Zobacz pytania podobne do co zrobić, żeby sernik nie opadł?
-
W jakiej temperaturze piec sernik?
-
Ile piec sernik?
-
Dlaczego sernik pęka?
-
Jak długo piec sernik z wiaderka?
-
Czy sernik piec z termoobiegiem?
-
Dlaczego sernik opada?
To może wydać Ci się interesujące
-
Przepisy na serniki - zobacz, jak zrobić wyjątkowy sernik krok po kroku
-
Serniki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik tradycyjny
-
Sernik nowojorski
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Sernik pieczony
-
Sernik świąteczny
-
Sernik z gruszkami
-
Sernik biało czarny
-
Sernik cynamonowy
Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Co jeszcze warto wiedzieć?
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Postaw na ciasto pełne sera twarogowego, czyli nic innego jak puszysty sernik. Jednak co zrobić żeby sernik nie opadł, wystarczy, że odpowiednio potraktujesz go tuż po pieczeniu.
Zasada jest prosta, po jego upieczeniu nie wyciągaj go od razu z piekarnika, tylko pozostaw na minimum 30 minut w ciepłym, ale już wyłączonym piekarniku. W ten sposób nasze ciasto nie opadnie, tylko będzie pięknie wyrośnięte i puszyste w środku. Przepis na sernik domowy zapewne zna każdy z nas, dlatego dzisiaj przedstawię Ci pomysł na sernik z kajmakiem na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.
Sernik kajmakowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z masą krówkową będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój przepis na sernik z kajmakiem.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, masa kajmakowa i budyń.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik z masą kajmakową na wierzchu opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.
To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser.
Skoro już wiesz, jak ostudzić sernik koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony sposób i przygotuj najlepszy, domowy sernik. Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub ciasto w gronie przyjaciół czy rodziny. Tradycyjny sernik będzie pysznie smakował z dodatkiem musu owocowego lub lodami waniliowymi, jeśli masz taką możliwość postaw na przygotowanie domowych lodów. Taki deser z całą pewnością zaskoczy większość Twoich znajomych i rodzinę. Dlatego koniecznie zapamiętaj jak upiec sernik i co zrobić, aby nie opadł.