Kuleczki rybne w galarecie
- Szczupak filet (800 g)
- Bułka pszenna (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Żelatyna - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
Przepis na kuleczki rybne w galarecie krok po kroku
Filety ze szczupaka zmiel w maszynce do mięsa.
Bułkę pszenną namocz w mleku i dodaj do ryby.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
Do ryby dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kuleczki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kuleczki przez 5-6 minut.
Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę oraz ocet.
Kuleczki umieść na półmisku i zalej wystudzonym bulionem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem pieczywa z chrzanem i masłem.
Więcej informacji na temat kuleczek rybnych w galarecie
Kuleczki rybne w galarecie to bardzo dobry pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Prosty przepis sprawdzi się idealnie na wiele różnych okazji. Kuleczki można przygotować z różnego rodzaju ryby. Kuleczki rybne w galarecie są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na kuleczki rybne w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet ze szczupaka, bułka pszenna, mleko, koper, natka pietruszki, jajka, żelatyna, ocet spirytusowy, masło klarowane, sól, pieprz, bulion warzywny.
Jak zrobić kuleczki rybne w galarecie? Filety ze szczupaka zmiel w maszynce do mięsa. Bułkę pszenną namocz w mleku i dodaj do ryby. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Do ryby dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj dokładnie i uformuj małe kuleczki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż gałki z ryby przez 5-6 minut. Bulion warzywny zagotuj i dodaj do niego żelatynę oraz ocet. Kuleczki umieść na półmisku i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem pieczywa z chrzanem i masłem.
Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując smaczne kuleczki rybne to bardzo dobra przekąska dla całej rodziny. Kuleczki można przygotować także z dorsza lub łososia. Danie przygotujesz także z gotowanej ryby. Pyszne kuleczki można podawać z dodatkiem pieczywa lub samodzielnie. Danie jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepsze gałki rybne przygotujesz z dobrej jakości świeżej ryby.
Alergeny w kuleczkach rybnych w galarecie
Lista alergenów dla kuleczek rybnych w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Szczupak filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze kuleczek rybnych w galarecie
Kuleczki rybne w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kuleczki zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3. Rybne kuleczki są niskokaloryczne i można je podawać osobom na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.