Sernik biało czarny
- Ser twarogowy półtłusty - 1,5 wiaderka (750 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło - 1,5 tabliczki (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyzeczka (4 g)
- Budyń (proszek) - 1 budyń (40 g)
Przepis na sernik biało czarny krok po kroku
W małym garnku rozpuść ze sobą 1 kostkę masła, pół szklanki cukru, tabliczkę czekolady i kakao. Dodaj około 1/4 szklanki wody i dokładnie mieszaj masę, by się nie przypaliła.
W osobnej misce ubij 4 białka na puszystą pianę. Żółtka odłóż do mniejszej miseczki - przydadzą się później do ciasta.
W dużej misce wymieszaj razem masę kakaową, 4 żółtka, 2 szklanki mąki pszennej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Do masy czekoladowej dodaj powoli pianę z białek, lekko wymieszaj.
Przygotuj w misce masę serową. Wbij do naczynia 2 jajka, dodaj pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Wszystko ubijaj mikserem na małych obrotach. Dodaj pokrojone na małe kawałki miękkie masło i nie przestawaj ubijać. Dodawaj powoli małymi porcjami twaróg z budyniem i ubijaj na średnich obrotach.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na dno 3/4 masy czekoladowej. Wlej na blachę całą masę twarogową, a następnie polewaj przy użyciu dużej łyżki 1/3 masy czekoladowej tworząc różne wzory na cieście. Możesz również przemieszać delikatnie łyżką wszystkie warstwy tak, by w niektórych miejscach się połączyły.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika biało czarnego
Sernik biało czarny jest pysznym i klasycznym deserem, który zachwyca swoim smakiem i prostotą.
Przepis na sernik biało czarny jest niesamowicie prosty i można go zrobić w zaledwie kilka chwil. Jest wykonany z podstawowych produktów, więc będzie idealnym deserem awaryjnym, dla niespodziewanych gości. Dzięki połączeniu słodkiego sera z deserową czekoladą i kakao ciasto nie jest zbyt przesłodzone, czy mdlące. Smakuje wybornie i idealnie łączy się z kawą. Ciasto zainspirowane jest tradycyjnym wypiekiem nazywanym sernikiem izaura, który popularny był w latach 80., choć wciąż ma swoich wielkich fanów.
Ten prosty sernik przypadnie do gustu szczególnie osobom, które nie przepadają za spędzaniem długich godzin w kuchni. Dodatkowo ciasto jest tak łatwe, że zawsze wychodzi, więc sprawdzi się jako pierwszy wypiek, dla osób, które dopiero się uczą.
Ciasto serowo czekoladowe jest naprawdę pyszne i miękkie. Masa serowa jest naprawdę aksamitna i puszysta, dzięki temu świetnie komponuje się z wilgotnym ciastem czekoladowym.
Sernik czarno biały z czekoladą to pyszne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Pięknie i dostojnie się prezentuje więc będzie idealną propozycją deseru na przyjęcia, a także pysznego wypieku na spotkania w gronie rodziny. To również doskonałą opcją na słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek. Pysznie smakuje posypane cukrem pudrem.
Do wykonania tego ciasta najlepiej sprawdza się ser z wiaderka, który ze względu na bardzo drobną strukturę świetnie wkomponowuje się w czekoladowe ciasto. Warto wybierać te, które nie są zbyt kwaśne w smaku, gdyż mogłoby to negatywnie wpłynąć na smak całego ciasta. Dobrze dodać do masy serowej budyniu o smaku waniliowym, dzięki temu nabierze ona wyjątkowo słodkiego aromatu. Można też skorzystać z innego smaku, ciasto naprawdę dobrze komponuje się też z budyniem śmietankowym, a kokosowy nada mu egzotycznej nuty smakowej. Do tego deseru najlepiej użyć czekolady deserowej, choć ma ona mniej kakao, a trochę więcej cukru niż gorzka, to jest słodsza i lepiej pasuje do słodkich wypieków.
Alergeny w serniku biało czarnym
Lista alergenów dla sernika biało czarnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika biało czarnego
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.