlatego dania przygotowywano bez niego. W przypadku szarlotki starano się wykorzystać smak i aromat jabłek, które stały się głównym składnikiem ciasta. Ciekawy jest również fakt, że kiedyś wcale nie jedzono ciasta – służyło ono bowiem za „ramkę” dla jabłek, które były w to ciasto wkomponowane. Pod koniec XVI wieku, kiedy cukier zaczął być już bardziej dostępny, zaczęto jeść również ciasto, a nie same jabłka.

Co do nazwy szarlotki, historia jej utworzenia jest równie ciekawa. Dotyczy bowiem francuskiego cukiernika Careme, który miał wymyślić szarlotkę i nazwać ciasto na cześć Charlotty Pruskiej, znanej również jako Aleksandra Fiodorowa. Była ona żoną Aleksandra I – właśnie dla niego cukiernik upiekł szarlotkę. Istnieją jeszcze inne wersje historii dotyczącej pochodzenia nazwy „szarlotka”, choć wydają się one już… mniej wiarygodne.

Czym szarlotka różni się od jabłecznika?

Wiele osób używa zamiennie określenia szarlotka i jabłecznik. Są to jednak dwa różne przepisy, a więc dwa odmienne ciasta, które warto nauczyć się rozróżniać. Oto kilka znaczących różnic między szarlotką a jabłecznikiem. Sprawdź, czy o nich wiedziałeś.

  1. Szarlotka jest ciastem kruchym lub półkruchym. Jabłecznik może być z kolei przyrządzony na niemal dowolnym cieśnie – a więc zarówno na biszkopcie, jak i cieście francuskim czy też drożdżowym.
  2. W szarlotce najważniejszymi przyprawami są goździki oraz cynamon, a więc przyprawy korzenne.
  3. Szybka i łatwa szarlotka wcale nie musi być zrobiona z jabłkami. W przeciwieństwie do jabłecznika, do upieczenia szarlotki można używać również innych owoców (np. gruszek lub śliwek).
  4. Szarlotkę powinno się podawać jedynie na zimno. Jabłecznik można z kolei serwować również na ciepło.

Warto dodać, że zarówno szarlotka, jak i jabłecznik są to ciasta bardzo lubiane i często pieczone w polskich domach. Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na szarlotkę? Nie, ponieważ każdy z nich jest tak samo dobry i smaczny. W jednych domach szarlotkę podaje się np. z kruszonką, w innych zaś ciasto jest jedynie oprószone z zewnątrz cukrem pudrem. Na smak szarlotki wpłynąć mogą jabłka, a dokładnie wybrany ich gatunek. Niektórym w cieście bardziej odpowiadać będą słodkie jabłka, a inni będą woleć ich kwaskowaty posmak w szarlotce. Niezwykle istotne są też przyprawy, a więc goździki i cynamon. W restauracjach popularny jest z kolei deser w formie szarlotki serwowanej z lodami waniliowymi.

Łatwa szarlotka dla gości. Sprawdź najciekawsze przepisy na szarlotkę

Prosta szarlotka dietetyczna – przepis na ciasto

Fit szarlotka będzie doskonałą alternatywą dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, jednak nie mogą pozwolić sobie na wysokokaloryczne desery. Dietetyczna szarlotka nie wymaga ogromnego talentu kulinarnego i doświadczenia w kuchni. Do jej utworzenia wystarczy kilka składników: mąka orkiszowa, jaja, ksylitol, jabłka, proszek do pieczenia, suszone daktyle i mleczko kokosowe. Warto wykorzystać również cynamon w proszku jako bazową przyprawę, która nada ciastu smak i aromat.

Zblenduj mleczko kokosowe z suszonymi daktylami. Następnie ubij jajka z ksylitolem tak, aby uzyskać jednolitą puszystą pianę. Obierz jabłka ze skórki, usuń pestki i pokrój je w równą kostkę. Jaja zmieszaj z mąką i mlekiem kokosowym. Dodaj do nich pokrojone jabłka oraz cynamon, a następnie zmieszaj ze sobą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Pozostaw ciasto w piekarniku na ok. godzinę. Następnie wyciągnij szarlotkę z piekarnika i odstaw na zewnątrz do wystudzenia. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny być bardzo zadowolone ze smaku ciasta, ale też ilości zawartych w nim dobrych, zdrowych składników. Poza tym dietetyczna szarlotka ma też niewiele kalorii, bo ok. 330 kcal w 200 gramowej porcji.

Szarlotka z kruszonką – jak ją zrobić?

Jest to jeden z najbardziej znanych wypieków w Polsce. Szarlotka w tej wersji jest niezwykle krucha i aromatyczna, a jej smak maślany. W polskich domach najchętniej piecze się szarlotkę z kruszonką, gdy nadchodzą chłodniejsze dni. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem korzennych przypraw, które nadają ciastu niesamowitego zapachu. Do przygotowania szarlotki z kruszonką potrzebujesz kilku składników: mąki pszennej, masła, jajek, jabłek, cukru pudru, mąki ziemniaczanej, cynamonu i zwykłego białego cukru.

Najpierw powinieneś zagnieść ciasto na szarlotkę z jajka, mąki pszennej, cukru pudru oraz połowy kostki masła. Zawiń je w folię spożywczą i zanieś do lodówki – tam masa powinna przeleżeć około pół godziny. Następnie obierz jabłka i usuń z ich pestki. Jabłka trzeba pokroić w kostkę, a następnie przełożyć je do osobnego naczynia. Do owoców dodaj łyżeczkę cynamonu, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmieszaj całość. Wyjmij schłodzone ciasto, rozwałkuj je i przełóż do blaszki. Wyłóż wierzch szarlotki jabłuszkami. Mąkę z masłem i cukrem zetrzyj w kruszonkę i udekoruj nią ciasto. Na koniec włóż szarlotkę do piekarnika na około godzinę.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto