Puszysty murzynek

Opublikowano: 03.04.2022 r., 7:18 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kakao ciasto z cukrem pudrem
Puszysty murzynek
Zastanawiasz się, jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Puszysty murzynek to prosty sposób, by otrzymać idealnego, mięciutkiego i pysznego placka.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
635 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Masło (200 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Cukier (440 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (320 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko

Przepis na puszystego murzynka krok po kroku

Olej oraz masło umieść w garnku i zagrzej.

Cukier, kakao i jedno opakowanie cukru z prawdziwą wanilią wymieszaj z mlekiem i dodaj do zagrzanego tłuszczu.

Gotuj, aż masa będzie jednolita.

125 ml powstałej masy odlej do szklanki - to będzie polewa do ciasta.

Resztę masy ostudź całkowicie.

Po ostudzeniu nastaw piekarnik na 190 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia do zimnej masy z kakao.

Zmiksuj masę.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka dodaj do masy i dokładnie zmiksuj, a białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Ubitą pianę dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką. Trzeba to robić bardzo delikatnie.

Przelej masę do blaszki i piecz 40 minut. Ciasto ostudź.

Gdy ciasto będzie zimne, rozpuść czekoladę gorzką (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce).

Wymieszaj czekoladę z odłożoną wcześniej masą czekoladową (na polewę).

Polewą polej zimne ciasto.

Odstaw ciasto do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na puszystego murzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat puszystego murzynka

Zastanawiasz się, jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Puszysty murzynek to prosty sposób, by otrzymać idealnego, mięciutkiego i pysznego placka. Przepis na puszystego murzynka jest dobrym pomysłem na ciasto, które jest dobre na każdą okazję. Jest to bardzo łatwy i smaczny placek, który ma mocno czekoladowy smak. W dodatku wilgotny i puszysty murzynek jest polany polewą, więc to dobry pomysł na coś słodkiego dla wielbicieli czekolady. Zobacz, jak zrobić puszystego murzynka – to prosty przepis dla każdego.

Puszysty murzynek to prosty przepis na placka, który jest bardzo czekoladowy. Składa się tylko z mąki, jajek, cukru, kakao, czekolady, mleka i oleju. Do tego dodaje się proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Jak upiec murzynka, by był puszysty? Za to, w głównej mierze, odpowiada poprawne ubicie białek. Muszą one być dobrze schłodzone, a następnie ubijane na całkowicie sztywną pianę. Kolejna bardzo ważna rzecz to dodawanie białka do ciasta, a nie na odwrót. Trzeci krok, który trzeba spełnić to delikatne mieszanie ciasta z białkami łyżką, a nie mikserem. Chodzi o to, by zachować jak najwięcej pęcherzyków powietrza w cieście. To one odpowiadają za puszystość ciasta. Jak upieczesz ten pyszny placek, najlepiej pasowałaby do niego polewa.

Z tego prostego przepisu łatwo zrobisz świetne, wilgotne ciasto. Składniki są łatwo dostępne, więc bez problemu można mieć dobry pomysł na coś słodkiego. Jak zrobić puszystego murzynka? Zacznij od podgrzania masła i oleju wraz z kakao, cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią wymieszaną z mlekiem. Cukier powinien się rozpuścić, a masa stać się gładka. Z powstałej masy odlej 125 ml i wystudź wszystko. Odlane pół szklanki posłuży za składnik polewy. Do przepisu na puszystego murzynka, masa z kakao powinna być całkowicie zimna, zanim dodasz do niej resztę składników. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Dodaj żółtka, a biała ubij na sztywno. By lepiej się ubiły, dodaj szczyptę soli. Pianę z białek dodaj do masy i ostrożnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy i upiecz do suchego patyczka. Placka należy całkowicie ostudzić po upieczeniu. Jak zrobisz puszystego murzynka, ostudź go całkowicie, zanim polejesz go polewą. By zrobić polewę, rozpuść czekoladę i połącz ją z wcześniej odłożoną masą z kakao. Polewę należy ostudzić, by była lekko gęstniejąca. Jednak, gdy ją za bardzo ostudzisz, będzie ją ciężko rozprowadzić. Gotowe ciasto odstaw do zastygnięcia polewy.

*Przepis na puszystego murzynka należy zrobić z produktów o temperaturze pokojowej. Jajka wyjmij z lodówki na około godzinę przed pieczeniem.

Alergeny w puszystym murzynku

Lista alergenów dla puszystego murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze puszystego murzynka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (z kakao). Jest bogate w niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone. Ma też bardzo dużo cukru i wysoką kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
410.22
635.84
Białko (g)
4.79
7.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
49.19
76.24
Węglowodany przyswajalne (g)
47.16
73.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
3.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
22.77
35.30
Tłuszcze nasycone (g)
10.21
15.82
Tłuszcze nienasycone (g)
12.57
19.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.61
14.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
4.58
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.03
124.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
115.62
179.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.57
Witamina E (mg)
0.45
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.78
176.36
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
2.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.77
70.94
Brak danych dla: czekolada gorzka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.82
33.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
26.23
40.66
Potas (mg)
140.77
218.19
Wapń (mg)
31.89
49.43
Fosfor (mg)
95.66
148.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.04
51.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.58
4.00
Cynk (mg)
0.74
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego murzynka 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego murzynka

Koszt składników
35.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
440 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 440 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Koszt składników
35.30