Kuleczki rybne w galarecie

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kuleczki rybne w galarecie podane na białym talerzu.
Kuleczki rybne w galarecie
Kuleczki rybne w galarecie to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Kuleczki są bardzo miękkie i świetnie pasują do świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
192 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szczupak filet (800 g)
  • Bułka pszenna (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Żelatyna 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Bulion warzywny 6 szklanek (1500 ml)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kuleczki rybne w galarecie krok po kroku

Filety ze szczupaka zmiel w maszynce do mięsa.

Bułkę pszenną namocz w mleku i dodaj do ryby.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Do ryby dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kuleczki.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kuleczki przez 5-6 minut.

Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę oraz ocet.

Kuleczki umieść na półmisku i zalej wystudzonym bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem pieczywa z chrzanem i masłem.

Jak oceniasz przepis na kuleczki rybne w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat kuleczek rybnych w galarecie

Kuleczki rybne w galarecie to bardzo dobry pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się idealnie na wiele różnych okazji. Kuleczki można przygotować z różnego rodzaju ryby. Kuleczki rybne w galarecie są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na kuleczki rybne w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet ze szczupaka, bułka pszenna, mleko, koper, natka pietruszki, jajka, żelatyna, ocet spirytusowy, masło klarowane, sól, pieprz, bulion warzywny.

Jak zrobić kuleczki rybne w galarecie? Filety ze szczupaka zmiel w maszynce do mięsa. Bułkę pszenną namocz w mleku i dodaj do ryby. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Do ryby dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż gałki z ryby przez 5-6 minut. Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę oraz ocet. Kuleczki umieść na półmisku i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa z chrzanem i masłem.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując smaczne kuleczki rybne to bardzo dobra przekąska dla całej rodziny. Kuleczki można przygotować także z dorsza lub łososia. Danie przygotujesz także z gotowanej ryby. Pyszne kuleczki można podawać z dodatkiem pieczywa lub samodzielnie. Danie jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepsze gałki rybne przygotujesz z dobrej jakości świeżej ryby.

Alergeny w kuleczkach rybnych w galarecie

Lista alergenów dla kuleczek rybnych w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Mleko 3,2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kuleczek rybnych w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Kuleczki rybne w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kuleczki zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3. Rybne kuleczki są niskokaloryczne i można je podawać osobom na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
68.58
192.02
Białko (g)
7.73
21.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
2.50
6.99
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
6.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
2.95
8.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
4.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
3.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
2.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.80
Cholesterol (mg)
38.58
108.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
43.79
122.61
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.81
Witamina C (mg)
2.82
7.90
Witamina D (µg (mcg))
0.88
2.46
Witamina E (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.41
87.95
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.88
2.47
Foliany (µg (mcg))
11.53
32.29
Beta karoten (µg (mcg))
98.13
274.77
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
199.31
558.07
Potas (mg)
112.54
315.10
Wapń (mg)
36.74
102.87
Fosfor (mg)
85.54
239.53
Magnez (mg)
12.85
35.99
Żelazo (mg)
0.52
1.44
Cynk (mg)
0.35
0.98
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kuleczek rybnych w galarecie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kuleczek rybnych w galarecie

Koszt składników
156.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
800 g
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
61.71
Za 800 g
Bułka pszenna
100 g
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Żelatyna
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Mleko 3,2%
150 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Koszt składników
156.20