Pulpety w sosie musztardowym
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula (100 g)
- Kasza manna (60 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Musztarda (150 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Przepis na pulpety w sosie musztardowym krok po kroku
Mięso umieść w misce, dodaj jajko, przyprawy, bułkę tartą i mleko, startą na tarce cebulę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Formuj pulpety z pomocą dużej łyżki dzięki temu będą równej wielkości.
Na patelni rozgrzej olej. Pulpety obsmaż aż zrobią się złote.
Do garnka wlej bulion. Włóż podsmażone pulpety. Gotuj 20 minut na średnim ogniu.
Wyjmij pulpety z bulionu.
Na patelnie wlej śmietanę, dodaj musztardę francuską. Włóż pulpety. Zagotuj. Gotuj 5-6 minut aż śmietana zgęstnieje.
Gotowe danie posyp koperkiem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
- Pulpety w sosie koperkowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pulpety
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pulpety z indyka
- Klopsy w sosie koperkowym
- Pulpeciki w sosie pomidorowym
- Pulpety w sosie pieczarkowym
- Pulpety w sosie własnym
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
- Pulpety gotowane
- Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
- Sos pomidorowy do pulpetów
- Pulpety w sosie śmietanowym
- Pulpeciki z indyka
- Pulpety z indyka w sosie koperkowym
- Pulpety rybne
- Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie musztardowym
Pulpety w sosie musztardowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pulpety są miękkie i mają cudowny musztardowy aromat. Przepis na pulpety w sosie musztardowym jest prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pulpety świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Do przygotowania pulpetów w sosie musztardowym potrzebujesz: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, mięsa mielonego z indyka, cebuli, kaszy manny, mleka, jajek, soli i pieprzu. Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym? Mięso umieść w misce, dodaj tarkowaną cebulę, jajka, kaszę mannę, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Formuj pulpety. Obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotuj w bulionie 20 minut na wolnym ogniu. Sos musztardowy do pulpetów przygotuj na bazie śmietanki kremówki 30% i musztardy. Wystarczy na patelnię wlać śmietankę dodać musztardę, ułożyć pulpety i zagotować aż śmietana nieco zgęstnieje. Udekorować koperkiem.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. A prawidłowe funkcjonowanie tarczycy ma wpływ na cały nasz organizm, tarczyca odpowiada za tempo naszego metabolizmu. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Podsumowując pulpety w sosie musztardowym są doskonałym źródłem białka i składników mineralnych dla naszego organizmu. Mięso drobiowe zawiera małe ilości tłuszczu i zapewnia nam uczucie sytości na dłużej. Sos musztardowy podkręca smak delikatnego mięsa. Pulpety sprawdzą się też idealnie jako przekąska do pracy. Dobrym dodatkiem jest niepalona kasza gryczana i świeże warzywa takie jak pomidor, papryka czerwona, ogórek. Dopraw je solą i skrop oliwą z oliwek.
Alergeny w pulpetach w sosie musztardowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pulpetów w sosie musztardowym
Pulpety w sosie musztardowym to świetna propozycja na mięso w sosie. Jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne zamień śmietanę kremówkę na jogurt grecki.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.