Kapuśniaczki drożdżowe

Opublikowano: 10.11.2023 r., 16:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste kapuśniaczki na blaszce
Kapuśniaczki drożdżowe
Kapuśniaczki drożdżowe to doskonały wybór, jeśli kochasz proste przekąski. Przygotujesz je w kilka chwil i jeśli kochasz grzyby, to zakochasz się w nich od razu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
186 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (260 g)
  • Drożdże suche (8 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Pieczarki (200 g)
  • Kapusta kiszona (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cukier (3 g)
  • Mleko 3,2% (75 ml)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Jajko - do smarowania (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na kapuśniaczki drożdżowe krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże wraz z cukrem. Drożdże wlewaj powoli do miski z mąką i mieszaj masę rękami. Dodaj jajko i olej i wyrób ciasto, by było gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Do garnka włóż kapustę kiszoną i zalej ją wodą. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez chwilę, do zarumienienia. Dodaj posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.

Ugotowaną kapustę pokrój drobno i wymieszaj razem z pieczarkami. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Ciasto podziel na 4 części. A każdą na 2 kolejne. Każdą część rozwałkuj lekko, a na środek wyłóż farsz. Brzegi ciasta sklej ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Kapuśniaczki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, tak by zachować spory odstęp. Posmaruj ich wierzch rozkłóconym jajkiem.

Piecz kapuśniaczki w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na kapuśniaczki drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaczków drożdżowych

Kapuśniaczki drożdżowe to doskonały wybór, jeśli kochasz proste przekąski. Przygotujesz je w kilka chwil i jeśli kochasz grzyby, to zakochasz się w nich od razu. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec je krok po kroku.

Przepis na kapuśniaczki drożdżowe to pyszne rozwiązanie na ciekawą przystawkę na rodzinną imprezę. Najlepsze kapuśniaczki to te dopiero upieczone. Zrobisz je z kapustą kiszoną i pieczarkami. Jeśli wolisz grzyby leśne, możesz również skorzystać z ich dodatku. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapuśniaczki drożdżowe, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Zwykle najtrudniejszą częścią przepisu jest ciasto na kapuśniaczki drożdżowe. W tym przepisie zostało maksymalnie uproszczone, tak, żeby nie sprawiało Ci nadmiernych trudności. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Kapuśniaczki świetnie smakują z pieczarkami, zwłaszcza takimi podsmażonymi z cebulą. W wersji świątecznej można je zamienić na suszone grzyby, by były bardziej wyraziste i wykwintne. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale. Do ciasta używa się tylko podstawowych produktów, dzięki czemu jest naprawdę tanie. Z podanego przepisu wychodzi tylko kilka sztuk, dlatego warto od razu zrobić podwójną porcję, gdyż paszteciki znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Kapuśniaczki idealnie pasują do barszczu, zwłaszcza tego świątecznego. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Ich wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.

Alergeny w kapuśniaczkach drożdżowych

Lista alergenów dla kapuśniaczków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze kapuśniaczków drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest dość kaloryczna, więc nie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy tej o niskim IG.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
212.35
186.87
Białko (g)
6.60
5.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
24.19
21.28
Węglowodany przyswajalne (g)
22.54
19.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
9.96
8.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
7.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.02
5.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
1.82
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.94
41.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
29.65
26.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.78
4.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.30
Witamina E (mg)
0.62
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.36
19.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.44
3.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
90.35
79.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
86.85
76.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
98.32
86.52
Potas (mg)
175.44
154.39
Wapń (mg)
29.38
25.85
Fosfor (mg)
91.12
80.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.15
13.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.93
1.70
Cynk (mg)
0.68
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaczków drożdżowych 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaczków drożdżowych

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cukier
3 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Mleko 3,2%
75 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Jajko
1 szt.
do smarowania
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
65.00