Spaghetti z pulpetami
Opublikowano: 13.09.2022 r.
Masz ochotę na spaghetti na obiad? A może by tak podać spaghetti z pulpetami? Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, sos pomidorowy i makaron to dobra potrawa dla dzieci.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula - 50 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g
- Makaron spaghetti - 200 g
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron tak, jak jest to opisane na opakowaniu.
- Zagotuj wodę w garnku do gotowania pulpetów.
- Mięso mielone wymieszaj z solą, papryką słodką oraz pieprzem.
- Zrób z mięsa pulpeciki i wrzuć na gotującą się wodę. Gotuj pulpety 10 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
- Na oleju usmaż posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj ugotowane pulpety i zalej całość przecierem wymieszanym ze śmietanką.
- Przypraw do smaku (opcjonalnie dodaj cukier lub inne przyprawy).
- Wszystko gotuj do lekkiego zredukowania sosu.
- Ugotowany makaron wyłóż na talerz, a na wierzch wyłóż pulpety z sosem.
- Posyp danie startym parmezanem i udekoruj bazylią.
Komentarz dietetyka
W przepisie znajduje się duża ilość likopen, który jest przeciwutleniaczem. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki. Spaghetti z pulpetami zawiera sporo białka, ale też tłuszczów nasyconych.