Piernik alpejski
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Cukier - 2 łyżki (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao niesłodzone - 2 łyżki (20 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoik (150 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Orzechy włoskie (150 g)
Przepis na piernik alpejski krok po kroku
W dużej misce ubij masło wraz z żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Białka ubij w osobnym naczyniu na gęstą piankę.
Do masy z masłem wlej mleko, przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy delikatnie wlej pianę z białek i wymieszaj całość.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij i ostudź, gdy będzie ostudzone przekrój je na 2 części i wysmaruj je dżemem.
W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną polewą oblej ciasto i posyp posiekanymi orzechami.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika alpejskiego
Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. Świetnie smakuje w połączeniu z dżemem śliwkowym lub porzeczkowym. Będzie idealnym dodatkiem do kawy. Najlepiej sprawdzi się jesienią ze względu na obecność rozgrzewających przypraw. Choć jest łatwe, wcale nie jest nudne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piernik alpejski w bardzo łatwy i szybki sposób, to ten przepis będzie idealny. Powstaje z niego piernik pełen smaku i o świetnej fakturze. Ciasto nie jest zbyt gęste, dlatego całość po upieczeniu jest bardzo puszysta. Ze względu na ulepszoną formułę ten piernik można zjeść tego samego dnia i nie trzeba czekać aż dojrzeje. Nie potrzebuje on również dodatkowych dni na zmięknięcie. Ciasto już tego samego dnia jest niezwykle miękkie i sprężyste. To ciasto idealne dla niecierpliwych kucharzy, którzy nie mogą się doczekać, kiedy będą mogli spróbować tego pysznego wypieku.
To dobry wybór również na święta. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie ze względu na dużą ilość przypraw korzennych. Jest ciastem niezwykle wyrazistym i pełnym smaku. Choć dobry i bardzo aromatyczny, nie jest zbyt wykwintny. Jednak nie można również powiedzieć, że jest nudny. Całość dopełnia gorzka czekolada, tworząca chrupiącą skorupkę, a także powidła owocowe, które nadają ciastu odrobinę kwaśności i przełamują słodycz. Ten piernik jest tak smaczny, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Choć niezwykle wilgotny, nie rozpada się. Cała konstrukcja jest bardzo zwarta.
Przepis na piernik alpejski jest niezwykle prosty. Dlatego spokojnie sprawdzi się jako pomysł na pierwszy wypiek. Ciasto zawsze się udaje i wychodzi pyszne za każdym razem. Zamiast masła można do niego użyć margaryny. Najlepiej wybierać kakao niesłodzone, gdyż to ciasto nie potrzebuje nadmiernej słodyczy. Z dodatkiem marmolady smakuje jak pyszne pierniczki dostępne w sklepach.
To ciasto świetnie sprawdzi się do kawy, gdyż można je zrobić naprawdę łatwo i potrzeba do niego niezbyt wielu produktów.
Najlepiej wybierać składniki o bardzo dobrej jakości, gdyż dzięki temu całość ma wspaniały smak. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci upiec fantastyczny, domowy piernik pełen smaku.
Alergeny w pierniku alpejskim
Lista alergenów dla piernika alpejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze piernika alpejskiego
To ciasto nie powinno gościć zbyt często w diecie ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(162g)
Węglowodany
(162g)
Tłuszcze
(162g)
Witaminy
(162g)
Składniki mineralne
(162g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.