Spaghetti z pulpetami
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (75 g)
- Makaron spaghetti (200 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na spaghetti z pulpetami krok po kroku
Ugotuj makaron tak, jak jest to opisane na opakowaniu.
Zagotuj wodę w garnku do gotowania pulpetów.
Mięso mielone wymieszaj z solą, papryką słodką oraz pieprzem.
Zrób z mięsa pulpeciki i wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj pulpety 10 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Na oleju usmaż posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj ugotowane pulpety i zalej całość przecierem wymieszanym ze śmietanką.
Przypraw do smaku (opcjonalnie dodaj cukier lub inne przyprawy).
Wszystko gotuj do lekkiego zredukowania sosu.
Ugotowany makaron wyłóż na talerz, a na wierzch wyłóż pulpety z sosem.
Posyp danie startym parmezanem i udekoruj bazylią.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat spaghetti z pulpetami
Masz ochotę na spaghetti na obiad? A może by tak podać spaghetti z pulpetami? Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, sos pomidorowy i makaron to dobra potrawa dla dzieci. Ten makaron z małymi kuleczkami z mięsa zatopionymi w sosie pomidorowym jest łatwy i szybki do zrobienia. Przepis na spaghetti z pulpetami to znakomity pomysł na obiad dla dziecka, które jest niejadkiem. Jak wiadomo, niezbyt łatwe jest zrobienie potrawy dla niejadka, która będzie mu smakowała. Ta jest pyszna, więc bez obaw. Zobacz, jak zrobić spaghetti z pulpetami.
Klasycznie, spaghetti jest podawane z sosem pomidorowym, w którym znajduje się rozdrobnione mięso mielone. Ten pomysł na spaghetti z pulpetami jest nieco inny, ale równie pyszny. Co prawda, spaghetti z pulpetami nie jest tak szybkie, jak sos z mięsem rozdrobnionym, jednak jest bardzo łatwe. Przy pulpetach dochodzi formowanie kuleczek oraz gotowanie. Poza tym, jeżeli chcesz urozmaicenia na obiady, warto zaskoczyć innych i pokazać, że można zjeść spaghetti inaczej.
Które dziecko nie przepada za spaghetti? Spaghetti z pulpetami będzie bardzo smacznym pomysłem na pyszne i szybkie danie dla dzieci. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić spaghetti z pulpetami, przeczytaj najważniejsze informacje. Wybierz dobre mięso. Mięso mielone z indyka (najlepiej z uda indyka), będzie lepszym wyborem niż mielona pierś z indyka. Udo z indyka ma trochę więcej tłuszczu, przez co pulpety nie są bardzo suche. Ugotuj makaron, a mięso wymieszaj z solą, pieprzem oraz papryką słodką. Zrób malutkie kuleczki i ugotuj je w wodzie. Na patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebuli dodaj pulpety i od razu przecier pomidorowy wraz ze śmietanką. Wszystko przypraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać też cukier (jeżeli sos pomidorowy będzie trochę zbyt kwaśny). Pulpety z sosem pomidorowym powinny gotować się parę chwil, by sos się zredukował.
Na talerz wyłóż ugotowany makaron, a na górę pulpety z sosem pomidorowym. Jak zrobisz spaghetti z pulpetami, dodaj do niego starty na tarce parmezan, a także bazylię (najlepiej świeżą). Oto jest gotowe pyszne spaghetti z pulpetami.
*Do przepisu na spaghetti z pulpetami można wybrać makaron pełnoziarnisty. Obniży się wartość indeksu glikemicznego, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Taki makaron jest bogatszy w błonnik, witaminy oraz minerały. Pamiętaj, by go nie rozgotowywać.
*Przepis na spaghetti z pulpetami możesz podawać z serem żółtym zamiast parmezanu. Dobre będzie też wykorzystanie sera mozzarella.
Alergeny w spaghetti z pulpetami
Lista alergenów dla spaghetti z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze spaghetti z pulpetami
W przepisie znajduje się duża ilość likopen, który jest przeciwutleniaczem. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki. Spaghetti z pulpetami zawiera sporo białka, ale też tłuszczów nasyconych.
Energia i białka
(321g)
Węglowodany
(321g)
Tłuszcze
(321g)
Witaminy
(321g)
Składniki mineralne
(321g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.