Spaghetti z pulpetami

Opublikowano: 13.09.2022 r., 14:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z pulpetami
Spaghetti z pulpetami
Masz ochotę na spaghetti na obiad? A może by tak podać spaghetti z pulpetami? Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, sos pomidorowy i makaron to dobra potrawa dla dzieci.
Przygotowanie 35 min
560 kcal
Kcal w porcji
321 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
  • Makaron spaghetti (200 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na spaghetti z pulpetami krok po kroku

Ugotuj makaron tak, jak jest to opisane na opakowaniu.

Zagotuj wodę w garnku do gotowania pulpetów.

Mięso mielone wymieszaj z solą, papryką słodką oraz pieprzem.

Zrób z mięsa pulpeciki i wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj pulpety 10 minut po wypłynięciu na powierzchnię.

Na oleju usmaż posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj ugotowane pulpety i zalej całość przecierem wymieszanym ze śmietanką.

Przypraw do smaku (opcjonalnie dodaj cukier lub inne przyprawy).

Wszystko gotuj do lekkiego zredukowania sosu.

Ugotowany makaron wyłóż na talerz, a na wierzch wyłóż pulpety z sosem.

Posyp danie startym parmezanem i udekoruj bazylią.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z pulpetami

Masz ochotę na spaghetti na obiad? A może by tak podać spaghetti z pulpetami? Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, sos pomidorowy i makaron to dobra potrawa dla dzieci. Ten makaron z małymi kuleczkami z mięsa zatopionymi w sosie pomidorowym jest łatwy i szybki do zrobienia. Przepis na spaghetti z pulpetami to znakomity pomysł na obiad dla dziecka, które jest niejadkiem. Jak wiadomo, niezbyt łatwe jest zrobienie potrawy dla niejadka, która będzie mu smakowała. Ta jest pyszna, więc bez obaw. Zobacz, jak zrobić spaghetti z pulpetami.

Klasycznie, spaghetti jest podawane z sosem pomidorowym, w którym znajduje się rozdrobnione mięso mielone. Ten pomysł na spaghetti z pulpetami jest nieco inny, ale równie pyszny. Co prawda, spaghetti z pulpetami nie jest tak szybkie, jak sos z mięsem rozdrobnionym, jednak jest bardzo łatwe. Przy pulpetach dochodzi formowanie kuleczek oraz gotowanie. Poza tym, jeżeli chcesz urozmaicenia na obiady, warto zaskoczyć innych i pokazać, że można zjeść spaghetti inaczej.

Które dziecko nie przepada za spaghetti? Spaghetti z pulpetami będzie bardzo smacznym pomysłem na pyszne i szybkie danie dla dzieci. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić spaghetti z pulpetami, przeczytaj najważniejsze informacje. Wybierz dobre mięso. Mięso mielone z indyka (najlepiej z uda indyka), będzie lepszym wyborem niż mielona pierś z indyka. Udo z indyka ma trochę więcej tłuszczu, przez co pulpety nie są bardzo suche. Ugotuj makaron, a mięso wymieszaj z solą, pieprzem oraz papryką słodką. Zrób malutkie kuleczki i ugotuj je w wodzie. Na patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Do podsmażonej cebuli dodaj pulpety i od razu przecier pomidorowy wraz ze śmietanką. Wszystko przypraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać też cukier (jeżeli sos pomidorowy będzie trochę zbyt kwaśny). Pulpety z sosem pomidorowym powinny gotować się parę chwil, by sos się zredukował.

Na talerz wyłóż ugotowany makaron, a na górę pulpety z sosem pomidorowym. Jak zrobisz spaghetti z pulpetami, dodaj do niego starty na tarce parmezan, a także bazylię (najlepiej świeżą). Oto jest gotowe pyszne spaghetti z pulpetami.

*Do przepisu na spaghetti z pulpetami można wybrać makaron pełnoziarnisty. Obniży się wartość indeksu glikemicznego, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Taki makaron jest bogatszy w błonnik, witaminy oraz minerały. Pamiętaj, by go nie rozgotowywać.

*Przepis na spaghetti z pulpetami możesz podawać z serem żółtym zamiast parmezanu. Dobre będzie też wykorzystanie sera mozzarella.

Alergeny w spaghetti z pulpetami

Lista alergenów dla spaghetti z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Wartości odżywcze spaghetti z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

W przepisie znajduje się duża ilość likopen, który jest przeciwutleniaczem. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki. Spaghetti z pulpetami zawiera sporo białka, ale też tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(321g)
Energia (kcal)
174.55
560.31
Białko (g)
12.76
40.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(321g)
Węglowodany (g)
15.56
49.95
Węglowodany przyswajalne (g)
13.18
42.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
7.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(321g)
Tłuszcz (g)
7.21
23.16
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
12.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
10.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
6.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
4.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.28
100.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(321g)
Witamina B6 (mg)
0.30
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
2.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.52
14.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.65
53.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(321g)
Sód (mg)
183.19
588.05
Potas (mg)
327.94
1052.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.73
214.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
166.81
535.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
5.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.59
5.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z pulpetami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z pulpetami

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
36.50