Pulpety w sosie musztardowym

Opublikowano: 24.08.2021 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie musztardowym podane w białym naczyniu.
Pulpety w sosie musztardowym
Pulpety w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny i znajomych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pulpety w sosie musztardowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
411 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kasza manna (60 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Musztarda (150 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pulpety w sosie musztardowym krok po kroku

Mięso umieść w misce, dodaj jajko, przyprawy, bułkę tartą i mleko, startą na tarce cebulę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Formuj pulpety z pomocą dużej łyżki dzięki temu będą równej wielkości.

Na patelni rozgrzej olej. Pulpety obsmaż aż zrobią się złote.

Do garnka wlej bulion. Włóż podsmażone pulpety. Gotuj 20 minut na średnim ogniu.

Wyjmij pulpety z bulionu.

Na patelnie wlej śmietanę, dodaj musztardę francuską. Włóż pulpety. Zagotuj. Gotuj 5-6 minut aż śmietana zgęstnieje.

Gotowe danie posyp koperkiem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pulpety są miękkie i mają cudowny musztardowy aromat. Przepis na pulpety w sosie musztardowym jest prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pulpety świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Do przygotowania pulpetów w sosie musztardowym potrzebujesz: mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, mięsa mielonego z indyka, cebuli, kaszy manny, mleka, jajek, soli i pieprzu. Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym? Mięso umieść w misce, dodaj tarkowaną cebulę, jajka, kaszę mannę, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Formuj pulpety. Obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotuj w bulionie 20 minut na wolnym ogniu. Sos musztardowy do pulpetów przygotuj na bazie śmietanki kremówki 30% i musztardy. Wystarczy na patelnię wlać śmietankę dodać musztardę, ułożyć pulpety i zagotować aż śmietana nieco zgęstnieje. Udekorować koperkiem.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. A prawidłowe funkcjonowanie tarczycy ma wpływ na cały nasz organizm, tarczyca odpowiada za tempo naszego metabolizmu. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Podsumowując pulpety w sosie musztardowym są doskonałym źródłem białka i składników mineralnych dla naszego organizmu. Mięso drobiowe zawiera małe ilości tłuszczu i zapewnia nam uczucie sytości na dłużej. Sos musztardowy podkręca smak delikatnego mięsa. Pulpety sprawdzą się też idealnie jako przekąska do pracy. Dobrym dodatkiem jest niepalona kasza gryczana i świeże warzywa takie jak pomidor, papryka czerwona, ogórek. Dopraw je solą i skrop oliwą z oliwek.

Alergeny w pulpetach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze pulpetów w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Pulpety w sosie musztardowym to świetna propozycja na mięso w sosie. Jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne zamień śmietanę kremówkę na jogurt grecki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
205.74
411.49
Białko (g)
14.17
28.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.21
8.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
7.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.60
29.19
Tłuszcze nasycone (g)
9.37
18.73
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
10.46
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.78
7.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.83
135.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
20.91
41.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.09
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.42
36.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.73
7.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.90
21.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.89
9.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
225.96
451.91
Potas (mg)
205.09
410.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.68
59.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
149.34
298.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.09
42.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.64
3.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie musztardowym 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie musztardowym

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kasza manna
60 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Musztarda
150 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
56.00