Sernik biało czarny

Opublikowano: 12.04.2021 r., 13:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik czekoladowo-waniliowy na talerzu
Sernik biało czarny
Sernik biało czarny jest pysznym i naprawdę łatwym ciastem, które przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Pięknie się prezentuje i zachwyca smakiem.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
478 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty - 1,5 wiaderka (750 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło - 1,5 tabliczki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyzeczka (4 g)
  • Budyń (proszek) - 1 budyń (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na sernik biało czarny krok po kroku

W małym garnku rozpuść ze sobą 1 kostkę masła, pół szklanki cukru, tabliczkę czekolady i kakao. Dodaj około 1/4 szklanki wody i dokładnie mieszaj masę, by się nie przypaliła.

W osobnej misce ubij 4 białka na puszystą pianę. Żółtka odłóż do mniejszej miseczki - przydadzą się później do ciasta.

W dużej misce wymieszaj razem masę kakaową, 4 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

Do masy czekoladowej dodaj powoli pianę z białek, lekko wymieszaj.

Przygotuj w misce masę serową. Wbij do naczynia 2 jajka, dodaj pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Wszystko ubijaj mikserem na małych obrotach. Dodaj pokrojone na małe kawałki miękkie masło i nie przestawaj ubijać. Dodawaj powoli małymi porcjami twaróg z budyniem i ubijaj na średnich obrotach.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na dno 3/4 masy czekoladowej. Wlej na blachę całą masę twarogową, a następnie polewaj przy użyciu dużej łyżki 1/3 masy czekoladowej tworząc różne wzory na cieście. Możesz również przemieszać delikatnie łyżką wszystkie warstwy tak, by w niektórych miejscach się połączyły.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sernik biało czarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat sernika biało czarnego

Sernik biało czarny jest pysznym i klasycznym deserem, który zachwyca swoim smakiem i prostotą.

Przepis na sernik biało czarny jest niesamowicie prosty i można go zrobić w zaledwie kilka chwil. Jest wykonany z podstawowych produktów, więc będzie idealnym deserem awaryjnym, dla niespodziewanych gości. Dzięki połączeniu słodkiego sera z deserową czekoladą i kakao ciasto nie jest zbyt przesłodzone, czy mdlące. Smakuje wybornie i idealnie łączy się z kawą. Ciasto zainspirowane jest tradycyjnym wypiekiem nazywanym sernikiem izaura, który popularny był w latach 80., choć wciąż ma swoich wielkich fanów.

Ten prosty sernik przypadnie do gustu szczególnie osobom, które nie przepadają za spędzaniem długich godzin w kuchni. Dodatkowo ciasto jest tak łatwe, że zawsze wychodzi, więc sprawdzi się jako pierwszy wypiek, dla osób, które dopiero się uczą.

Ciasto serowo czekoladowe jest naprawdę pyszne i miękkie. Masa serowa jest naprawdę aksamitna i puszysta, dzięki temu świetnie komponuje się z wilgotnym ciastem czekoladowym.

Sernik czarno biały z czekoladą to pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Pięknie i dostojnie się prezentuje więc będzie idealną propozycją deseru na przyjęcia, a także pysznego wypieku na spotkania w gronie rodziny. To również doskonałą opcją na słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek. Pysznie smakuje posypane cukrem pudrem.

Do wykonania tego ciasta najlepiej sprawdza się ser z wiaderka, który ze względu na bardzo drobną strukturę świetnie wkomponowuje się w czekoladowe ciasto. Warto wybierać te, które nie są zbyt kwaśne w smaku, gdyż mogłoby to negatywnie wpłynąć na smak całego ciasta. Dobrze dodać do masy serowej budyniu o smaku waniliowym, dzięki temu nabierze ona wyjątkowo słodkiego aromatu. Można też skorzystać z innego smaku, ciasto naprawdę dobrze komponuje się też z budyniem śmietankowym, a kokosowy nada mu egzotycznej nuty smakowej. Do tego deseru najlepiej użyć czekolady deserowej, choć ma ona mniej kakao, a trochę więcej cukru niż gorzka, to jest słodsza i lepiej pasuje do słodkich wypieków.

Alergeny w serniku biało czarnym

Lista alergenów dla sernika biało czarnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika biało czarnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
289.81
478.19
Białko (g)
8.79
14.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
26.28
43.36
Węglowodany przyswajalne (g)
25.72
42.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
17.19
28.36
Tłuszcze nasycone (g)
11.49
18.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
9.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.81
7.93
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.46
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.95
166.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
145.53
240.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
143.21
236.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.25
Ryboflawina (mg)
0.22
0.36
Niacyna (mg)
0.95
1.56
Foliany (µg (mcg))
32.64
53.85
Beta karoten (µg (mcg))
28.14
46.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
159.98
263.96
Potas (mg)
136.25
224.81
Wapń (mg)
65.90
108.73
Fosfor (mg)
143.25
236.36
Magnez (mg)
18.11
29.88
Żelazo (mg)
1.32
2.17
Cynk (mg)
0.70
1.15
Miedź (mg)
0.11
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika biało czarnego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika biało czarnego

Koszt składników
42.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
750 g
1,5 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
10.50
Za 750 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
300 g
1,5 tabliczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyzeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1 budyń
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
42.60